Hådalen Bygdalag har sendt brev til Trøndelag fylkeskommune om alvorlige støvproblemer ved Hådalen kapell og gravplass, som ligger langs Femundsveien.
Hådalen kapell med tilhørende gravplass ligger ca. 15 kilometer fra Røros. Stedet ble bygd på dugnad i årene 1930-31, og ble kirkelig vigslet i 1931. Gravplassen fremstår som en stor gressplen med spredte gravsteiner og med et kapell sentralt plassert. Stedet er i aktivt bruk. Til stor glede for menighet og gjester gjennomføres årlige utendørs gudstjenester på gressmatten foran kapellet. Alle kirkelige høytider ringes inn fra kapellet. I dag er det rundt 90 gravlagte der.
Hvert år legges det ned et stort antall dugnadstimer for å holde plassen ryddig og pen, og gravstedene pleies og pyntes med stor omsorg. Men etter hvert, gjennom de senere år er det blitt slik at man opplever at mye av dette arbeidet er bortkastet eller nesten meningsløst, på grunn av nedstøving fra grusvegen like ved. Femundsmarka Nasjonalpark er blitt et populært turområde både for hytteeiere, reisende med Fæmund II, og andre besøkende. De er alle hjertelig velkomne, men felles for de aller fleste er at de ankommer med bil, står det i brevet.
Trafikken har økt mye, og på grunn av veistøvet er den blitt til stor sjenanse for den lille gravplassen. I tørre perioder virvler hver enkelt bil opp store menger med sandstøv som ubønnhørlig legger seg over både gressplen og blomsterdekorasjoner.
Deler av Femundsveien har allerde fått fast dekke. Det synes Hådalen Bygdelag er bra. Men de ber om noen meter til med asfalt eller annet fast dekke. Ikke en lengre strekning, men et par hundre meter forbi gravplassen slik at den lille perlen kan skånes fra total nedstøving.
I brevet til fylkeskommunen beskriver bygdelaget stedet som en historisk kulturskatt av betydning, og det må tas grep for bevaring, videre eksistens og rimelig tilgjengelighet både for dagens brukere og for fremtidige generasjoner.
– Vi forventer derfor at fylkeskommunen erkjenner sitt ansvar for kvalitetsmessig drift og vedlikehold av egne veier, og at dette ansvar også inkluderer forståelse for influerende skadevirkninger slik som vi har forklart, står det i brevet, som er underskrevet av kirkeverge Bjørg Helene Skjerdingstad, leder i Røros menighetsråd Rutt-Karin Engzelius og leder i Hådalen Bygdalag, Kåre Tørres.