Sohlberg-maleri besøkte Røros kirke (+)

I dag var Nasjonalmuseet på Rørosbesøk. Museet hadde med seg Harald Sohlberg´s maleri «Gate i Røros». Maleriet som Sohlberg malte i 1902, var utstilt i Røros kirke. Seniorkurator formidling hos Nasjonalmuseet, Ellen J. Lerberg, sier at museet er ute på veien i sommer, og tar kunstverk med «hjem» for en dag.

Leder i Røros Menighetsråd, Rutt – Karin Engzelius ønsket velkommen. Deretter ble maleriet introdusert av Ellen J. Lerberg. Etterpå var det mulighet til å være med på en times vandring i bergstaden, sammen med Ingeborg Anna Ødegaard fra Rørosmuseet, som fortalte om livet til Harald Sohlberg mens han bodde på Røros.

Guide på bergstadvandringen, Ingeborg Anna Ødegaard. Foto: Tove Østby

I løpet av dagen var det to vandringer med Ingeborg Anna. Ellen introduserte maleriet tre ganger. Etter den siste introduksjonen var det orgelkonsert ved Stephen Hicks, kantor i Røros kirke

På begynnelsen av 1900-tallet bodde Harald Sohlberg noen år på Røros sammen med familien sin. Her skapte han maleri med motiv fra bergstaden. Flere av disse har blitt til folkekjære hovedverk i norsk kunst, og spesielt gjelder det maleriene med fargerike hus og Røros kirke i bakgrunnen.

Etter hvert ble Sohlbergs malerier et viktig utgangspunkt og et godt hjelpemiddel i arbeidet med å tilbakeføre bergstadens tidligere utseende. Allerede i 1922 ble åtte bygninger fredet, og flere sto for tur. I 1980 ble Røros ført opp på UNESCOs verdensarvliste, og området rundt, Circumferensen, ble inkludert i 2010.

Hjemsted

I sommer skal flere kjente verk fra Nasjonalmuseets samling vises frem på sitt «hjemsted». Nasjonalmuseet skal i løpet av sommeren innom alle fylkene i Norge. I noen tilfeller vises kunstverket på stedet der det ble skapt, men si andre tilfeller er det motivet eller kunstneren som har tilknytning til stedet.

Nasjonalmuseets nye bygning åpner i Oslo 11. juni neste år. Der vil man kunne se flere kjente verk av Harald Sohlberg, med blant annet motiver fra Røros. De vil være utstilt i Rom 61 sammen med malerier og skulpturer av flere av Sohlbergs samtidige kunstnere.

Prosjektet i dag var et samarbeid mellom Rørosmuseet, Røros kirke og Nasjonalmuseet.

Leder for Røros Menighetsråd, Rutt – Karin Engzelius ønsket velkommen. Foto: Tove Østby
Røros kirke 2. juli 2021. Foto: Tove Østby

Kunst og historiske skatter (+)

Forrige uke åpnet Røros Kunstformidling Sommergalleri i Kjerkgata 15. I pandemitiden har de undret på hva de flotte lokalene i Kjerkgata 15 skulle brukes til.

– Det har ikke vært så lett. Vi hadde en intensjon om å få til et lite minisenter her. Men ingen har tort å gå inn og binde husleie og en garanti, og starte en butikk her, når de ikke engang kunne vite om de fikk lov til å ha åpent. Derfor har det stått tomt frem til nå, sier Rolf Ericson i Røros Kunstformidling. Han legger at han synes det er feil, at det skal stå tomt et lokale som ligger på den beste plassen i hele gata. Det er dårlig gjort overfor andre næringsdrivende. Det er dårlig gjort for hele byen.

– Jeg synes at vi forplikter oss, når vi eier bygningen, til å bruke den. Det er først og fremst derfor vi har åpnet et sommergalleri. Det medfører at Røros Kunstformidling får mer plass, sier Rolf. Han tror ikke at omsetningen blir doblet, men det er et bidrag til at gata skal være trivelig å komme til for turister. Rolf ser at byens egne innbyggere setter pris på å gå rundt, og kikke på god kunst. Kunstformidlingen prøver å skille de to galleriene, med forskjellige kunstnere i hvert sitt galleri.

Sommergalleriet

I Sommergalleriet er det blant annet kunst av Kai Fjell og Jakob Weidemann. I tillegg er det keramikere. Noen kunstnere er flyttet fra galleriet på hjørnet til Sommergalleriet. Mari Follinglo er kommet dit, og er sterkt representert.

Det er noen gamle antikviteter, historiske skatter, i sommergalleriet. Rolf har vært i Risør og kjøpt gamle, fine bord fra 1600-tallet. I tillegg er det blant annet flere hengeskap som pynter veggene. Rolf synes antikvitetene hører bra til i et miljø på Røros.

Den første dagen Sommergalleriet hadde åpent var helt fantastisk. Det har lugnet seg litt etter det.

– I denne bransjen trenger man ikke så veldig mange kunder, dersom det er fine kunstverk som er attraktiv, og som blir solgt, så får vi omsetningen vår likevel, sier Ericson.

Ungdommer

Røros Kunstformidling utvidet med 3,5 stilling i sommersesongen, og utover høsten for å få kabalen til å gå opp. Rolf synes det er morsomt å få inn skoleungdom som interesserer seg for kunstyrket. Det er ansatt ei jente fra Bodø, ei fra Hamar, ei fra Røros og ei fra Dalsbygda.

To galleri

Elisabeth Schrødter er galleriansvarlig for begge galleriene. Til daglig står hun i ett av galleriene. Hun jobber også med nettbutikken. Elisabeth har mange bilder å holde oversikt over. I begge galleriene er det nesten 300 bilder. Fra kjempestore bilder til små.

En av Elisabeth sine oppgaver er å ha kontakt med kunstnerene. I tillegg svarer hun på spørsmål fra folk som er innom. Spørsmålene som går igjen er hvor kunstnerene er ifra, og hvor gamle de er. Elisabeth må ha oversikt over hver kunstner.

– Man må jo vite litt om hver enkelt, sier Elisabeth Schrødter.

Pushwagner er den kunstneren som Elisabeth får mest spørsmål om. Det er spørsmål om bildene, historien bak dem og historien om Pushwagner.

Det er stort sett bare norske kunstnere i galleriene nå. Det er et bevist valg, fordi det ikke har vært et internasjonalt publikum på to år.

På veien

Nå er Rolf på vei rundt omkring i Norge, og henter inn kunst før sommeren.

– Det er faktisk litt manko på bilder selv om vi har så mange. Det er veldig viktig å ha det som etterspørres. Men samtidig så må vi presentere et bredt utvalg, og la nye kunstnere få sjansen de også. Det kan ikke bare være etablerte som er kostbare. Publikum har forskjellig smak. Det finnes ingen fasit på hva som er fint, og ikke fint. Det du liker er fasiten, det er fint for deg. Derfor må vi ha noe for enhver, sier Rolf.

Det jobbes hele tiden med kunst som skal inn i galleriet. Rolf leter etter unge kunstnere som tiltaler et yngre publikum. Det jobbes blant annet med en kunstner som heter Mathias Maserati Nordby fra Hamar. I følge Rolf er han en pop art-kunstner som har slått an voldsomt. Han kommer om kort tid til galleriet.

Rolf Ericson og Elisabeth Schrødter ved maleriet «Hyttelva» laget av kunstner Torill Skipnes. Foto: Tove Østby

Nå får kjærestene komme

Pressemelding fra Regjeringen

Fra og med 5. juli åpnes det for innreise for flere utlendinger bosatt i utvalgte land fra EUs tredjelandsliste som Folkehelseinstituttet har vurdert.

Dette gjelder utlendinger som har følgende relasjon til en person bosatt i Norge:

  • Voksne barn og stebarn og foreldre og steforeldre til voksne barn/stebarn
  • Besteforeldre, stebesteforeldre, barnebarn og stebarnebarn
  • Kjærester over 18 år og kjæresters mindreårige barn. Kjæresteforholdet må ha vart i minimum ni måneder og partene må ha møtt hverandre fysisk tidligere.

Fra midnatt, natt til 5. juli er disse personene unntatt fra innreiseforbudet. De må følge gjeldende regler om karantene og testing, slik som å teste seg før ankomst, teste seg på grensen og være i innreisekarantene.

Adgangen til innreise for kjærester forutsetter at man har fått forhåndssamtykke til slikt kjærestebesøk. Dette skjer gjennom en søknad til Utlendingsdirektoratet (UDI). Søknadsordningen er helautomatisert og uten gebyrer. Det er ikke klageadgang for personer som får avslag.

Allerede i dag er det anledning til innreise for nærere familiemedlemmer, slik som ektefelle/samboer og mindreårige barn.

Her er listen over land og territorier på EUs tredjelandsliste som FHI anser kan ha noe mildere innreiseregler enn andre:

Australia

Israel

Japan

Libanon

New Zealand

Nord-Makedonia

Serbia

Sør-Korea

Taiwan

USA

Singapore

Ingen lokale tiltak på Røros (+)

Kommuneledelsen på Røros har besluttet å ikke sette inn lokale tiltak på Røros nå, som følge av smitteutbruddet i Holtålen. Kommuneledelsen i Røros har fått en redegjørelse fra kommuneoverlegen om status i Holtålen, og konklusjonen er at utbruddet der er under bedre kontroll.

I går ble det testet 177 personer i Holtålen kommune, og det er foreløpig 13 personer som er bekreftet smittet. Det ventes mange prøvesvar fra St. Olavs hospital i løpet av dagen. Det er så langt ikke avdekket noen spredning til Røros.

– Vi har fått en god redegjørelse fra Holtålen, og smittesporingen rapporteres å ha vært vellykket. Vi har tillit til at kollegene våre i Holtålen løser dette. Vi oppfordrer samtidig folk til å være så forsiktige de kan. Enden på denne pandemien er trolig ikke så langt unna, så nå gjelder det å trå varsomt i sluttfasen, sier ordfører Isak V. Busch til Rørosnytt.

Det er dermed Nasjonale tiltak, som gjelder på Røros fortsatt.

Fortsatt fargekode rød (+)

Til tross for at det ikke har vært noen nye smittetilfeller i Härjedalen de siste fjorten dagene, har Jämtland og Härjedalen kode rød. Det betyr at innreiserestriksjoner og karanteneregler fortsatt gjelder for de som krysser Riksgrensen ved Vauldalen. Fortsetter utviklingen som nå vil området snart bli kodet om til grønn.

Regjeringen anbefaler å unngå alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige. Alle som kommer til Norge fra utlandet, bortsett fra grønne land/områder i Europa, skal være i karantene, men det er enkelte unntak. FHI vurderer aktuelle land og områder ukentlig. I partallsuker vurderes alle land og områder for hvilken fargekode de skal få. I oddetallsuker vurderes kun om smittesituasjonen tilsier at noen land skal gå fra grønt til rødt. Nye restriksjoner blir offentliggjort fredager og trer i kraft natt til mandager

Hva som gjelder til en hver tid, kan man se på det interaktive kartet på FHI.no.

Bekymringsfull smitteutvikling (+)

Pandemien er trolig på vei mot sluttfasen, men de siste krampetrekningene skaper bekymring. Det er nå smitte i flere kommuner i Trøndelag, og utbruddet i Holtålen er ubehagelig nært. Det skjer samtidig som mange er på farten, og smittesporingen i kommunene viser at trønderne reiser mer og har mange nærkontakter. Sist uke er det registrert smitte i 9 av 38 trønderske kommuner.   

Smitteoppsporingen i kommunene er nå svært krevende. Folk, både voksne, unge og barn, har mange nærkontakter. De reiser mellom kommuner og landsdeler, treffer venner og deltar i fritidsaktiviteter, forteller fagdirektør Marit Dypdal Kverkild hos statsforvalteren i Trøndelag.

Erfaringen til flere kommuner er at folk med symptomer venter flere dager før de tester seg, noe som er svært bekymringsfullt. Det er også personer som har lite symptomer, men tester positivt på test.

På b bakgrunn av dette kommer Statsforvalteren i Trøndelag med klare oppfordringer:

  • Tenk over hvor mange du har kontakt med – kan du begrense det?
  • Tenk godt smittevern ved reise
  • Hold deg hjemme om du er syk
  • Test deg

– Pandemien er dessverre ikke over ennå. Trøndelag har nå stigende smittetrend. Smitten må ned, før vi kan senke skuldrene, sier Kverkild.

Når bør du bruke munnbind

Pressemelding fra Røros kommune

Vi anbefaler å bruke munnbind på steder der mange samles, og du ikke kan holde en meter avstand til andre. Det er spesielt innendørs at det er lurt å bruke munnbind. Der smitter viruset lettere fra person til person. Råd om å bruke munnbind gjelder både innbyggere og de som besøker Røros.

Her er noen eksempler på steder og situasjoner det kan være lurt å bruke munnbind:

  • når du går inne i butikker, bank, bibliotek
  • står i kø ved kassa i butikker og på kafeer
  • på vei inn eller ut fra et arrangement
  • når du reiser med kollektivtrafikk

Råd om munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller personer som av helsemessige eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

Smittefritt i 14 dager (+)

Vår nabokommune i øst, Härjedalen kan se ut til å være ferdig med pandemien. Nå har det gått 14 dager siden det sist ble registrert smitte innenfor kommunens grenser. Etter en kraftig smittetopp i uke 14, med 91 smittede på ei uke, har antall nye smittetilfeller gått jevnt nedover. I uke 23 var det to nye smittetilfeller, og deretter har det ikke vært noen.

Søta bror har fått skikkelig sving på vaksineringen, og snart er halvparten av alle Härjedalinger ferdig vaksinert. 66,6% av befolkningen har fått minst en dose. Totalt antall smittede under pandemien ser ut til å holde seg under 1000. Det er registrert 931 smittetilfeller, og det er i overkant av 9% av befolkningen.

Nå nærmer det seg også 0 smittede i Jämtland og Härjedalens län. I uke 25 var det 10 nye smittetilfeller i hele länet.