Glad for å møte gjengen igjen (+)

Det kan gå ei kule varmt i politiske møter, og motsetningene blir mer tydelig enn vennskapet, når politiske beslutninger skal tas. Dagens fylkestingsforhandlinger i Storstuggu manglet heller ikke på tøff debatt. Det som preger samlingen er likevel gjensynsgleden.

Gladest av alle er kanskje fylkesordfører Tore O. Sandvik, som etter måneder med kun digitale møter, får svinge ordførerklubba i en sal med politikere til stede. Trolig er det heller ingen ulempe for fylkesordføreren at møtet skjer i den kommunen fylkesordføreren har valgt som sin hyttekommune.

Ansatt som fylkesdirektør (+)

Et enstemmig fylkesting har vedtatt å ansette Carl-Jakob Midttun som ny fylkesdirektør etter Odd Inge Mjøen, som dermed ble Trøndelag fylkes eneste fylkesrådmann i historien. Da ansettelsen ble behandlet i bak lukkede dører, var det hva som skal være den nyansattes tittel, det var knyttet mest spenning til. Ordet fylkesrådmann er ikke kjønnsnøytralt, og måtte derfor skrotes nå.

Carl-Jacob Midttun kommer fra jobben som rådmann i Malvik kommune. Trøndelag fylkesting har fått hjelp av rekrutteringsfirmaet Assessit, som konkluderte med at Carl-Jacob Midttun virker til å være svært godt kvalifisert for stillingen.

Han har lang og relevant ledererfaring. Hans personlige egenskaper og lederegenskaper stemmer godt med kravspesifikasjonen. Assessits anbefaling er at Carl-Jakob Midttun innstilles som ny Fylkesrådmann i Trøndelag fylkeskommune. Tilsettingsutvalget vurderte også Midttun som den best kvalifiserte kandidaten sett opp mot kravspesifikasjonen. I tillegg til svært god motivasjon viser han stor selvinnsikt og vilje til å utvikle seg selv som leder, heter det i Assesits begrunnelse for sin anbefaling.

Ansettelsesutvalget sluttet seg til anbefalingen fra Assesit og innstilte Carl-Jakob Midttun. Beslutningen der var enstemmig. 

Innstilt som fysioterapeut (+)

Marianne Mælen Telneset fra Tynset er innstilt som fysioterapeut i Røros kommune. Det var 18 søkere til stillingen, 95 % kvinner og 5 % menn. Oppstartsdato er 16. august 2021. Arbeidssted er Fysio- og ergoterapitjenesten i kommunen.

Marita Krokstad er innstilt som nummer to til stillingen, og Julie Zülow er innstilt som nummer tre.

Debuterer i Fylkestinget i dag (+)

Det aller første fylkestinget, gjennomført med personlig oppmøte i en møtesal, foregår i Storstuggu på Røros i dag. I salen sitter også en politiker som debuterer i dette forumet. Tidligere Rørosordfører Hans Vintervold er et stykke nede på varelista, men han var for første gang høyt nok opp til å bli innkalt.

Hans Vintervold var ordfører i Røros kommune i 12 år fra 2007 – 2019. Han er nå medarbeider i Rørosbanken.

https://vimeo.com/563620805

Fordeler 1,6 millioner på 20 bedrifter (+)

Røros kommune i innstillingen til mandagens formannskapsmøte fordeler pengene fra «Kommunal kompensasjonsordning til lokale virksomheter – DEL 2» på 20 bedrifter av 25 som har søkt.

– Det er mottatt 25 søknader innen søknadsfristens utløp. Samlet søknadssum er på kr 6 416 783. Samlet maksimalt beregnet tilskudd for alle søknader er kr 3 495 638. Maksimalt beregnet tilskudd for hver søker, som vurderes å ligge innenfor kompensasjonsordningen, er avkortet med 52,97%, slik at summen for tildelte tilskudd blir lik kommunens tildelte midler på kr 1.644.000, heter det i innstillingen til møtet.

Hensikten med tilskuddet er å sette kommunene bedre i stand til å avhjelpe situasjonen for lokale virksomheter som er særlig hardt rammet av lokale eller nasjonale smitteverntiltak. Søknadsprosessen går via søknadsskjema i Regionalforvaltning, og tilskuddet er tillitsbasert.

Kommunene har betydelig frihet til å tilpasse hva slags virksomheter de kan støtte avhengig av den lokale situasjonen. I kompensasjonsordningens DEL 2 prioriterer Røros kommune følgende virksomheter:

  • Lokale virksomheter som er rammet av strenge smitteverntiltak og som har falt helt eller delvis utenfor de generelle kompensasjonsordningene. Dette gjelder særlig støtte som kompenserer for kostnader eller tap som følge av smitteverntiltak og nedstenging.  
  • Virksomheter som skal skape nye faste helårs arbeidsplasser i Røros kommune.

Ved søknadsfristens utløp har Røros kommune mottatt følgende søknader:

*) Flokk AS har fått en ekstra avkortning på grunn av oversteget EØS-grense for
bagatellmessig støtte. Avkortning på kr 97.575,- er fordelt med forholdsmessig andel til
resterende 19 innvilgede søknader (hensyntatt i innstilt tildelingssum)

Innstilling

Formannskapet i Røros kommune har behandlet søknader i «Kommunal
kompensasjonsordning til lokale virksomheter – DEL 2». Vedtaket er sammenfattet i
tabellen overfor.

– Tilskudd som er bevilget under kriteriet «opprettelse av nye arbeidsplasser i Røros», er
angitt med «Ansettelse» i kolonnen «Tema for søknad». Virksomheter som har fått tildelt
tilskudd i denne kategorien og som ikke har opprettet de nye stillingene som er beskrevet i
søknaden innen den 31.12.2022, skal tilbakebetale tilskuddet. Tilskuddet kan ikke
omdisponeres til andre tiltak eller benyttes til dekning av andre kostnader. Dersom mottaker
av tilskuddet har opprettet deler av de nye arbeidsplassene som er beskrevet i søknaden,
står kommunen fritt til å utøve skjønn ved tilbakebetaling av utbetalt tilskudd, heter det avslutningsvis i innstillingen.

Helskinnet gjennom pandemien (+)

Tiltak for å begrense smitte av covid 19 har påført Røros kommune store utgifter. Med kompensasjonen kommunen får inn fra Staten, ser økonomisjef Roger Mikkelsen likevel lys i tunnelen. Prognosen for regnskapet i første tertial tyder på at budsjettet for 2021 vil holde.

Nå ble det budsjettert med å bruke av disposisjonsfondet, og låneopptaket nærmer seg taket som politikerne selv har satt for lånefinansiering. Økonomisjefen smiler ikke så veldig bredt på vei til og fra banken, og høy sigarføring ligger ikke i planene.

Roger Mikkelsen har mye å gjøre rede for i politiske møter for tiden. I tillegg til årets første perioderegnskap på plass, er arbeidet i gang med budsjett for neste år.