I morgendagens formannskapsmøte skal kommunedirektør Kjersti Jensås orientere om en eventuell ordning der lærere roterer mellom skolene i kommunen.
Denne utredningen ble vedtatt i et eget punkt i forbindelse med skolestrukturvedtaket i kommunestyret i fjor høst. Guri Heggem (Sp) etterlyste denne utredningen tidligere i vår og nå kommer den til behandling i formannskapet i morgen og i kommunestyret i neste uke.
I sin konklusjon i sakspapirene argumenterer kommuneadministrasjonen for at dette er en dårlig løsning.
– I tillegg til at dette blir en dyr løsning, er det større betenkeligheter om dette vil være en god løsning for elevenes læring. I skolen skal elevenes miljø stå høyt på agendaen. Eleven er helt avhengig av å utvikle en god relasjon med læreren. Som beskrevet over vil en slik ordning som dette sette dette på prøve, sier de i konklusjonen i saksfremlegget.
I tillegg til det økonomiske og det relasjonsmessige mellom elev og lærer peker kommuneadministrasjonen på at det ikke er stemning blant fagforeningene for en slik ordning.
Lærertettheten
Det som var utgangspunktet for dette punktet i skolestrukturvedtaket var å se på muligheten for å flytte på lærere mellom skolene til grendeskolene i Brekken og Glåmos for å opprettholde drift og kravene til fagkompetanse der. Det vises på ordlyden i punktet i vedtaket.
– Strukturen på undervisning ved mulighet for rotasjon av lærere og/eller samordning av fådeltskoleundervisning utredes, het punktet i skolestrukturvedtaket.
I saksfremlegget snus dette på hodet til at man må flytte lærere fra grendeskolene til Røros skole på grunn av den høye lærertettheten i grendeskolene.
– Å skulle lage en timeplan som fungerer på flere skoler vil også være en utfordring rent praktisk. Lærertettheten på grendeskolene er allerede langt over Røros skole. Vi kan derfor tenke oss at det vil måtte bli en forskyvning av lærertimer fra grendeskolene til Røros skole, slik at dette forholdet ikke blir enda skjevere, sier kommuneadministrasjonen i utredningen.
Konklusjonen
I det aller siste avsnittet oppsummerer kommunedirektøren utredningen slik.
– Det er altså i teorien mulig å gjennomføre en ordning med rotasjon av lærere. Men dette er svært utfordrende for kvaliteten, både for elev-lærer-relasjonen, for arbeidsmiljøet for ansatte og elevenes behov for stabilitet i skolehverdagen. I tillegg vil det være en kostnad forbundet med tiltaket. Kommunedirektøren kan ikke se at dette er en hensiktsmessig og god ordning verken for lærere eller elever, konkluderer Jensås.
Det som imidlertid nevnes i samme dokument er at en slik ordning fungerer for samisklærerne i kommunen.
– Arbeidsmiljøet til de ansatte er viktig. Ifølge fagforeningene er det ikke stemning blant våre ansatte å gå inn på en slik ordning. Spørsmålet blir derfor om det er mulig å få tak i lærere som er villige til å ha en arbeidsdag som ser slik ut, om så kommunestyret skulle vedta en slik ordning. Vi har erfaring med en tilvarende ordning blant våre samiske lærere. Erfaringene er at det har skapt mer ro i ansattgruppa og mer trivsel etter at vi flytta personalansvaret til et sted, heter det tidligere i samme dokument.
Det er jo en interessant betraktning å ta med seg videre.