Første mai – misforstått og misbrukt

Leder av redaktør Tore Østby

I dag feires første mai over hele verden, og i Norge generelt og på Røros spesielt har dagen sterke tradisjoner. Dagen er hatet og elsket. Mye av hatet skyldes bruk og misbruk av dagen i historien, og misforståelser.

I min barndom delte første mai bygda i to. De var en stor og en liten del, men skillelinjene var tydelige og bitre. Pussig nok var disse skillelinjene så vidt jeg forsto til stede bare på denne dagen. Den største delen av bygda kledde seg i sine fineste klær, gikk i tog og samlet seg i samfunnshuset etterpå. Mindretallet tok på seg grønne kjeledresser, og satte seg på traktoren. Så spredde de møkk på jordene sine, og aller helst tett inntil løypa for første maitoget.

For en undrer var dette ikke så lett og forstå, og jeg stilte spørsmål. Jeg spurte en bonde hvorfor han ikke likte første mai. Svaret var at det var helt tullet å feire kommunismen og systematisk undertrykkelse av folket i Sovjet og Kina. Han sa at dagen ble feiret, fordi det var datoen for revolusjonen i Russland, og der ble alle Tsar-barna skutt. Jeg husker jeg tenkte at det var en litt merkelig dag å feire.

Jeg slo meg ikke helt til ro med svaret, for det fremsto som nokså merkelig at flertallet i bygda ville gå i tog for å feire skytingen av Tsar-barna. Jeg valgte å tro at jeg ikke var omgitt av så onde folk. Leksikon ga svaret. Jeg sjekket på den russiske revolusjon først. Det viste seg at den også kalles oktoberrevolusjonen, og etter vår tidsregning startet i byen som da het Petrograd, og som nå heter St. Petersburg 7. november 1917.

Første mai har ikke sin opprinnelse i noe kommunistland, men i et USA i støpeskjeen. Det var fagorganiserte i USA som foreslo å gjøre dagen til arbeidernes internasjonale kampdag. Det skjedde i 1890, og Norge var blant landene som tog dagen i bruk til dette allerede i det første året. Dagen var også før dette, en festdag, men da handlet det om en vårfest, som ble kalt May Day på engelsk. Det har ingenting å gjøre med mayday, som brukes som nødrop til sjøs i lufta. Det uttrykket kommer fra fransk. Venez m’aider betyr «kom og hjelp meg».

Det er en kontinuerlig debatt om dagen tilhører bestemte politiske partier. Historisk tilhører den fagforeningene. Fagforeningene har samarbeidet med noen politiske partier, og kjempet mot andre politiske partier. I Norge er opprinnelsen til partiene egentlig litt spesiell i forhold til dette.

Partiene på venstresiden har alle felles historie med fagbevegelsen. De stor stridene innad i fagbevegelsen har ofte sitt utspring i posisjonskamp mellom partiene. De andre partiene har i større grad samarbeidet med de som sto på den andre siden i forhandlingene om lønn og rettigheter.

Dagen er og har alltid vært åpen for alle. Forskjellige grupper, partier og regimer har brukt dagen på forskjellige måter. I totalitære land har første mai vært makthaverne «bruse med fjærene dag». Makthavernes militærparader på første mai, er egentlig et hån mot ideen fagforeningene fremmet. Det skulle handle om arbeidernes rett til å markere seg, i forhold til både arbeidsgivere og myndighetene.

En ting er det greit å være tydelig på. første mai kan markeres av alle som ønsker det. Det kan gjøres i samarbeidsarrangement eller i enkeltaktørers regi. Verden har forandret seg mye siden feiringen av første mai startet, og fagforeningene skal stor ære for sin innsats. Uansett hvilket parti man stemmer på, eller er medlem i, kan man glede seg over regulert arbeidstid, regulert lønn og arbeidsmiljøloven. Det er fortsatt rom for forbedringer, og første mai er en fin dag å sette fokus på slike saker, uansett hvilket parti man stemmer på.

+ Digital feiring på Røros

LO, Arbeiderpartiet, AUF og SV har gått sammen om en 1. mai-markering på Røros også i år. På grunn av pandemien, blir det ikke noe tog eller samling i Sangerhuset, men en digital markering, forteller medlem i 1. mai-komiteen Ådne Lillebudal Sandnes.

https://vimeo.com/543792651
Ådne Lillebudal Sandnes

Dagen talere er Malin Østby (AUF) ordfører Isak V. Busch (AP), Hilde M. G. Danielsen (SV) og Børge Ånesen fra Fellesforbundet/LO.

Her kan du se arrangementet direkte 1. mai klokka 12.00.

For ordens skyld: Malin Østby, som holder tale på vegne av AUF, er datter av Tove og Tore Østby i Rørosnytt.

Kjære alle sammen – Gratulerer med dagen

Appell av Stein Petter Haugen

1 Mai er den internasjonale arbeiderdagen. Dagen da vi skal feire oss selv og markere alle kamper som vi arbeidere har vunnet. Selv om vi har vunnet mange kamper ligger mange foran oss

1 mai er en tradisjon og en festdag som har røtter helt tilbake i 1889. Da møttes den internasjonale arbeiderkongressen i Paris for å stifte den annen internasjonale. Etter forslag fra  fagorganiserte i USA. Dette på bakgrunn av at politiet skøt og drepte 4 demonstranter under en generalstreik i Chicago der kravet var 8 timers arbeidsdag. I dag er dette en selvfølgelighet at du skal jobbe maks 8 timer i løpet av dagen. Selv om dette er en selvfølgelighet i dag må vi aldri slutte å kjempe for å bevare 8 timersdagen eller andre rettigheter vi har som arbeidstakere. 

I over et år har vi følt på koronaen i Norge. Hjemmekontor, hjemmeskole, sosial distanse og større og større ulikheter har vært gjennomgangsmelodien. Mange har vært permiterte og mange har mistet jobben. Og mange er usikre på hvordan hverdagen deres vil bli fremover. Dere skal bare vite at vi tenker på dere og vi vil jobbe hver dag for at dere skal komme så godt ut av dette som det er mulig.

Mange har også følt på en ensomhet og mistet mye verdifull tid. Jeg tenker da spesielt på studenter som har sittet mye alene og ikke har hatt mulighet til å dra på skolen. Et år som student og ung føles mye lengre enn for meg som ikke er akkurat noen ungdom lengre. Jeg føler mange kanskje har glemt studentene, men nå må det være deres tur til å få oppmerksomhet. Vi trenger en ordentlig kraftpakke for studenter og gode kompensasjonsordninger for studenter. 

På en dag som denne er det mange og takke.

Jeg vil rette en stor takk til alle i helsevesenet som har stått på dag og natt for å ta seg av alle syke som trenger ekstra pleie.

Jeg vil rette en stor takk til alle lærere som har snudd seg rundt på 5 øringen og undervist elevene digitalt og fått hele sin arbeidsdag snudd opp ned på dagen.

Jeg vil rette en stor takk og beundring til reiselivsnæringen som har måttet levd med nedstengninger og usikre tider, men har gjort det beste ut av det og tilpasset seg med smittevernsregler.

Jeg vil takke alle som har stått i pandemien og gjort sitt ytterste for at samfunnet skal gå mest mulig normalt. Jeg skjønner at dere nå er slitne og lei. Dere skal vite at vi har den største respekt og beundring for dere alle.

Jeg vil også takke bøndene for den jobbene dere gjør med å produsere god og trygg mat for oss alle sammen. Uten dere hadde vi alle sultet ihjel. Derfor støtter jeg bondeopprøreret som nå brer seg om i landet. Det er ikke rart at det kommer et bondeopprør når man ser hvor mye bøndene har ligget etter inntektsmessig sett opp mot andre yrkesgrupper. Vi må gi bonden et inntektsløft om vi skal sikre en bærekraftig næring og ha bønder i fremtiden. Bonden har en av de mest betydningsfulle yrkene i samfunnet og da må vi som samfunn vise det i forhandlinger. Jeg vil si til alle dere bønder der ute. Tusen takk for maten 

Jeg vil påstå at bondeopprøreret er nåtidens arbeideropprør.

Stein Petter Haugen, leder Røros Senterparti