Bortvisning av utlendinger som ikke registrerer seg før innreise eller tester seg på grensen

Pressemelding fra Regjeringen

Regjeringen har i dag innført en hjemmel for å bortvise utlendinger som bryter test- og registreringspliktene i covid-19-forskriften.

Som følge av faren for importsmitte besluttet regjeringen denne uken å videreføre de strenge begrensningene for hvem som får reiste til Norge. De som får reise til Norge, er underlagt strenge krav om blant annet registrering før innreise og testing på grensen.

– Brudd på test- og registreringspliktene er straffbare, både for nordmenn og utlendinger. Det er viktig at disse kravene etterleves. At vi får forhindret importsmitte er en forutsetning for etter hvert å kunne lette på innreiserestriksjonene. Følgelig er det også viktig at reglene håndheves og at det foreligger effektive og forholdsmessige reaksjonsmåter, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Regjeringen mener det er nødvendig å ha en slik hjemmel for bortvisning, og at dette er en forholdsmessig reaksjonsmåte. Det gjøres unntak blant annet for utlendinger bosatt i Norge og asylsøkere, og for tilfeller hvor «særlige grunner» taler imot bortvisning.

– Bortvisning vil kunne skje raskt, etter forenklet saksbehandling. Det vil bli tatt stikkprøver av testing ved utvalgte grensestasjoner, sier Mæland.

Hjemmelen er inntatt i innreiserestriksjonsforskriften, i medhold av smittevernloven § 7-12. Det foreligger fra før hjemmel for å bortvise utlendinger som bryter innreiserestriksjonene, ikke fremlegger negativ test tatt før innreise, begår alvorlige brudd på innreisekarantenen eller straffbare brudd på smittevernregler, eller for øvrig utgjør en fare for folkehelsen.

Velfungerende samferdsel

Leserinnlegg av Stein Petter Haugen

Senterpartiet er opptatt av effektiv og velfungerende samferdsel. I et langstrakt land som vårt tjener flyrutene en meget viktig samfunnsfunksjon, for å legge til rette for næring, reiseliv og skape bolyst i hele landet. 

Flyruten Røros – Oslo er en såkalt FOT-rute, der Samferdselsdepartemntet kjøper inn flytjenester på anbud hvert 4. år. Senterpartiets rolle i regjering har tidligere bidratt til en kraftig styrking av flytilbudet på Røros, og dermed økt samfunnsnytten av den offentlig eide flyplassen vår. Det er derfor svært skuffende å observere at den nåværende regjeringen ikke griper inn og sørger for god drift av flyruta. I pressen har vi over tid lest om problemene flyselskapet har, og ferske passasjertall viser svært tydelig at de tidligere brukerne av flyruta ikke har tillit til det eksisterende tilbudet. Vi utfordrer herved samferdselsminister Hareide, rydd opp!  

I fremtiden er det vedtatt at Fylkeskommunen skal overta innkjøperansvaret. Vi ber derfor Trøndelag Senterparti arbeide for fremtidig viktige krav i anbud for regionale flyruter (FOT) og fremmer følgende forslag for dem:
I langstrakte Norge tjener de regionale flyrutene en svært viktig funksjon. 
Fylkeskommunen har blitt tildelt oppdraget med å kjøpe inn regionale flyruter i Trøndelag. På et generelt plan er det viktig med riktige anbudsvilkår i slike anskaffelser.
Senterpartiet ønsker med bakgrunn i tidligere erfaringer med støy i anbudsprosesser rundt FOT-ruter at følgende krav skal implementeres:
– Mulighetsrommet for å sikre grunnleggende arbeidstagerrettigheter skal søkes utnyttet
– Det stilles krav om gjennomgående billetter i anbudene
– Miljø og klimaambisjoner vektlegges

Vi vil i tillegg be vår Stortingsrepresentant Heidi Greni følge opp.

For Røros Senterparti
Stein Petter Haugen, leder

Tiltakspakke sårbare eldre 2021

Pressemelding fra Statsforvalteren i Trøndelag om aktivitetstiltak for å motvirke ensomhet, og aktivitetstilbud og besøksverter.

Mange eldre har blitt hardt rammet under koronapandemien, og for mange eldre har de siste månedene vært en ensom tid med begrensninger på sosial fellesskap, aktiviteter og stengte møteplasser. 

Tilskuddsordningen er etablert som en engangsbevilgning for raskt å legge til rette for mer aktivitet for målgruppen. Tilskuddet er delt i to kategorier:

1. Aktivitetstilbud og besøksvert (eldre personer som er langtidsboende ved sykehjem/omsorgsbolig)

2. Aktivitetstiltak for å motvirke ensomhet (seniorer og eldre som bor i eget hjem eller omsorgsbolig)

Søknadsfrist for tiltakspakke sårbare eldre er 31.03.2021.

+ Vil lete etter Taigaspissmus på Røros

Seniorrådgiver ved Statens naturoppsyn i Trondheim, Georg Bangjord, vil forsøke å finne ut om det finnes Taigaspissmus i Røros og flere steder i Trøndelag. Til sammen samles spissmus inn fra 500 lokasjoner i Norge. Gjennom prosjektet «Finnes Taigaspissmus i Norge», er det sendt søknad til Fylkesmannen om tilskudd. Å artsbestemme spissmus er ingen enkel oppgave. For å avgjøre om det er taigaspissmus eller en krattspissmus, må under kjeven skannes. I dette prosjektet skal 8000 kjever skannes.

For å få tak i spissmus for skanning, samarbeider Bangsund med firmaet Polygon. Bangjord har godt grunnlagsmateriale å arbeide ut fra. Gjennom en omfattende kartlegging av småpattedyr i Trøndelag de siste 13 årene, er det tilsammen registret 17 111 individ av spissmus fordelt på fem arter. Den mest tallrike er krattspissmus som utgjør 88 % av de registrerte spissmusene (15 134 ind.). Det er denne musa som er så lik Taigaspissmus, at det må kjeveskanning til.

Taigaspissmus har fått sitt navn fra det området arten er mest utbredt. Det er på Taigaen i Sibir. Musa kan ha kommet samme vei som Sibirstjerna. Det finnes ingen bevis for at musa finnes i Røros. Det nærmeste sikre funnet så langt er i Engerdal. Så får vi se hva som kommer ut av skanning av 8000 spissmusunderkjever……