+ Skolenedleggelser tapper Røros for innbyggere

En nedleggelse av skolene i Glåmos og Brekken kan føre til at Røros kommune mister innbyggere. Erfaringer fra tidligere skolenedleggelser viser at dette ofte utløse flytting. I mange tilfeller flytter barnefamiliene ikke til kommunestenteret, men ut av kommunen. Hvis de dystreste spådommene for dette slår til, vil kostnadene for Røros kommune bli større enn besparelsene. Gerd Alice Sødal ved Brekken oppvekst og lokalsenter advarte kommunestyret mot fraflytting fra kommunen i et innlegg i i Brekken skole i går.

https://vimeo.com/470986360

Det er antall innbyggere, som legges til grunn for overføringene fra Staten til kommunene. For kommunen er det mest gunstige å ha mange barnefamilier med barn i barnehager og skoler.

Inntektene til kommunene skriver seg hovedsaklig fra overføringer fra Staten og skatteinngang. Det er store forskjeller i skatteinntektene mellom kommunene. Gjennom en egen skatteutjevning utjevnes delvis disse forskjellene mellom kommunene, ved at skatteinntektene blir omfordelt fra kommuner med skatteinntekter over landsgjennomsnittet til kommuner med skatteinntekter under landsgjennomsnittet. Derfor får ikke variasjoner i skatteinngangen så stor betydning som endringer i befolkningsgrunnlaget. En stor del av kommunenes inntekter er koblet til antall barn i skole og barnehage. Fraflytting av barnefamilier svekker kommuneøkonomien.

Beregninger på mulig fraflytting og økonomiske konsekvenser rundt det, er ikke med i saksutredningen rundt den foreslåtte nedleggelsen av Glåmos og Brekken skole. En gjennomgang av flere andre nedleggelsesprosesser viser at det er normalen. Dette kan skyldes at det mangler faktagrunnlag på dette. Det er nedlagt 1400 skoler I Norge de siste 30 årene, men såvidt Rørosnytt har bragt på det rene er det ikke vanlig å kartlegge og analysere virkningene i ettertid.

Reportasjen er laget med støtte fra Fritt ord

+ Befester posisjonen som Norges fremste kulturkommune

Tidligere i dag ble det kjent at Røros kommune topper Telemarksforsknings kulturindeks for det niende året på rad.

Ordfører Isak V. Busch sier at han er glad for at Røros befester sin posisjon som Norges fremste kulturkommune.

– Det er ikke småtteri. Det er det niende året på rad at vi topper Telemarksforsknings kulturindeks. Og det som er spesielt verdt å merke seg i år er at vi har mange områder som hever seg og ligger jevnt høyere enn det de har gjort tidligere år. Det vil si at Røros befester sin posisjon som Norges fremste kulturkommune og det er jeg veldig glad for, sier Busch til Rørosnytt.

Kulturindeksen er et slags “temperaturmål” på norsk kulturliv. Her måles kulturbruk og kulturaktivitet i norske kommuner, fylker og regioner. For eksempel måles antall kunstnere og kulturarbeidere bosatt i kommunen, kinoforestillinger og besøkende, antall bibliotekbesøkende og -lånere, antall registrerte korsangere og mere til. Tallene for årets indeks er fra 2019.

Busch sier at kulturturistene er en ressurssterk gruppe som han ønsker seg flere av til Røros.

– Røros har en posisjon faktisk blant mange nordmenn ihvertfall der det foregår mye spennende på kulturfronten. Vi trenger kulturturistene på Røros, de som går på konserter, i gallerier, og de som oppsøker kunsthåndverkere i bakgårdene. Det er en turistgruppe som tradisjonelt sett er veldig kjøpesterk og for å være litt kynisk så vi vil ha flere av dem, sier Busch.

Kulturindeksen 2020: Røros på topp også etter regionreformen

Pressemelding fra Røroskommune

Norsk kulturindeks for 2020 er klar med ny kommunestruktur. Antall kommuner er nå redusert fra 422 til 356, noe som også påvirker kulturindeksen. Til tross for regionreform rangeres likevel Røros nok en gang helt øverst på kulturindeksen! 

Rangert øverst for niende gang

Helt siden 2012 har Røros kommune blitt rangert helt øverst av alle landets kommuner på Telemarkforsknings kulturindeks.

Kulturindeksen er et slags “temperaturmål” på norsk kulturliv. Her måles kulturbruk og kulturaktivitet i norske kommuner, fylker og regioner. For eksempel måles antall kunstnere og kulturarbeidere bosatt i kommunen, kinoforestillinger og besøkende, antall bibliotekbesøkende og -lånere, antall registrerte korsangere og mere til. Tallene for årets indeks er fra 2019.

Nummer 3 i landet på tildelinger

Kulturindeksen måles i flere kategorier. Røros skiller seg ut ved at vi ikke rangeres som nummer 1 på noen av kategoriene, men gjennomgående skårer høyt på alle. Den kategorien vi skårer høyest på er “tildelinger”. Dette måles fordi støtte til kunst og kultur forteller oss noe om aktiviteten i de kommunene som mottar støtte. Det som er målt er tildelinger fra tre utvalgte støtteordninger: Frifond, tildelinger fra Riksantikvaren og Norsk kulturminnefond, samt tildelinger fra Norsk kulturråd til stedbunden aktivitet.

De andre kategoriene som måles, er: kunstnere, kulturarbeidere, museum, Den kulturelle skolesekken, kulturskole, konserter, scenekunst, kino, bibliotek og frivillighet.

Vite mer?

Vil du vite mer om kulturindeksen, se her: Kulturindeksen

For å gå rett til Telemarksforsknings sider om kulturindeksen, se her: Kulturindeks.no

Slik skårer Røros kommune i 2020 (tall fra 2019):

Tallene i parentes angir kommuneplassering i kategorien.

+ Vedtok nye skjenkebevillinger

Formannnskapet vedtok i dag nye skjenkebevillinger for perioden 2020 – 2024. Totalt ble det utstedt 28 bevillinger til ulike bedrifter og skjenkesteder.

Saksopplysninger:

Røros kommunes alminnelige skjenkebevillinger behandles som nye bevillinger hvert fjerde år, fremfor å bli automatisk fornyet slik alkoholloven § 1-6 åpner opp for. På denne måten får kommunestyret en gjennomgang over hvilke skjenkebevillinger som finnes i kommunen. Bevillingene opphører senest 30. september året etter at nytt kommunestyre tiltrer.

Eksisterende bevillinger ble i utgangspunktet innvilget frem til 30. september 2020. Utsatt behandling av rusmiddelpolitisk handlingsplan og alkoholforskriften, gjorde at eksisterende bevillinger ble utvidet til å gjelde ut 2020, eller inntil ny bevilling er innvilget. Kommunens adgang til denne utvidelsen er beskrevet i alkoholloven § 1-6 syvende ledd.

Saksvurdering:

Røros kommunes vedtatte alkoholforskrift er lagt til grunn for behandlingen av søknadene. I henhold til forskriften gjelder skjenkestart for drikk inntil 22 volumprosent (øl og vin) alle dager fra kl. 11.00. Skjenkestart for alkoholholdig drikk mellom 22 og 60 volumprosent alkohol (brennevin) er alle dager fra kl. 13.00. Alminnelig skjenketid for øl, vin og brennevin er til kl. 01.00. Natt til lørdag og natt til søndag utvides skjenketiden til kl. 02.00. For utendørs servering og skjenking er tillatt i perioden fra kl. 12.00 til kl. 23.00. All uteservering skal skjermes med gjerde eller lignende. Utfyllende bestemmelser for skjenketid beskrives i forskriftens § 5.

Innstilling:

Følgende generelle vilkår (pkt. A-E) gjelder for alle innvilgede søknader:

A)  Bevillingen gis med henvisning til Røros kommunes alkoholforskrift i kommunestyrets vedtak av 24.09.2020 sak 73/20 etter lov om serveringsvirksomhet og lov om omsetning av alkoholholdig drikk. Forskriften vedlegges dette vedtaket ved utsending.

B)  Alle styrere og stedfortredere skal ha bestått kunnskapsprøven om alkoholloven. Det forutsettes at styrer eller styrets stedfortreder har daglig nærvær ved skjenkestedet. Eier/daglig leder av virksomheten er ansvarlig for at bevillingen forvaltes av godkjent styrer, og skal søke om godkjenning av ny styrer eller stedfortreder ved skifte i bevillingsperioden.

C)  Alle bevillingshavere forplikter seg til å gi kommunen årlig oppgave over mengde omsatt alkoholvare på skjenkestedet innen den frist som kunngjøres. Brudd på rapporteringsfrist eller manglende rapportering medfører tildeling av prikker i henhold til sentral forskrift § 10- 3

D)  Samtlige bevillinger gis for perioden 31.10.2020 til 30.9.2024.

E)  Etter tiltak som beskrevet i vedtatt rusmiddelpolitisk handlingsplan skal det holdes et årlig dialogmøte med skjenkenæringen og kommunen, samt eventuelle andre deltagere. Bevillingshaver forplikter seg til å stille med deltagere på disse møtene, og eventuelle forfall skal begrunnes.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt og behandles endelig i kommunestyremøtet i neste uke.

+ Tre Rørosbedrifter får 1,4 millioner

Tre bedrifter på Røros fikk til sammen 1,4 milloner fra covidfondet til Røros kommune i formannskapet i dag. Disse er Destinasjon Røros, Røros Food & Beverage Group og Form til Fjells.

Destinasjon Røros får kr. 670 000 til felles tiltak for reiselivsnæringen på Røros, Røros Food & Beverage Group får kr. 675 000 i tilskudd for kjøp av en mobil bærpresse med tilhørende utstyr og nødvendig opplæring, kartlegging og markedsføring. Form til Fjells får kr. 100 000 til å synliggjøre bedriften og utvikle nye nettsider.

– Per 20. oktober har vi mottatt 12 aktive søknader på totalt 3,1 millioner. Et samlet beløp på en million over fondets størrelse, sa kommunalsjef Elisabeth Heidtmann.

Røros kommune har mottatt 2.078.421,- kr i ekstraordinært tilskudd til det kommunale næringsfondet. Dette er en del av den offentlige krisepakken fra regjeringen til næringslivet for å motvirke konsekvensene av Covid-19-utbruddet. Midlene skal brukes til å legge til rette for økt økonomisk aktivitet, sysselsetting og verdiskaping basert på lokale utfordringer, behov og potensial.

Innstillingene på de foreslåtte beløpene ble alle enstemmig vedtatt.

+ Nei til konsesjon i Småsetran

I formannskapet i dag fikk Torkel Schive bosatt i Trondheim nei til konsesjon på erverv av tilleggsareal av eiendommen «Østerhage» med gnr 137 bnr 172 i Røros kommune.

Eiendommen ligger i Småsetran og er av slik størrelse at den er konsesjonspliktig. Dermed blir ikke den skisserte bruken fra Schive som fritidsbolig noe som støtter opp om lokal næring og arbeidsplasser.

– Det er en ryddig saksfremstilling og jeg har ingen problem med å støtte innstillingen, sa ordfører Isak Busch.

Innstilling:

I medhold av konsesjonslovens §§ 1, 2, 9 og 9a avslår Røros kommune søknad om konsesjon til Torkel Schive på eiendommen med GID 137/172.               

Begrunnelsen:

Ervervet bidrar ikke til en driftsmessig god løsning som gir styrket næringsgrunnlag og bosetting, og ivaretar ikke hensynet til en helhetlig ressursforvaltning. Prisen er ikke i samsvar med en samfunnsmessig forsvarlig prisvurdering.

Vilkår for vedtaket:

Konsesjonssøker kan ikke sitte med eiendommen uten konsesjon. Eiendommene må overdras til noen som kan få konsesjon eller som ikke trenger konsesjon, innen 2 måneder etter endelig vedtak.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt.

+ Forbereder FN-marsj på Røros

NVIO Røros og fjellregionen vil i år gjennomføre FN marsjen på verdensorganisasjonens store dag 24. oktober. Toget start ved Rabalder (Bowlingen) på Røros kl 1400 Ruta vil bli
ca 6 km, men med mulighet for å kutte den inn for de som ikke ser muligheten av å gå så langt. Marsjen er åpen for alle.

NVIO er Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner. Det er Norges største interesseorganisasjon for militært personell som har deltatt i internasjonale operasjoner – og deres pårørende. NVIO består i dag av 7500 medlemmer og har 59 lokalforeninger over hele landet. 

Det er innhentet klarsignal fra kommunelege og ordfører når det gjelder gjennomføring.
På grunn av situasjonen og et arrangement på Tolga på formiddagen den 24 oktober velger NVIO å holde seg i fjellregionen i år. NVIO Røros og fjellregionen har i flere år reist til Trondheim for å gå denne marsjen, men i dagens situasjon, velger organisasjonen å kjøre et lokalt arrangement i år.

FN-dagen har blitt feiret siden 1948, og markerer at FN-pakten (Charter of the United Nations) trådte i kraft 24. oktober 1945. FN-pakten er avtalen som etablerte verdensorganisasjonen De forente nasjoner (FN), og er på sett og vis FNs grunnlov. Den inneholder regler og prosedyrer for Generalforsamlingen.