Bussen fra Ingvars reiser, som besøkte Røros med koronasmitte ombord, hadde med seg muterte koronavirus. Folkehelseinstituttet har undersøkt arvestoffet til koronaviruset fra flere av tilfellene og påvist en variant av viruset som har en endring i det største overflateproteinet, spike proteinet. Det gjør at viruset smitter lettere. Det er første gangen vi ser virus med denne mutasjonen i Norge.
Det er usikkert hvordan og når viruset kom inn til landet. Nesten identiske virus har også nylig blitt sett i enkelte andre europeiske land. Viruset tilhører en genetisk undergruppe av koronaviruset som kalles B.1.160.
Folkehelseinstituttet ble 22.september 2020 varslet om et tilfelle av Covid-19 blant passasjerer på en bussreise i Sør-Norge. Tilfellet var en del av et reisefølge på 40 personer inkludert guide og sjåfør. Nesten alle passasjerene ble smittet i løpet av de syv dagene de var sammen på reise. Smittesporing rundt bussreisen har pågått i 25 kommuner og har foreløpig resultert i rundt hundre tilfeller. Fem av de involverte har så langt vært innlagt på sykehus.
Passasjerene har i løpet av bussreisen sannsynligvis gitt opphav til lokale smittetilfeller blant annet i Røros, Lillehammer, Dovre, Molde, Førde og Kvam herad. Videre smitte fra disse tilfellene har skjedd i Lillehammer, Molde og Kristiansund.
– Vi har ingen informasjon som tilsier at dette viruset gir mer alvorlig sykdom. Virus med denne mutasjonen kan påvirke smittsomheten og det er derfor viktig å følge med på utviklingen. Videre undersøkelser vil trolig gi mer klarhet i om vi har hatt dette viruset til stede før utbruddet knyttet til bussreisen og om vi kommer til å se videre spredning i Norge med denne varianten, sier Karoline Bragstad, seksjonsleder ved Folkehelseinstituttet.
Det har vært større utbrudd av virus med samme mutasjon i Australia. Liknende virus er også påvist i Storbritannia og enkelte andre Europeiske land.
I dette utbruddet har vi sett at mange av nærkontaktene har blitt smittet og igjen ført til mindre utbrudd lokalt. Endringen i viruset kan ha bidratt til denne videre spredningen.
– Det er veldig viktig at smittesporing rundt alle bekreftede covid-19 tilfeller settes raskt i gang for å begrense spredning av covid-19 og bidra til å holde epidemien under kontroll. Takket være rask oppdagelse, smittesporing, karantene og tiltak har de involverte kommunene greid å begrense videre smitte i dette utbruddet, sier avdelingsdirektør Line Vold
Folkehelseinstituttet har i etterforskningen av utbruddet knyttet til denne bussen samarbeidet tett med alle de berørte kommunene, blant dem Røros kommune, og medisinsk-mikrobiologiske laboratoriene. Det har vært avgjørende at laboratoriene både har analysert virusprøvene og sendt virusprøver videre til Folkehelseinstituttet for grundigere analyser.