Jon Erland Bonde Lervik og familien flyktet fra Boston og USA til Røros når koronanedstengingen av samfunnet skjedde i mars. På Røros ble de godt mottatt og ble en del av lokalsamfunnet.
– Avslutningen på USA-oppholdet kom brått. USA og Norge stengte ned samtidig i mars, og da tok vi en rask beslutning og fløy hjem, og dro til Røros. Til å begynne med var vi jo i karantene selvsagt, men ble etter hvert en del av hverdagslivet på Røros. Vi ble veldig godt mottatt og barna startet på skole der også, sier Lervik til Rørosnytt.
BI-professoren er født og oppvokst på Røros og bodde der til han var ferdig med videregående i 1989. Han og søsteren har et feriehus på Røros som de begge bruker mye. Dette huset ble en trygg havn for Jon Erland og familien i vår.
– Min søster og jeg har et feriehus på Hagaen som vi bruker mye. Det ble jo en fin opplevelse for oss når vi rømte USA på grunn av korona. Vi dro til Røros i hui og hast i mars og ble boende i fem måneder, sier Lervik.
Jon Erland var i USA sammen med familien som gjesteforsker på Harvard, et av verdens beste universiteter når koronanedstengingen av verdenssamfunnet skjedde i mars.
– Det var virkelig en opplevelse for livet, vi dro hele familien så det var jeg og kona og tre barn. USA-oppholdet var et litt større prosjekt som vi har tenkt på lenge. En fantastisk mulighet til å være i et så inspirerende miljø som gjesteforsker ved Harvard for et år. En av de mulighetene man har som forsker er å ta seg et sabbatsår fra undervisningen og konsentrere seg om forskningen og skrivingen. Så var det i tillegg å gjøre noe sammen som familie, sier han.
Lervik som tidligere har et USA-opphold på Stanford universitetet for noen år siden sier at denne gangen ble familien inkludert i hverdagslivet.
– Vi ble mer ordentlige medlemmer i samfunnet denne gangen. Barna gikk på offentlig amerikansk skole, og vi fikk prøve å bo i forskjellige nabolag utenfor Boston. Vi har opplevd solsiden av USA i Boston i fine middelklassestrøk og møtt veldig mye hyggelige folk. Men det store privilegiet er å være en del av det universitetsmiljøet. Man kan kritisere USA for mye, men Boston har de beste universitetene samlet på ett sted noe som skaper et fantastisk miljø, sier Jon Erland.
Selv om Lervik har mye positivt å si om USA og miljøet rundt de gode universitetene så kommer han tilbake til hvor takknemlig han er for å være født i Norge.
– USA-oppholdet var interessant på mange måter. Jeg har bodd flere ganger i utlandet, og man kommer jo tilbake til hvor takknemlig man er for å være født i Norge. Da går tankene til John Rawls, hvis man skulle velge det samfunnet man skulle bo i og man ikke vet hvilken posisjon man blir født inn i, så er det det norske samfunnet. England og USA er fantastiske å være i hvis du er privilegert og har penger, sier han.
Jon Erland og familien ble boende på Røros frem til juli og dro så hjem til Oslo, hverdagen og det normale livet.
– Rørosoppholdet har ført til at vi har fått gjenskapt nærkontakten med Røros og det har vært veldig fint for alle. Barna har fått et tettere forhold til byen også, sier Lervik.