Seks personer knyttet til byggeprosjektet på Øverhagaen ble lørdag satt i karantene og testet for covid-19. Bakgrunnen er at de regnes som nærkontakter til en person i prosjektet som har testet positivt på covid-19. Den smittede er ikke hjemmehørende på Røros, og ble testet i sin hjemkommune.
Søndag har tre fått svar på sine prøver, som alle er negative. Kun en er hjemmehørende på Røros, og har testet negativt. Tre personer venter fortsatt svar på sine prøver. Alle seks sitter nå i karantene i 10 dager.
Vi følger retningslinjene for sporing og smittevern. Av sikkerhetsmessige årsaker er arbeidsplassen stengt inntil vi har fått avklaringer og svar på alle tester. Vi presiserer at dette ikke gjelder det nye bygget som nettopp er tatt i bruk, men oppstart av byggetrinn 2 og rivingen av det gamle sykehjemmet.
Da sykehjemmet ble bygd på Øverhagaen var det det mest moderne sykehjemmet i Sør-Trøndelag da det sto ferdig i 1981. Byggeprosjektet var det største oppdraget Johan Kjellmark AS hadde hatt inntil da. Mange så det nye sykehjemmet som et byggetrinn en, der nytt sykehus skulle være byggetrinn to. Nå rives bygget for å gi plass til byggetrinn to ved Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter.
Byggherre for sykehjemmet fra åttitallet var Sør-Trøndelag Fylkeskommune, som da hadde ansvaret for både sykehjem og sykehus. Dette skjedde før sykehjemmene ble kommunale og sykehusene statlig. Slik sett var det naturlig å se byggeprosjektet i sammenheng med nytt sykehus, og Ole Jørgen Kjellmark (H) engasjerte seg sterkt for det.
– Vi kunne fått et nytt sykehus da, om den kommunale forvaltningen og politikerne hadde kjent sin besøkelsestid. Unødige forsinkelser stoppet byggetrinn to, fordi økonomien i fylkeskommunen forverret seg, sier Ole Jørgen Kjellmark til Rørosnytt.
Byggeprosjetet på slutten av syttitallet og begynnelsen av åttitallet ble utsatt ett år, fordi den kommunale byggesaksbehandlingen trakk ut i tid. Da som i prosessen med ny barnehage nå, var tomtevalget det store utfordringen. Utsettelsen bidro til gjøre det vanskeligere å få til et byggetrinn to med et nytt sykehus. I årene som fulgte ble Røros sykehus gang på gang foreslått nedlagt, og sykehuset holder fortsatt til i lokalene man mente ikke var gode nok på åttitallet. Dette kan ha vært med å berede grunnen for sykehusutbygging på Tynset.
De lokale representanter i byggekomiteen for sykehjemmet som sto ferdig i 1981 var Hans Svein Urdahl Wendelbo (AP) og Ola Sandnes (H). Ola Sandnes var byggekomiteens formann. Wendelbo forteller om et vanskelig arbeid, med flere skjær i sjøen. Økonomien ble vanskelig, og til slutt ble det vedtatt å ikke ta i bruk den ene avdelingen fra starten.
– Jeg la jo skylden for det på Høyre og Ola Sandnes. Høyre hadde fylkesordføreren i Ivar Ytreland. Det var kanskje litt feigt, men ikke helt usant, og det vakte sterke reaksjoner. Avisene skrev mye om dette. Det toppet seg litt på en nokså underlig måte. Ola Sandnes sin tvillingbror Anders var på besøk på Røros. Anders og Ola var eneggede tvillinger, og nesten umulig å se forskjell på. Det eneste var at de hadde forskjellig farge på brilleinnfatningen. Anders hadde gull og Ola hadde sølv. Anders hadde vært å handlet i en butikk, da noen damer kom bort til ham og ga ham huden full. Anders forsto ikke hva de snakket om, og ble irritert. Han sa at han ga blanke i sykehjemmet. Misforståelsen nådde avisene i uoppklart form, og det ble oppslag om at Ola ga blanke i sykehjemmet og de eldre. Det var det morsomste som skjedde da jag og Ola satt sammen i denne byggekomiteen, sier Hans Hans Svein Urdahl Wendelbo til Rørosnytt.
I et år der folk har blitt bedt om å holde seg i ro, kan det være grunnlag for å si at vi som bor på Røros har trukket et av vinnerloddene. Nå er vi midt inne i den mest fargerike tiden, og vi deler gjerne noen bilder fra en høstkledd Mølmannsdal.