+ Håper på regn

Bonde Jan Håvard Solhus er lettet over at det er varslet regn fra søndag. For bøndene i regionen begynner sommeren å bli i tørreste og varmeste laget.

– Det har ikke regnet her på tre uker, og etter det har det vært en intens varme og vind slik at det tørker jorda noe voldsomt. På den tørreste jorda vår har vi sikkert tapt en ukes vekst. Vi håper på regn fra mandag som varslet, sikkert i motsetning til alle andre som ønsker finværet skal fortsette, sier han.

Siden fjoråret var et bra år med mer forproduksjon enn normalt har Jan Håvard fremdeles en buffer som vil hjelpe på hvis det blir en dårlig sommer.

– Fjoråret var et skikkelig bra forår for oss, og det flyter vi på i år. Vi har en buffer fordi vi har igjen av fjorårets for, og det kan vi flyte på utover høsten og vinteren, slik at vi kan tåle et dårligere år hvis nødvendig, sier han.

Jan Håvard sier at det er først og fremst den tørre sandjorda som det vil bli redusert avling på. Av 1700 dekar jord er det snakk om 250 dekar som er tørr sandjord, cirka en sjettedel av all jorda som drives.

– Det er først og fremst den skrinne sandjorda hvor det er for tørt nå. Vi har en del slik jord og der vil det ikke bli full avling på førsteslåtten. Der vil vi slå gresset ganske snart og når regnet kommer så gjødsler vi på og da vil veksten starte på nytt igjen. Så vi håper på en bra andreslått. Kommer regnet vil det spire fort igjen og da lover det bra for oss, sier han.

Det er ikke slik at finværet bare fører til dårligere vekst. Jordtypen avgjør hva resultatet blir sier Jan Håvard.

På den rålendte jorda vokser det bra, den tørre jorda er bare et steinkast unna. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

– Vi har også en del rålendt jord som holder bra på fuktigheten, og der har det vokst riktig bra i denne perioden. Så finværsperioden fører både til bra vekst og tørke, det kommer an på jorda hva resultatet blir. I tillegg så er en del av jorda vår er relativt nydyrket slik at jordstrukturen holder ikke så godt på fuktigheten de første årene. Har du dyrket jord i 20 år vil den holde bedre på fuktigheten fordi jorda har blitt fetere og har mer matjordstruktur, sier han.

Alt i alt sier Solhus at for deres del vil man berge greit hvis regnet kommer som varslet. 

– Totalt sett er det ikke en krise ennå, kommer det regn som meldt på mandag/tirsdag så berger vi greit, sier han.

Regelendringer for en bedre og moderne jernbane

Pressemelding fra Samferdselsdepartementet 

– Regjeringen har som mål å gjøre jernbanetransport mer attraktivt for både reisende og vareeiere. Det er i den sammenheng viktig at vårt høye sikkerhetsnivå opprettholdes, og at aktørene i markedet kan konkurrere på likeverdige vilkår. Forutsatt at et flertall på Stortinget vedtar å innføre EUs fjerde jernbanepakke, vil regelverksendringene som vi nå foreslår, sørge for å ivareta begge disse hensynene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Regjeringen har nylig lagt frem forslag til lovendringer for Stortinget som bidrar til å gjennomføre EUs fjerde jernbanepakke i norsk rett. Samferdselsdepartementet foreslår nå tilhørende forskriftsendringer, og sender disse på høring. Det er nødvendige forskriftsendringer innenfor departementets myndighetsområde som høringen dekker.

Hovedtrekk i de foreslåtte regelverksendringene

Endringene som Samferdselsdepartementet foreslår, går i hovedtrekk ut på følgende:

  • For å sikre at jernbaneforetak kan drive på likeverdige vilkår uten å bli diskriminert, endres reglene om Bane NORs forvaltning av infrastrukturen. Disse reglene skal særlig sikre at beslutninger om fordeling av kapasitet, innkreving av avgifter og planlegging og gjennomføring av vedlikehold skjer på en god måte, med riktig involvering av berørte aktører.
  • Alle jernbaneforetak som har lisens og sikkerhetssertifikat for kjøring i Norge kan få tilgang til å kjøre på det nasjonale jernbanenettet. Departementet foreslår likevel begrensninger for å unngå «fløteskumming», det vil si at selskaper kommer inn og bare etablerer avganger på de mest innbringende tidene.
  • Kravene til hvordan Jernbanedirektoratet og fylkeskommunene går frem ved tildeling av kontrakter om offentlig tjeneste for kollektivtransport endres, bl.a. slik at det skal være tydelige betingelser for gjennomføring av anbudskonkurranser.
  • Kontrakter om offentlig persontogtjeneste skal som utgangspunkt settes ut på anbud, men det gjelder enkelte unntak fra dette. For de viktigste unntakene foreslår departementet at Statens jernbanetilsyn – som uavhengig markedsovervåkingsorgan – kan foreta en vurdering av om vilkårene er oppfylt.
  • Myndighetsbestemmelsene for Statens jernbanetilsyn trekkes opp slik at det går tydelig frem hva som er grensene mellom Statens jernbanetilsyns myndighet som nasjonal sikkerhetsmyndighet på jernbanen, og myndighetsutøvelsen til EUs jernbanebyrå ERA.

I tillegg vil Statens jernbanetilsyn fastsette en rekke forskrifter som gir nærmere spesifikasjoner og krav om tekniske og sikkerhetsmessige forhold, samt å regulere nærmere enkelte forhold som skal gi likeverdige vilkår for markedsaktørene.

Videre framdrift
Høringsfristen er satt til 25. september. Videre fremdrift er også avhengig av Stortingets behandling av lovforslaget om å innføre EUs fjerde jernbanepakke.