+ Helt utsolgt for vifter

Tidligere i dag var Per Brende og Elon helt utsolgt for vifter. Den lange godværsperioden gjør at viftene forsvinner ut like fort som de kommer inn.

– Salget har vært enormt, vi har fått inn tre leveranser og alt går nesten ut på dagen. I år virker det som vi selger flere små aircondition enn i fjor. I tillegg til vanlige golv-vifter og bordvifter, sier daglig leder for Elon Per Brende.

De små airconditionene koster litt mer enn en vanlig vifte, men de som har kjøpt virker fornøyd sier han.

– De koster jo litt mer enn en vanlig vifte men de er jo mer effektiv på å kjøle ned da, det er vel det som er viktig. Folk virker fornøyde siden ingen har returnert dem, sier Brende.

For de som ennå ikke føler seg nedkjølt nok kan Brende berolige med at det forventes en leveranse i løpet av dagen.

+ Anke i voldssak forkastet

Anken til de to mennene fra Rørosregionen som er tiltalt for grov kroppsskade er forkastet. Det vil si at dommen på seks måneders fengsel for grov kroppsskade blir stående. 

De to er dømt for å ha øvet vold mot en annen person eller på annen måte krenket ham fysisk. 

Voldshendelsen fant sted natt til torsdag 18. april ved et serveringssted på Røros. De to skal i følge tiltalen ha brutt en person ned i bakken, og deretter sparket og slått vedkommende. Mannen ble påført små benbrudd i nesen og sterke smerter i kroppen.

+ TV-aksjonen 2020: Et hav av muligheter

Komiteen på Røros til TV-aksjonen 2020, “Et hav av muligheter” har startet planleggingen til årets innsamling.

– Vi har begynt å planlegge årets TV-aksjon. Høstens aksjon har tittelen “Et hav av muligheter” og handler overordnet om å bekjempe utfordringene med plastforurensing. Det med plastavfall og plast på avveie er jo et av de store miljøutfordringene vi har. Helt spesifikt i år så er det sånn at det er WWF som har fått tildelt aksjonen og de skal bruke pengene på å bekjempe utfordringene med plast i havet i fire land i Sørøst – Asia. Vietnam, Filippinene, Thailand og Indonesia, sier varaordfører Christian Elgaaen som leder komiteen.

TV-aksjonen er den 18. oktober og Elgaaen sier at de ønsker å løfte frem de utfordringene og mulighetene som ligger i årets innsamlingsmål.

– Lokalt i Røros kommune er vi jo godt i gang med planlegginga. Aksjonen er jo den 18. oktober og frem mot det ønsker vi fokus på årets innsamlingsmål og da ønsker vi å løfte frem de utfordringene og mulighetene som årets TV-aksjon gir, sier Elgaaen.

Konsert

Prest Harald Hauge som også er med i komiteen, sier at de kommer til å fortsette med tradisjonen med en konsert i forbindelse med TV-aksjonen.

– Vi har hatt som tradisjon nå i noen år og ha en konsert ved inngangen til TV-aksjons helga. Det planlegger vi også i år, og der har vi allerede noen navn på blokka. Jeg kan ihvertfall fortelle at Bergstaden Old Stars skal spille i Røros kirke. Hver for seg har de spilt der alle sammen, men ikke samlet  som Bergstaden Old Stars. Så det er det artig å kunne annonsere allerede nå. I tillegg til det så planlegger vi jo å kunne gjennomføre aksjonsdagen på den måten vi har pleid å gjøre det. Vi håper og tror at det skal være mulig å gjennomføre aksjonen som en dør til dør bøsseaksjon, sier Hauge.

Leder for Frivillighetssentralen Berit Sevatdal som også er med i komiteen, sier at de bare må planlegge ut fra slik innsamlingen har foregått tidligere.

– Vi planlegger ut fra slik som det har gått før, så får vi nok signaler fra andre hold i forhold til hvordan dette skal gjennomføres ut fra den tiden vi er oppe i. Det endrer seg hele tiden slik at vi vet ikke hvordan det vil være i oktober, men vi planlegger ut fra slik det har vært, og så skal vi forholde oss til eventuelle retningslinjer som kommer senere, sier hun.

Hauge understreker at det dreier seg om veldig konkrete og praktiske prosjekter som pengene fra TV-aksjonen går til.

– Det disse prosjektene konkret retter seg mot er søppelhåndtering. Det er kanskje rart for oss som har en god infrastruktur på det, men slik er det ikke alle steder. Det er et konkret praktisk og veldig jordnært tema vi snakker om her, sier han.

Oppfordringer

Sevatdal oppfordrer skolene i kommunen til å ta i bruk undervisningsoppleggene som etter hvert lages til TV-aksjonen.

– Det er et veldig flott skoleopplegg som blir laget til TV-aksjonen hvert år, og vi håper at skolene ser på det og tar det i bruk i undervisningen. For der kan det virkelig være mye og hente. Det oppfordrer vi skolene til å gjøre. Se på det som finnes og bruk det, sier hun.

Christian Elgaaen oppfordrer også folk til å støtte aksjonen ikke bare med penger, men som frivillig bøssebærer.

– Så er det det at vi håper på at flest mulig folk etter hvert er med og bidrar, en ting er å gi penger men det er bestandig også bruk for frivillige bøssebærere. Vi trenger mellom 90 og 100 bøssebærere for å dekke rodene i kommunen. Der er det Berit og Frivillighetssentralen som organiserer de frivillige, men det er jo bare å ta kontakt med en av oss tre, sier han.

+ Fikk konsesjon for de neste fire årene

REN Røros strøm har fått konsesjon for å omsette elektrisk energi fra Reguleringsmyndigheten for energi (RME) frem til 31.12.2024.

I saksdokumentene vises det til søknaden om å fornye konsesjonen fra REN Røros strøm som ble sendt 08.06.20.

– Reguleringsmyndigheten for energi (RME) viser til søknad mottatt 08.06.2020 om omsetningskonsesjon for REN RØROS STRØM AS. Vedlagt følger omsetningskonsesjon med varighet fra 01.01.2021 inntil 31.12.2024, heter det i sakspapirene fra RME.

Omsetningskonsesjonen tildeles med hjemmel i energiloven § 4-1, jf. forskrift om nettregulering og energimarkedet (NEM) § 4-2.

– Omsetningskonsesjon tildeles med hjemmel i lov av 29. juni 1990 nr. 50 (energiloven). For omsetningskonsesjonærer gjelder alle relevante bestemmelser i energiloven og underliggende forskrifter. RME ønsker å påpeke at omsetningskonsesjonærer som velger å sette ut tjenester til andre er ansvarlige for at disse opptrer og utfører sine oppgaver i henhold til gjeldende forskrifter og regelverk, sier RME i brevet.

Med nye styrekandidater på plass, konsesjon for å omsette strøm for de neste fire årene og ny tilgang på strøm sørfra begynner ting å flaske seg for REN Røros.

+ Lanserte nytt sonarsystem

Finansavisen melder i dag at NORBIT har lansert et helt nytt sonarsystem. Systemet kalles WINGHEAD.

WINGHEAD-sonaren som systemet kalles er et integrert og enestående sonarsystem, og selskapet håper at produktet vil åpne nye muligheter i markedet for Oceans-segmentet.

Salget av sonaren har allerede begynt.

Slik ser WINGHEAD-sonaren ut, den nederste delen senkes ned og undersøker havbunnen. Foto: NORBIT.

– Dette er helt på linje med vår strategi og vil ha god effekt på salg og distribusjon. Forskning og undersøkelses-teamet vårt har gjort en fantastisk jobb som viser at vi produserer nyheter markedet trenger, sier Per Jørgen Weisethaunet, konsernsjef i NORBIT. 

NORBIT holder for øyeblikket på å bygge ut fabrikken sin på Røros, og med det nye sonarsystemet lover det godt for fremtiden til selskapet.

+ Bærekraft på agendaen

På fredag arrangerer Rørosregionens Næringshage det siste Kompetanseforum før sommerferien og temaet denne gangen er miljøsertifisering for bedrifter.

– Fokuset her er miljøsertifisering for både private og offentlige bedrifter, og da har vi valgt å fokusere på to sertifiseringer som bedrifter møter i en arbeidssituasjon eller gjennom pålegg fra andre samarbeidspartnere.  Så da er det miljøfyrtårn og ISO14001 som er mynta på større bedrifter i industri og anlegg som vi ser på denne gangen, sier Olin Steinsvik fra næringshagen som leder arrangementet.

Selv har Næringshagen nettopp vært gjennom en sertifiseringsprosess med miljøfyrtårn som de ble ferdig med i fjor. Steinsvik sier at mye av det som skjer i næringslivet nå handler om miljø.

– Vi ser jo at mye av det arbeidet vi driver med inn mot bedrifter og de kravene vi får fra våre oppdragsgivere så er det mye som går på det store og vide begrepet “bærekraft”.  Det kan diskuteres i mange retninger men alt handler jo egentlig om en vekst som jorda og samfunnet tåler da, sier hun.

– Det tenker vi at er viktig at vi jobber jevnt med mot bedriftene våre og det er et lite samfunnsoppdrag som vi må ta da. Vi skal ikke tvinge folk til å sertifisere seg men vi skal ihvertfall være med å opplyse om hvilke verktøy som finnes, sier Steinsvik.

Kompetanseforum har eksistert en god stund og det har vært ulike arrangementspakker, men det har vært mest av er frokost- og lunsjmøter. Da er det ofte i kombinasjon med en foredragsholder som gir en introduksjon til temaet og så er det en uformell møteplass. Steinsvik tror at folk vil bli glad for å ha fysiske møter til høsten igjen.

– Vi tror at til høsten så kommer vi til å kunne møtes fysisk igjen og folk er kanskje begynt å bli litt mett av webinar og den type ting. Vi skal se på konseptet og hvordan vi gjør det videre til høsten ut fra det å lage en møteplass igjen, sier hun.

Webinaret på fredag streames live fra studio hvor Frontal media står for det tekniske og Olin, Rådhuset Vingelen og en rådgiver fra Kiwa som kommer til å være ekstern fra Oslo står for det faglige.

– Det viktigste er hva man kan henge knaggene på for å sette i gang og hva omfanget er av en sertifisering. Det er gjerne det bedrifter lurer på når de skal sette i gang med noe slikt, sier Olin.