+ Høyre og Arbeiderpartiet sammen for veteranhus

Til neste fylkesting, Trøndelag fylkeskommune, fremmer Ingvill Dalseg (H) og Stig Klomsten (Ap) en felles interpellasjon med forslag om realisering av Veteranhuset Midt-Norge. De to partiene er tradisjonelt hovedmotstanderne i politikken, men nå har de funnet sammen om veteranhus i Trøndelag. Både Arbeiderpartiet og Høyre har i lengre tid jobbet sammen med veteranene om å få etablert et felles veteranhus for alle veteraner i Trøndelag. Det er mange veteraner i Røros.

– Kanskje ikke så ofte at Arbeiderpartiet og Høyre fremmer en sak sammen til fylkestinget, men det viser bare hvor viktig saken er for oss. Vi ser hvor viktig det er for veteranene å få et samlingssted, det vil vi hjelpe dem med, sier fylkespolitiker Ingvill Dalseg (H) til Rørosnytt. 

– De har og tar hver dag ansvar gjennom krevende oppdrag for oss, ved å sikre internasjonal fred, demokrati, sikkerhet og trygghet, da skulle det bare mangle om ikke vi bidrar til å realisere et veteranhus for dem, sier fylkespolitiker Stig Klomsten (Ap). 

Dalseg og Klomsten har vært i tett dialog med veteraner igjennom en lang periode.  

– Det har vært viktig å møte og høre veteranene, for å få kunnskap, innsikt og forståelse for hvordan det er å være veteran og hvordan vi som samfunn kan bistå veteranene. Veteranhuset er ett av de tiltakene som vi kan løfte. Jeg ønsker også å løfte veteraners rolle i det det sivile samfunnet, veteraner er en enorm ressurs vi bør benytte bedre, sier Dalseg.

Ikke bare fylkestinget skal løfte saken, Dalseg og Klomsten gleder seg over at Trondheim kommune har sendt inn en likelydende interpellasjon, ved Roar Aas (Ap) og Ingrid Skjøtskift (H). 

– Veteranene skal vite at vi er der for dem hver dag og ikke bare med festtaler, sier Klomsten. 

Veteraner er personer som har gjort tjeneste i internasjonale operasjoner på vegne av nasjonen Norge, for eksempel i FN- eller NATO-operasjoner. 8 000 trøndere har deltatt i militære operasjoner i krigsområder.

8 000 trøndere har den fellesnevner at de har tjenestegjort i krevende oppdrag, med livet som innsats, for å sikre demokrati, sikkerhet og trygghet, de har arbeidet for internasjonal fred i konfliktområder som Libanon, Afghanistan, Sør-Sudan, Balkan og Kirgisistan. 

Veteraner tjenestegjør og jobber ute, ofte under stort press, og mange er utsatt for sterke emosjonelle inntrykk. Ved hjemkomst til Norge, får de oppfølging fra Forsvaret i ett år og noe varierende oppfølging fra hjemkommunen. 

Opptil seks prosent av personellet som har deltatt i internasjonale operasjoner kan utvikle stressrelaterte lidelser i ganske lang tid etter. Et sted der veteraner kan møtes og tilby kameratstøtte vil kunne ha en forebyggende effekt, opplyser Forsvaret. Mange, om ikke de fleste veteraner er ikke ferdig med oppdraget, selv om oppdraget er ferdig. Det er kjent at veteraner snakker lite om sine opplevelser, da de kanskje ikke har noen å snakke med, praksis viser at det er lettere å snakke sammen med veterankolleger, som forstår og har felles referanser. Et veteranhus er sådan sett et viktig folkehelsetiltak. I veteranhuset kan man treffes i en uformell ramme, delta i arrangement eller bare ta en kaffe med noen som deler de samme erfaringer som du. Huset vil også kunne være et referansepunkt for mobilisering når samfunnet trenger det, slik vi har sett da Covid-19 utfordret St.Olavs Hospital, og 3000 dugnadstimer med vakthold be ivareta av veteranene.  

I Trøndelag er kvinner og menn organisert i NVIO (Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner), MILVET MC (Militære Veteraners Motorsykkelklubb), Norvet MC (Norske Veteraners Motorsykkelklubb), United Veterans MC Midland, VMV (Veteran møter Veteran), SIOPS (Skadde i Internasjonale Operasjoner), VHMN-V (Veteranhuset Midt-Norges Venner), Lottene, NROF (Norske Reserveoffiserers Forbund) og Ung HV (Ungdommens Heimevern). Det eksisterer ulike samlingslokaler og veteranhus rundt i Trondheim og Trøndelag, i dag. 

Veteranhuset Midt- Norge har som visjon å samle alle veteraner under samme tak. Et hus hvor alle veteraner, både sivile og militære, skal inkluderes, hjelpes og støttes, ikke kun et senter for fremtidens og nåværende veteraner, men også et senter hvor pårørende, barn, partnere og foreldre skal kunne oppsøke støtte, både mens utenlandsoppdrag pågår og etter endt tjeneste.

Veteranhuset Midt-Norge har nedsatt et interimstyre og en arbeidsgruppe som allerede har gjort mye arbeid. Det er dialog med Trondheim kommune, og kommunen har innvilget 400 000 kr til forprosjekt. Fylkeskommunen har støttet Trondheim kommune sin markering for friheten og veteraner årlig, vi har nå mulighet til å støtte veteranene med et permanent løft og tiltrengt løsning. Fylkeskommunen kan bistå veteranene i å ta neste skritt, som er å sikre tilstedeværelse hver dag og ikke bare 8. mai og ved andre høytidelige arrangementer. 

+ Ingen Covid-19 på Røros

Kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad melder at det heller ikke i dag er registrert noen med covid-19 på Røros. Nå er 118 personer teste på Røros, uten et eneste positivt prøveresultat.  

I dag er det bare påvist 8 nye smittetilfeller i hele Norge. Tre av de nye smittetilfellene skriver seg fra Rælingen. Dagens smittetall er blant de laveste siden pandemien kom til Norge.

I Jämtland og Härjedalen er det registrert 15 nye smittetilfeller i dag. For tiden er det bare Stockholm og Östergôtland som har større smittespredning enn vårt nabolän.

+ 70 000 til utstyrbibliotek

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har innvilget kr 70 000,- i tilskudd til Røros kommune sitt tiltak «Utstyrbibliotek Røros».

Bufdir stimulerer gjennom tilskuddsordningen til etablering av utlånsordninger som skal bidra til at målgruppen får et godt og bredt utvalg av utstyr å låne. Løpende driftskostnader til avlønning av ansatte kan ikke prioriteres like høyt innenfor ordningens økonomiske rammer og de kan ikke støtte dette fullt ut. Bufdir er klar over at det finnes mange måter å organisere driften av utlån på. En kartlegging som ble gjort av utlånssentraler i 2019 viser at frivillige er viktige bidragsytere for å holde mange sentraler åpne. Bufdir anbefaler et godt samarbeid mellom frivillige, private og offentlige aktører.

Bufdir legger vekt på antallet barn i lavinntekt i kommunen, beløpet er derfor avkortet. Tilskuddet skal benyttes i løpet av tilskuddsåret 2020 (1. mars 2020 – 1. mars 2021), med mindre kommunen søker om og får innvilget søknad om utsettelse.

Bufdir fordeler 308 969 000 kroner fra Nasjonal tilskuddsordning for å inkludere barn og unge i 2020. Direktoratet har mottatt 1387 søknader, med en total søknadssum på 693 853 110 kroner. Det vil si at det var en oversøkning i forhold til tilgjengelige midler på 384 884 110 kroner.

Direktoratet har i 2020 vektlagt følgende i saksbehandlingen:

Omfang av fattigdom i barnefamilier i kommunen/bydelen. Geografisk spredning mellom kommuner/bydeler og fylker ved fordeling av midlene. Den totale størrelsen på tilskudd til kommunen gjennom ordningen. Samarbeid mellom frivillig sektor og forebyggende tjenester.
Integrering av barn og ungdom med innvandrerbakgrunn i lavinntektsfamilier, og tiltak som retter seg mot barn og ungdom som vokser opp med foreldre med rusproblemer/psykiske vansker/utfordringer knyttet til vold.

+ 11 vil undervise 1. – 7. trinn

11 personer har søkt på undervisningsstilling for 1. – 7.trinn ved Røros skole. Dette er en 100% fast stilling ved skolen. Det er åtte kvinner og tre menn som har søkt på stillingen.

De som har søkt på stillingen er:

Åshild Løkken Opsahl (33) fra Trondheim – Rådgiver/lærer

Binaya Neupane (37) fra Rådøy – Adjunkt

Lise Våbenø Dyrøy (52) fra Røros – Merkantil og miljøarbeider

Jorunn Sømåen (58) fra Engerdal – Voksenopplæringen

Laura López Domínónguez (30) fra Sevilla –

Frida Keiserås Haugen (25) fra Holtålen – 100% vikariat

Nesada Brkic (39) fra Kaćuni – Grunnskolelærer

Mette Østgaard (52) fra Os –

Solbjørg Holden (25) fra Holtålen – Lærervikar

Kamal Prasad Khanal (40) fra Oslo –

Steffen Breida (30) fra Trondheim – Adjunkt