Ingen covid-19 på Røros

Dagens gode melding fra kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad har kommet. Det er heller ikke i dag påvist covid-19 på Røros.

I Norge er det foretatt 152.095 tester. 5% av testene har vist covid-19. 7.338 har vært smittet. Mange av disse har blitt kvitt viruset nå, men det er ingen registrering som viser hvor mange. 191 er døde som følge av covid-19 i Norge.

Stuggustream i kveld

Presselmelding fra Røros kommune

I kveld er det igjen klart for Stuggustream direkte fra Peisstuggu, og utover våren blir det sending hver torsdag kl. 19.00.

Sendingen blir sendt fra Storstuggu sin Youtube-kanal, og her er link til kveldens sending. 

Vi starter i dag med nye, faste filmspalte samt ukas Kultur-quiz.

Kveldens gjester er kinosjef Jo Hage og kulturskolerektor Nils Graftås, og programmet ledes av Anne Linn V. Schärer. Av kulturelle innslag blir det klassisk musikk av pianist Liv Olaug Fevik Prøsch, og Røros-bandet Trøffel kommer på besøk. Deres musikk er definert av drømmende gitarer og svevende, mektig vokal, og de er aktuelle med ny singel som slippes førstkommende tirsdag.

Velkommen til sending!

Trøndelag Fylkesting legger press på regjeringen i Moria-saken.

Leserinnlegg av Bjørn Salvesen

Trøndelag Fylkesting gjorde, mot FrP sine stemmer, følgende vedtak 23. april: 

«Fylkestinget mener prinsipielt dette ligger utenfor Fylkestingets kompetanse, men på grunn av den ekstraordinære situasjonen mener Fylkestinget at Norge både bør jobbe for en felles europeisk løsning, men også melde seg sammen med de landene som nå bidrar til relokalisering av enslige mindreårige fra Hellas, som etter vurdering fra FN, IOM (International Organization for Migration) og EASO (European Asylum Support Office) har stort behov for beskyttelse. Det vil avlaste noe i den kritiske situasjonen vi nå ser i for eksempel Moria.»

Rødt fikk dessverre kun støtte fra SV, MDG, V & undertegnede, og dermed ikke flertall, for sitt opprinnelige og mindre byråkratiske forslag (alle stemte etterpå subsidiært for forslaget over): 

«Trøndelag Fylkesting slutter seg til kravet om at barnefamilier må evakueres fra Moria.»

Mitt (noe omskrevne) innlegg i saken: 

«Man kan bli overveldet av dimensjonene på det totale bildet av verdens flyktningesituasjon. Ifølge FN er 71 millioner på flukt, hvorav 26 millioner har status som flykning, 3,5 millioner er asylsøkere og resten er internt fordrevne. Årsakene er komplekse: Det kan nevnes totalitære regimer, en grunnleggende urettferdig økonomisk verdensorden, og kriger. Dessverre har Norge gjennom sin deltagelse i NATO vært en del av sistnevnte årsak.

Så til Moria-leiren: Den har blitt selve symbolet på en sviktende politikk overfor de som på risikabelt vis har kommet til Europa, av høyst forskjellige årsaker selvfølgelig. Og det ligger en fare her ved at andre flyktninger og asylsøkere blir oversett.

Men dette er en leir i Europa hvor Hellas tar belastningen som Schengenlandenes yttergrense, og hvor normal saksgang for lengst har brutt fullstendig sammen. Det gir Norge et særskilt ansvar.

Barnas situasjon i leiren er ufattelig grusom med sult, sykdom og overgrep. Det i seg selv er grunn god nok til at Trøndelag Fylkesting må legge et politisk press på regjeringen for å ta en aktiv del i å løse den prekære humanitære krisen.

Særlig vekt må det også legges på at Trondheim er blant byer som har sagt seg villig til å ta i mot flere asylsøkere. Norge har vist stor handlekraft nasjonalt i koronakrisen, nå må vi også vise internasjonal handlekraft her vi sitter på vår grønne gren.»

Bjørn Salvesen

Trøndelag Fylkesting (uavhengig)

+ Ny hverdag for politiet

Da koronapandemien slo inn over landet, fikk også politiet en helt ny hverdag. Umiddelbart ble politiet satt i beredskap ved Vauldalen og grensen ble stengt. Samtidig ble også publikumstjenestene ved kontoret på Røros ble stengt. Nå rapporterer politiet på Røros om rolige dager.

De siste fem ukene har antall oppdrag i regionen og biler over grensen gått drastisk ned.

– Trafikkmessig ser man at det blir mindre av både næringsdrivende og pendlere, men at enkelte fortsatt tar sjansen på «harry-handel», på tross av at vi innstendig ber de om å avstå. Vi sliter veldig med å forstå at billig bacon og tobakk kan være verdt 14 dager på i karantene og i verste fall tap av inntekt, skriver politiet på Facebook.

Politiet er fornøyd med samarbeidet med heimevernet på grensen. Grensekontrollen har ført til at politiet har jobbet fra hjemmekontor der. Rapportene tyder på at det har gått fint.

Vi opplever at befolkningen i vår region har vært flinke og respektert både stengte grenser, men også myndighetenes innstramminger. Vi ser fram mot en mer normal hverdag igjen som alle andre, og husk: Alt blir bra igjen!, sier politiet.

+ Reagerer på langvarig veistenging

Odrdfører Isak V Busch og ordfører i Tydal Jens Arne Kvello har sendt brev til fylkesdirektør for samferdsel i Trøndelag fylkekommune Erlend Solem og leder i hovedutvalg for veg på fylket Hallgeir Grøntvedt, der de reagerer på langvarig stenging av FV 707 Stuggudal – Brekken.

Ordførerne har forståelse for at det på vinterstid kan bli skikkelig styggvær og umulig å holde veien åpen i kortere perioder.

– Det er vi som bor i regionen vant med og vi har forståelse for at det kan ta noe tid å få den brøytet og farbar igjen. Siste nedstengingsperiode ble vinterens lengste. Veien ble stengt søndag 12/4 ca. kl. 15:30 og åpnet igjen lørdag 18/4 ca. kl. 15:15. Færre ble nok berørt av denne nedstengningen enn hva som hadde vært tilfelle i en normalsituasjon med ordinær reisevirksomhet, men en stenging av en fylkesvei i 6 dager mener vi er i overkant lenge, skriver de i brevet.

Ordførerne redegjør for betydningen av veiforbindelse mellom Røros og Tydal.

– Fylkesveg 705 er en viktig vei for både arbeidspendlere i begge kommuner, skoleungdom i Tydal, og for beredskapen i Røros kommune da dette sammen med fylkesveg 30 er hovedfartsveiene til Trondheim. En rasutsatt fylkesveg 30 er også stengt flere ganger i året, og om begge veiene blir stengt samtidig er dette alvorlig. Vi ber om at dere kan bistå oss med å finne svar på hvorfor veien ble holdt stengt så lenge, og hva som eventuelt kan gjøres for å unngå så lange nedstengingsperioder i fremtiden, skriver Isak V Busch, Jens Arne Kvello.

Fysioterapeutene og ergoterapeutene åpner gradvis for behandling igjen

Pressemelding fra Røros kommune

Nå åpner vi gradvis den kommunale fysioterapi- og ergoterapitjenesten. Det betyr at brukere som trenger å møte oss en-til-en kan få timer hos oss igjen. Der det er mulig og ønskelig vil vi fortsette med oppfølging over telefon- og videosamtaler. 

I løpet av denne uken vil vi tak kontakt med dere som venter på oppfølging fra oss. 

Vi starter opp med behandling av prioriterte pasientgrupper, for de som er nyoperert, bruddskader, nylig slagpasienter eller behandling av kroniske tilstander hvor fravær av fysioterapi vil føre til langvarig funksjonsnedsettelse. 

Ring og avtal time

Trenger du en time hos oss? Da kan du ringe og avtale tid. 

Her finner du kontaktinformasjon 

Tiltak for smittevern

Vi følger myndighetenes tiltak for smittevern. Det skal være trygt å komme til en-til-en oppfølging hos oss. Du må også ta noen forholdsregler når du kommer til behandling hos oss.

Blant annet skal du ikke møte opp hvis du har luftveisinfeksjon. Her kan du lese hvilke forholdsregler du må ta før, under og etter timen:  

Råd til deg som skal til fysioterapeut 

Mange forsøkt koronasvindlet

Pressemelding fra Norsk Senter for Informasjonssikring

Hele 15 prosent av den norske befolkningen over 18 år har opplevd koronarelaterte svindelforsøk. For en av fire har svindelforsøkene fått konsekvenser.

Ifølge en representativ undersøkelse som NorSIS og Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) har fått gjennomført, er vi inne i en bølge av svindelforsøk som spiller på det pågående koronautbruddet.

– Undersøkelsen tyder på at flere hundre tusen nordmenn har mottatt denne type svindelforsøk og titusener har blitt lurt de siste ukene. Det sier noe om behovet vi alle har for informasjon som hjelper oss å avdekke hva som er et svindelforsøk. Særlig siden denne typen svindel sannsynligvis vil øke i omfang fremover, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i NorSIS.                 

NorSIS har sammen med NSR lagd en nettside hvor du får informasjon om hvordan du best beskytter deg mot svindel og opprettholder en trygg digital hverdag under de rådende forhold.

Lanserer oversikt over svindler i omløp

På siden finner du blant annet nå en oversikt over flere av de vanligste svindelforsøkene som er i omløp, og råd om hvordan du bør forholde deg til disse.

– Vår oversikt viser at de fleste svindelforsøkene nå skjer via epost eller SMS. Det er som regel forsøk på phishing, som har som mål å lure deg til å oppgi personlige opplysninger. I tillegg ser vi at det foregår mye fakturasvindel og utsending av falske trusler med utpressingskrav. Mange av disse truslene tilpasses koronasituasjonen. Det illustrerer hvor raskt de kriminelle snur seg rundt og utnytter denne krisen der mange sitter på hjemmekontor alene og er usikre på hva som er reelt og hva som er et svindelforsøk, sier Sandland.

Mange av svindelforsøkene får økonomiske konsekvenser

Hver fjerde av de som svarer at de har blitt utsatt for koronarelaterte svindelforsøk de siste ukene, oppgir at det har fått eller hatt en økonomisk, digital eller sikkerhetsmessig konsekvens. De fleste sier det har gått utover dem selv eller husstanden de tilhører, men 12 prosent oppgir at konsekvensen har rammet virksomheten hvor de jobber.

Mange ansatte varsler ikke om svindelforsøkene de opplever på hjemmekontor

To av ti ansatte på hjemmekontor sier, i ifølge undersøkelsen, at de ikke varsler noen om svindelforsøk de blir utsatt for. Bare en av fire oppgir at deres virksomhet har interne prosedyrer som de følger.

– At bare en av fire opplever at virksomheten de jobber for har interne prosedyrer for å håndtere denne type sikkerhetshendelser er selvsagt altfor dårlig. Samtidig er det dessverre ikke overraskende. Det sier noe om behovet for en god sikkerhetskultur og vedtatte prosedyrer som sitter hos de ansatte, sier administrerende direktør Odin Johannessen i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR).

Ifølge den siste Mørketallsundersøkelsen fra NSR står trolig nærmere fire av ti norske virksomheter uten et rammeverk eller styringssystem for informasjonssikkerhet.

Manglende varslingsrutiner for svindelforsøk kan få store konsekvenser.

– Blir en ansatt lurt til å klikke på en ondsinnet lenke kan det få store økonomiske konsekvenser for hele virksomheten, spesielt om man ikke har rutiner for å håndtere sikkerhetsbruddet når det oppstår. I verste fall kan dette gå ut over troverdigheten til virksomheten ovenfor deres kunder. For å gjøre skaden minst mulig er det derfor avgjørende at de ansatte kjenner varslingsrutinene, påpeker Johannessen.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om og forståelse for informasjonssikkerhet.

Formålet til NorSIS er å bidra til at informasjonssikkerhet blir en naturlig del av målgruppenes hverdag. Dette oppnår vi gjennom bevisstgjøring om trusler og sårbarheter, opplysning om konkrete tiltak og påvirkning til gode holdninger. Senterets definerte hovedmålgruppe er norske virksomheter i privat og offentlig sektor. Aktiviteten er særlig rettet mot små og mellomstore private virksomheter og kommunesektoren, så vel som den enkelte innbygger.