Sparer milliarder etter forskning på Røros

Oppsiktsvekkende resultater etter veiforskning på Røros, gjør at det er mulig å spare milliarder på kommende veiprosjekter. Høsten 2016 ble det bygget ti felt med ulike frostsikringslag i Havsjøveien på Røros. Det ble brukt både forskjellige graderinger med steinmaterialer og egne felt med isolerende materialer i form av Leca lettklinker og Glasopor skumglass. Resultatene av forsøkene viser at en konstruksjon med lettklinker eller skumglass kan dimensjoneres betydelig tynnere enn det dagens veistandard legger opp til.

Det forskerne har funnet ut er at effekten av å bruke isolerende masser er enda bedre enn tidligere antatt. Det betyr at tykkelsen på veiene kan reduseres betydelig i forhold til dagens praksis, noe som gir store gevinster både med tanke på fremdrift og økonomi. Dette gir også store miljøbesparelser.

Dette betyr at man kan bygge veier med frostisolering, bærelag og dekke som til sammen er 120-130 centimeter tykt. Til sammenligning vil dagens retningslinjer gi en tykkelse på ca 2,0 meter.

Det er NTNU sammen med Statens vegvesen, Bane Nor, SINTEF, Universitet i Laval, Leca Norge og Glasopor, med støtte fra Forskningsrådet som har gjennomført prosjektet.

Forsøksveien ble bygd av Veiteknologisk laboratorium på NTNU. Prosjektet i Havsjøveien ledes av Professor Inge Hoff. Jan Erik Molde var på stedet og monterte sensorer og måleinstrumenter. Rørosnytt var til sted da prosjektet ble satt i gang i 2016.

Jan Erik Molde intervjuet av Tore Østby.

Strømbrudd etter jordfeil

Jordfeil på to steder førte til et strømbrudd i store deler av Røros sentrum nå i ettermiddag. Det er ikke avklart hva jordfeilen skyldes, men anlegget virket som det skulle, da strømmen ble koblet på igjen. Det kan være fugl, som har fløyet inn i strømledninger.

Etter strømbruddet har flere bekymrede hytteeiere ringt, etter at de har fått varsel fra sine automatiske anlegg i hyttene.

– De er bekymret for at vannet skal fryse, fordi de automatiske anleggene ikke er like flinke til å varsle om at strømmen har kommet tilbake. Alt ser ut til å virke som det skal, og vi får håpe det fortsetter slik inn i julefeiringen. Vi er på vakt og ønsker alle god jul! sier nettsjef i Ren Røros, Lars Hofstad til Rørosnytt.

Mye helse i gode sko

Røros Bandasje er en offentlig godkjent helsefaghandel. Butikken har vært på Domussenteret siden februar 2002, da den ble flyttet fra Bergmannsgata. Driver av er bandagist Liv Berit Luksengård. 

Røros Bandasje er medlem i Bandakjeden, som er ei kjede for alle landets bandasjister. Det er rundt 55 butikker, spredt utover hele Norge. De fleste bandasjist butikkene blir drevet av personer med sykepleierutdanning. Liv Berit utdannet seg til sykepleier for 37 år siden. En populær artikkel hos Røros Bansje er Joyasko, som finnes i flere varianter.

Liv Berit Luksengård ble intervjuet av Tove Østby.

-Joya er noen av de skoene med best mulig støtdemping. De har en helt unik sålekonstruksjon som gjør at det er veldig god støtdemping, sier Liv Berit.