To personer fra Rørosområdet er tiltalt for å ha øvet vold mot en annen person eller på annen måte krenket ham fysisk. Kroppskrenkelsen regnes som grov fordi det særlig legges vekt på at den har hatt til følge sterk smerte og skade. I tiltalen er det også lagt vekt på at kroppskrenkelsen er begått av flere i fellesskap.
Voldsutøvelsen fant sted ved et utested i Røros sentrum i april. De to tiltalte skal ha brutt en mann i bakken, og sparket og slått i hodet gjentatte ganger mens han lå nede. Som følge av volden fikk mannen små benbrudd i nesen og sterke smerter i kroppen.
I høst startet Henriette Dahl som senterleder for Domus Kjøpesenter på Røros. Henriette er født og oppvokst på Røros, og bodde her til hun var 18 år. Etter at hun flyttet fra Røros har hun bodd bl.a. i Molde, Stavanger, Trondheim, og vært et par turer innom Sør-Spania. I Trondheim fant hun sin samboer, paret flyttet tilbake til Røros for 10 år siden. Det har ikke Henriette angret på, det var tid for det. Hun og samboeren har tre barn på ett, åtte og ti år.
Fusjon
I 2013 startet Henriette som økonomisjef i Coop Røros. Det ble fem år med jobb for Coop før hun gikk ut i svangerskapspermisjon. Da hun kom tilbake fra permisjonen i høst, gikk hun inn i ny jobb som senterleder for Domus Kjøpesenter på Røros. Henriette synes Coop Midt-Norge er en veldig spennende organisasjon. Hun ville gjerne fortsette her selv om hennes stilling som økonomisjef forsvant. Det lå i kortene da det ble fusjon mellom Coop Røros og Coop Midt-Norge. Det åpnet seg en ny dør for henne. Hun var spent på hva som skjulte seg bak døra, men var ikke bekymret.
– Jeg tok det rolig, det var skissert ulike alternativer for hva jeg kunne jobbe med. Når denne muligheten bydde seg ville jeg gjerne ta den. Det er en type jobb som jeg liker. Jeg har mange ulike oppgaver og treffer mye folk. Det er en god dynamikk i stillingen. Jeg tror det passer meg, sier Henriette Dahl.
Todelt jobb
Den nye jobben til Henriette er delt i to. En del er senterleder, der hun har ansvaret for senteret og ledelsen av senteret. Det inkluderer både interne og eksterne leietakere. Den andre delen i stillingen er driftssjefstillingen for faghandelsbutikkene i Coop Midt-Norge region Røros. Der er det 10 butikker som befinner seg på senteret på Røros. Det er: Bergstadbuketten, Cleo, Trend, Princess, Skin Tonic, Eurosko, Buddy leker, Kreativ, Intersport og Kitch’n. Domus Caféen og Coop Mega eies også av Coop Midt-Norge, men der er det ikke Henriette som har driftsansvaret. De andre butikkene på senteret er eksterne leietakere. Det er: Elon, Gullsmed Skjervagen, Nille, Fjell-Ljom, Røros Bandasje, Vinmonopolet, Vitus Apotek, Klipperiet og Amneus Boghandel. Totalt er det 21 leietakere i senteret.
– Det er en god mix på senteret, og det kreves også for at vi skal kunne tilby det som kunden etterspør og oppsøker oss for, sier Henriette. Hun legger til at senteret er et tilskudd til handelsnæringen på Røros,og at de ikke hadde klart seg uten butikkene i gata på Røros.
– Desto flere butikker og tilbydere vi har på Røros, desto mer attraktive blir vi for besøkende, for hytteeiere og for oss som bor her, sier hun.
Julehandel
Henriette gleder seg til julehandelen. Da blir det fullt trøkk. Senteret ble pyntet midten av november med juletre, julelys, julekuler og girlandere.
– Jeg håper at man kjenner at det er trivelig å komme hit når man skal handle julegaver og andre julevarer, sier senterlederen.
Julehandelen er alfa og omega for senteret. Det er flere viktige perioder i løpet av året, men julehandelen er en av de største. Omsetningsmessig er det juli, august og desember som er størst.
Godt ivaretatt
Det er mye som Henriette har lyst til å gjøre og få utrettet ved senteret. På driftssiden handler det om utviklingen til den enkelte butikk, hvordan den kan gjøres enda bedre for kundene, og for enda flere kunder. Det er ønske om å gjøre noe med Domus Kjøpesenter med tanke på fornying, og planene er helt i startgropen. Senterlederen gleder seg til å være med i den prosessen. Eksterne og interne leietakere skal involveres for å få et best mulig senter.
Henriette synes de blir godt ivaretatt som arbeidstakere i Coop Midt-Norge. Det var spennende med tanke på fusjonen og det var skepsis hos noen.
– Jeg synes det har gått over all forventning. Det har vært bra for oss, både for organisasjonen, Domus Kjøpesenter og for Røros ellers. Det ser ut som Coop Midt-Norge finner sin posisjon på Røros, sier Henriette.
I juni kom Rørosnytt med den dårlige nyheten om at Doktortjønna mister sin status som nasjonalparksenter for Femunden. Uten denne statusen mister Doktortjønna 1,8 millioner i statsstøtte, og grunnlaget for drift av familieparken faller bort. Tilbudet på Doktortjønna er i realiteten det eneste for barn tilreisende til Røros på sommerstid.
Etter det har både administrasjon og politikere arbeidet for at senteret skal ha et fortsatt liv som familiepark. Etter det Rørosnytt kjenner til, har kommunen jobbet på to fronter. Det ene målet er å få tilskudd til Doktortjønna tilbake i statsbudsjettet, og å få til en løsning for drift i 2020. Tilskudd kan først komme inn på statsbudsjettet for 2021. For 2020 er det toget gått.
Før helgen var ordfører Isak V. Busch på Oslotur, og etter det Rørosnytt kjenner til, sto Doktortjønna på dagsorden i møter der. Det har kommet signaler på at statsfinansiering vil komme i orden i 2021, men det avhenger trolig av drift i 2020. Det pågår et arbeid for å på plass et spleiselag som finansierer drift i 2020.
Dersom det ikke blir drift på Doktortjønna seier vedtektene i eiendomsselskapet at eiendommen skal selges. Røros kommune har i såfall forkjøpsrett/forkjøpsplikt.
Røros er et populært sted for film og TV-innspillinger. I mars i år ble julelysene tent i gata, da det skulle spilles inn scener til Netflix-serien «Hjem til jul», som er en orginalserie fra Netflix. I tillegg til julepyntet gate ble det plassert et stort juletre nederst i gata, og ved Plattingen ble det rigget til julemarked.
Hjem til jul har premiere torsdag 5.desember. Da blir det ‘spark—in’ og premiere på Nilsenhjørnet. Premieren er på ettermiddagen på åpningsdagen til årets Julemarked. Her blir det mulighet til å se de to første episodene av Hjem til jul. Det skal lages et snø-amfi og ha en felles visning med høy julestemning og lav glam-faktor.
Hjem til jul
Hjem til jul er en serie på seks halvtimelange episoder med Ida Elise Broch i hovedrollen som Johanne. Det er en romantisk dramakomedie hvor hovedpersonen står mellom sine egne ambisjoner for livet og de sosiale forventningene til partner og barn. Johanne gir seg selv 24 dager på å finne en kjæreste som hun kan ta med seg hjem til jul.
Utmark
I september foregikk det opptak til TV-serien «Utmark» i området rundt Øvre Storwartz. Utmark er en ukonvensjonell dramakomedie som finner sted i en liten norsk bygd, litt nord for ingenmannsland.
En sau er bitt i hjel på beite. En hund har rømt. En kone forlater sin mann. Slik begynner hevnspiralen, som omfatter en hel bygd. En friluftelskende spritsmugler, en konfliktsky lensmann, en alkoholisert sauebonde, en gudsforaktende pastor, en sørgende hallik…alle kjenner alle i dette lille, isolerte hjørnet av landet. En optimistisk skolelærer flytter til bygda, og ser frem til en ny start i livet. Men stemningen er merkelig og vill her oppe i nord. Og på et lite sted, går det ikke alltid bra for utenforstående…
Serien i åtte deler er skapt og skrevet av danske Kim Fupz Aakeson (En ganske snill mann, Kraftidioten) og regissert av islandske Dagur Kári (Voksne mennesker, The Good Heart, Historien om den sjenerte giganten). Utmark er produsert av Finn Gjerdrum og Stein Kvae fra Paradox og er en originalproduksjon fra HBO Europe.
Eli Sjursdotter
Røros har ved flere innspillinger blitt brukt som kulisser. «Eli Sjursdotter», en svart/hvit-film etter en roman av Johan Falkberget ble spilt inn i 1938. 31.oktober samme år hadde filmen norsk premiere på Eldorado kino i Oslo. Eli Sjursdotter ble spilt av den norsk/svenske skuespillerinnen Sonja Wigert. Hun spilte inn over 30 spillefilmer i perioden 1934 til 1960. Under 2.verdenskrig var hun spion. Fra 1941 samarbeidet hun med motstandsbevegelsen og fra 1942 var hun svensk spion med dekknavnet «Bill». Målet hennes var å frigi faren fra Grini, og sikre utreisetillatelse for broren Knut Wigert som gjorde tjeneste i Kompani Linge.
Det har vært flere innspillinger i Røros av Johan Falkbergets romaner. «Den fjerde nattevakt» ble spilt inn for Fjernsynsteateret i 1960. «An-Magritt» med Liv Ullmann i hovedrollen ble spilt inn i 1969.
Pippi Langstrømpe
I 1968 ble de første episodene av Pippi Langstrømpe feirer jul spilt inn på Røros. Vinterscener ble spilt inn bl.a. i Sleggveien og på Flanderborg. Mange har nok barndomsminner om den store snøballen som Pippi sende i vei etter tyvene nedover Sleggveien. Den første Pippi-episoden ble vist på Svensk TV 8. februar 1969.
Jul i Blåfjell
Adventskalenderen «Jul i Blåfjell» ble filmet på Røros i 1999, serien ble sendt første gang før jul samme året. Veien til Blefjell gikk opp Sleggveien. Under Gullruten 2000 ble serien kåret til beste TV-drama. I tillegg fikk et album med musikk fra serien Spellemannprisen for 1999. Dette ble en populær adventsserie og ble sendt på NRK før jul flere ganger.
Skuespillere som spilte i serien var bl.a. Monna Tandberg – Dronning Fjellrose, Espen Skjønberg – Erke, Ekko-Ekko – Nils Ole Oftebro, Blåfar – Paul Ottar Haga, Turte – Suzanne Paalgård, Tvilling – Mikkel Gaup, Mjøltyt – Jon Skolmen, Molte – Erik Hivju, Kåre Eyolf Olsen Jr. – Geir Kvarme, Mamsen – Grete Kausland og Lillegutt – Johannes Joner.
Andre innspillinger som har vært i Røros er bl.a:
1970 – «En dag i Ivan Densovitsj´liv». Basert på boken «En dag i Ivan Densovitsj´liv» av Alexander Isajevitsj Solsjenitsyn. En «fangeleir» som ble bygd ute på myra ved Storwartz skulle forestille Sibir.
1973 – «Et Dukkehjem» av Henrik Ibsen. Jane Fonda hadde rollen som Nora.
1997 – TV-produksjonen «Disney Time»
1998 – «Siberia», nederlandsk komedie.
Historisk kilde: Artikkelen «Film og TV» på www.bergstaden.org.