Nå starter HUNT – Helseundersøkelsen i Trøndelag. Røros kommune ønsker at alle som bor i kommunen sprer ordet om HUNT.
Om noen dager får du invitasjon til HUNT og Røros kommune håper du vil delta på dette. Denne store helseundersøkelsen er for alle over 18 år som bor i sørdelen av Trøndelag.
En halvtimes innsats fra deg vil gi Røros kommune muligheten til å jobbe for en enda bedre folkehelse. Denne helseundersøkelsen vil gi viktig kunnskap om helse, livskvalitet og levekår, og bidra til ny kunnskap og utvikling av en bedre folkehelsepolitikk og mer effektive helsetjenester i fremtiden.
Du vil få invitasjon til spørreundersøkelsen på sms eller i posten, og Røros kommune håper du vil bruke en halvtimes tid på å svare på denne spørreundersøkelsen.
Du kan lese mer om HUNT – Helseundersøkelsen i Trøndelag på Røros kommune sin nettside og fb-side.
Smart forsikring har offentliggjort en topp 20-liste over kommunene med de beste bilførerne i landet i september. Aller øverst troner Røros. Listen er basert på forsikringssaker og andre parametre knyttet til flyt i kjøringen. Forsikringsselskapet gir alle en kjørescore basert på hvor god flyt en har i kjøringen. Ingen av våre nabokommuner når opp på topp 10-listen. Trøndelag er nr. 2 på fylkesrankingen bak Finnmark.
Selskapet har også satt opp en tilsvarende liste over bilene som i snitt kjørte med best og dårligst flyt, i samme måned. Her kom Ford Transit Connekt på topp, mens Toyota er alene om å ha to bilmodeller på topp ti-listen. Det er Toyota Rav 4 (3.plass) og Toyota Yaris Hybrid (7.plass). I bunnen av lista dominerer Volkswagen og Audi, mens BMV 520D innehar den svært lite flatterende sisteplassen.
Rådmannen har positiv innstilling til at Hestekjørere fra Tydal skal få preparere gammel hesteled som de kan bruke på vei til Rørosmartnan. Det er Hestekjørere fra Tydal ved Per Morten Storhaug som har søkt om dispensasjon til å preparere trase som skal brukes av heste/forkjørere for å komme seg til Rørosmartnan.
Dispensasjonen gjelder mellom jul og 1. mars for sesongene 2019/20, 20/21 og 21/22. Trase som angitt på kart skal følges. Det kan kjøres inntil 5 turer, tur/retur hver av sesongene. Brukes det snøscooter kan inntil 3 snøscootere kjøre sammen, dette teller da som en tur. Grunneier/rettighetshaver må gi tillatelse til kjøringen. Det må innhentes gyldig tillatelse fra eventuelle vernemyndigheter. Dispensasjonen gjelder bare for kjøring i Røros kommune. Saken blir behandlet av Formannskapet torsdag 16. oktober 2019.
Hestekjørerne har søkt om dispensasjon til å preparere traseen med snøscooter eller bandvogn 4-5 ganger i perioden jul – 21 februar. Dersom det skal benyttes snøscooter, søkes det om å benytte inntil 3 snøscootere pr. tur. Det søkes for dispensasjon i en 3-årig periode.
Det er også søkt om dispensasjon hos vernemyndigheter for Skardsfjella og Hyllingsdalen for kjøringen innen landskapsvernområdet. Vernemyndighetene forventer å behandle saken 21. november. Søknaden behandles etter motorferdselforskriftens §6 om særlige tilfeller.
Dispensasjonssøknader som behandles etter motorferdselforskriftens §6, må oppfylle følgende kriterier:Søkeren må påvise et særlig behov, behovet må ikke knytte seg til turkjøring, behovet må ikke kunne dekkes på annen måte og behovet må vurderes mot mulige skader og ulemper ut fra målet om å redusere motorferdselen til et minimum.
Hesteekvipasjer fra Tydal har tidligere kjørt langs FV 705, noe som er uhensiktsmessig med tanke på trafikksikkerhet og fremkommelighet (føreforhold på veien). Rådmannen ser behovet for å legge kjøretraseen vekk fra fylkesveien, og betrakter følgelig behovet som særlig. Kjøring med hest til Rørosmartnan er et viktig tiltak for å ta vare på lokalhistorie og bibeholde Rørosmartnan som lokal kulturhistorisk- og turistattraksjon. Kjøringen foregår i forbindelse med et større kulturarrangement, og betraktes ikke som turkjøring. For å sikre at ekvipasjene kan nå frem rettidig, er det nødvendig at det etableres sikre og pålitelige traseer for kjøring. Rådmannen vurderer at det er et reelt behov, som i praksis bare kan dekkes ved bruk av snøscooter eller bandvogn.
Hesteekvipasjer har kjørt til og fra Røros i flere hundre år, det er dokumentert med et historisk kart. Det er viktig å legge til rette for at denne tradisjonen kan fortsette, og dette vil i vår tid naturlig innebære at det må tilrettelegges noe. Rådmannen vurderer følgelig at bruk av snøscooter eller bandvogn slik som omsøkt er hensiktsmessig.
Vurdering etter naturmangfoldlovens §8-12§8: www.artskart.artsdatabanken.no og www.kilden.nibio.no er kunnskapskilder for kommunens vurdering i saken.
Kunnskapsgrunnlaget vurderes som godt nok.§9: Da kunnskapsgrunnlaget er vurdert som godt nok, vil føre-var prinsippet ikke finne anvendelse i saken.§10: Det søkes om kjøring i forbindelse med et enkeltarrangement, og den samlede belastning på økosystemet vurderes på den bakgrunnen som akseptabel.
§11: Tiltakshaveren skal dekke kostnadene ved å hindre eller begrense skade på naturmangfoldet som tiltaket volder, dersom dette ikke er urimelig ut fra tiltakets og skadens karakter.§12: Bruk av snøscooter eller bandvogn vurderes som miljømessig forsvarlig.