Daabloe lea bååstede – gellieh leah geerjene

Daabloe lea båeries åarjelsaemien spïele mij guhkiem gaarvanamme daaroedehtemen åvteste, mohte daelie Daabloe hov lea dalveme jïh gellieh almetjh leah jeenjem barkeme Daabloem gorredidh. Vuesiehtimmien gaavhtan åarjelsaemien gærjabusse Gærjah lea jeenjem barkeme Daabloem lutnjedh.

-Ussjedem don baelien aerpiem daan baalan meatan vaeltebe jïh aaj båetije biejjide. Lea vihkeles daate aerpie aaj, læjhkan ij mijjen arkebiejjien dïjph. Daejnie spïeline maehtebe histovrijem darjodh, soptsestidh gubpede spïele båata, guktie maadtoeh aarebi daabloejin jïh aaj gusnie dah aarebi daabloejin, Marianne Kappfjell jeahta.

Marianne Kappfjell jeahta sov leah sæjhtoe Daabloem bååstede vaeltedh dan åvteste ij sïjhth Daabloe edtja gaarvenidh. Daan giesien Gærjah Gïeleviehkine jïh Saemien Åålmeginie soptsesti jïh daelie edtjieh laavenjostedh «Bååstede Daabloem» öörnedh. «Bååstede Daabloe» lea akte prosjeekte mij edjta Daabloem lutnjedh. Marianne jeahta ahte Mikkel Berg Gaup aaj lea viehkiehtamme Daabloem bååstede vaeltedh. Vuesiehtimmien gaavhtan dïhte lea aktem Facebook-sæjroem Daabloen jïh jeatjah spïeli bïjre tseegkeme, jïh Mikkelen åvteste gellieh ovmessieh saemien spïelh leah dalveme.

-Gellieh arkeologijes gaavnemh vuesiehtieh daate spïele lea båeries. Daabloe lea båeries gierkine jïh feallojne gaavnesovveme. Daabloe lea seamma baakoetjïertesne goh baakoe «buertie» jïh aaj seamma maadtoe-moeresne goh Tablut, mij Frankrijhkeste båata. Daah spïelh leah öövre båeries jïh ij gieh rïkti daejrieh man båeries dah leah, Marianne jeahta.

Marianne jeahta Gærjah lea nænnoes dååjrehtimmie Daabloem ööhpehtimmesne nuhtjedh, vuesiehtimmien gaavhtan Aarbortesne. Jeahta luste vuejnedh daate spïele saajenæsta jïh gellieh sïjhtieh daam spealadidh. Marianne jeahta gosse båeries almetjh gaavnedieh dellie voestegh tuhtjieh Daabloe ovnohkens, mohte mearan spealedeminie dah måjhtajieh. Dah leah mojhtesh maana-baeleste jïh lea tryjjes vuejnedh man vihkeles Daabloe lea. Marianne jeahta Daabloe aaj maahta åajaldihks båeries almetjh viehkiehtidh.

Ramona Kappfjell Sørfjell håper flere ungdommer tar i bruk Daabloe. Foto: Privat.

Ramona Kappfjell Sørfjell lea 21 jaepien båeries jïh lea akte daejstie noere Gïeleviehkijste gie sæjhta åarjelsaemien gïelem lutnjedh jïh sæjhta vielie noerh edtjieh saemiestidh. Ramona jeahta vihkeles Daabloem bååstede veedtjedh jïh jeahta noerh aaj leah vihkeles dam spïelem gorredidh.

-Gegkestem vielie noerh sijhtieh Daabloem spealadidh jïh kaanne Daabloe maahta saemienööhpehtimmine årrodh. Juktie gellieh ovmessieh jiehtegh spïelesne mejtie mijjen gïelem lutnjieh. Mijjieh aaj maehtebe Daabloem eevtiedidh juktie digitaale sjædta. Jis Daabloe digitaale sjædta mijjieh maehtebe sinsitnien vööste gaskeviermesne spealadidh jïh sinsitnine åahpanidh, Ramona Kappfjell Sørfjell jeahta.

Minngemosth Marianne jeahta maehtebe daallegh Daabloem Noerthelaanten fylhkegærjagåeteste löönedh. Jeahta gaajhkh gærjagåetiebarkijh edtjieh lïeredh guktie Daabloem spealadidh. Marianne jeahta tuhtjie gieltegs daan jïjnjh deahpade jïh båetije biejjide aavode.

Gaaltije ønsker tekster til skrivekonkurransen «Luste tjaeledh»

Gaaltije er et sørsamisk språksenter som har lokasjon i Staare/Østersund og jobber for å synliggjøre sørsamisk språk. Erika Unnes jobber i Gaaltije og i år er hun prosjektleder for et spennende prosjekt som heter «Luste tjaeledh». «Luste tjaeledh» er en skrivekonkurranse som Gaaltije har skapt for å få inn flere tekster på sørsamisk.

Bakgrunnen for «Luste tjaeledh» er at 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. Gaaltije vil støtte opp under dette, og derfor ønsker Gaaltije å få til en bok som er på sørsamisk. Boken skal inneholde tekster som er skrevet av både ungdommer og voksne i det sørsamiske samfunnet.

Erika Unnes sier at temaet for skrivekonkurransen er «Saepmie»; som område, plass, hendelse, fantasi, relasjon, minne, framtid eller kunnskap. Hun sier temaet «Saepmie» kan tolkes fritt og at Gaaltije søker både korte og lengre tekster.

-Vi ønsker tekster fra nåtiden, om det så kan være en fortelling, et minne eller et dikt. Vi vil gjerne få inn ulike typer tekster, for det er jo mange som allerede har skrevne tekster som ligger på en data eller som et manus. Disse tekstene ønsker vi å løfte fram for å styrke språket. Vi tror at det er interessant å lese nye tekster fra sitt eget språk og tekster som ikke er publisert før, sier Erika Unnes.

Skrivekonkurransen er delt inn i fire klasser: tekster på sørsamisk av ungdom og voksne, og tekster på norsk/svensk av ungdom og voksne. Erika sier også at Gaaltije har en pris de vil dele ut til den som har skrevet den fremste teksten. Hun sier man kan skrive på norsk og svensk, og at de utvalgte tekstene vil bli oversatt til sørsamisk.

Avslutningsvis sier Erika Unnes at fristen for å sende inn er 30. november, og at teksten/tekstene kommer til å bli bedømt anonymt av en jury. Hun sier det finnes mer informasjon om «Luste tjaeledh» på Gaaltije sin nettside og facebook-side.

Ansatt i Kontrollutvalg Fjell IKS


Kontrollutvalg Fjell IKS har ansatt Ragnhild Aashaug som rådgiver/saksbehandler. Hun starter i jobben 15. oktober 2019.

Kontrollutvalg Fjell IKS er et interkommunalt selskap som utfører sekretariatstjenester, som innebærer rådgivning og saksbehandling, til kontrollutvalgene i Alvdal, Folldal, Tolga, Tynset, Os, Røros, Holtålen, Oppdal og Rennebu.

Ragnhild Aashaug har gjennom to perioder som ordfører i Tolga kommune fått bred erfaring i fra offentlig forvaltning og god oversikt over reglement og lovverk som kontrollutvalg og kommunestyret må forholde seg til. Hun er godt kjent med de ulike forvaltningsnivåene, forholdet mellom politikk og administrasjon, og hva som er kontrollutvalgets rolle.

-Vi er trygg på at Ragnhild Aashaug vil kunne bidra aktivt til å gi kontrollutvalgene et best mulig grunnlag for å gjøre gode valg og vurderinger, samt bli en god rådgiver og støttespiller for kontrollutvalgene i fjellregionen nå som vi går inn i en ny valgperiode med nye kontrollutvalg, sier Torill Bakken som er daglig leder for Kontrollutvalg Fjell IKS.     

– Ikke herre i eget hus

Etter omstruktureringen og politireformen er ikke Røros lensmannskontor lenger herre i eget hus.

Konsekvensen av dette er blant annet at de sivilt ansatte må reise rundt i distriktet for å løse sivilsaker og at kontoret er stengt for publikum to dager i uken.

– Geografisk driftsenhet Gauldal og Orkdal(GDE), den geografiske driftsenheten vår er sentralisert til Heimdal, og det er tre lensmannskontor som oss under der. Vi blir sett på som en selvhjulpet enhet når vi er en slik geografisk driftsenhet. Situasjonen er den at en sivilansatt på Oppdal har sluttet eller gått ut i permisjon. Vedkommende jobbet med sivilsaker, og den personen er foreløpig ikke erstattet, sier politioverbetjent og politikontakt for Røros og Holtålen, Stein Bjørnli.

Siden man hører under samme distrikt blir disse arbeidsoppgavene fordelt på andre sivilt ansatte i samme område.

– Det medfører at våre to sivilansatte får flere siviloppgaver fra andre kommuner. Det går på sivil rettspleie, utleggssaker, utkastelse eller fravikelse som det heter, og forliksråd. Våre to sivilansatte reiser rundt i hele vår teig, Røros, Holtålen, Midtre Gauldal, Rennebu og Oppdal for å ta slike saker, sier Bjørnli.

Bjørnli er fornøyd med at de sivilt ansatte er på Røros fremdeles, men sier at det er en ordning som ikke kan vare over en lengre periode.

– Det er flott at vi får beholde våre to ansatte på Røros, og at de ikke blir flyttet til Heimdal. Etter mitt skjønn er dette imidlertid en ordning som ikke kan pågå over tid, fordi det er veldig ressurskrevende at de skal eksempelvis reise fra Røros til Oppdal for å ta en forlikrådssak, eller en fravikselsessak som det tar 30 minutter å behandle. Samtidig som det er et helt oppegående lensmannskontor på Oppdal. Både ressursmessig og i et miljøperspektiv er det ikke en særlig gunstig ordning, sier Bjørnli.

Bjørnli sier at å stenge flere dager i uken for publikum ikke er ønskelig men en nødvendighet.

 – Skal de sivilt ansatte få arbeidsro til å gjøre det de er pålagt makter vi ikke å ha døra åpen samtidig, sier han.

Ikke herre i eget hus

All reisingen av de sivilansatte på Røros går ikke ut over budsjettene til lensmannskontoret sier Bjørnli.

– Vi har ikke eget budsjett på lensmannskontorene lenger, dessverre må jeg nesten si, for vi er ikke herre i eget hus lenger, sier han.

Bjørnli sier at det var fare for at de to sivilt ansatte kunne bli stasjonert på Heimdal, og at det fremdeles er en aktuell problemstilling.

– Det var det som var tanken i planleggingsfasen. Når vi gikk over til den nye organiseringsmodellen GDE var det snakk om at trolig begge to skulle stasjoneres på Heimdal. Men nå er Heimdal i den situasjonen at de har veldig lite plass, og det er nettopp bestemt at det skal bygges nytt der. Når det bygget står klart om et par år er det sikkert aktuelt at man har en situasjon der man tapper kontoret her for sivilt ansatte og flytter dem til Heimdal, sier han.

Det var ikke kun den begrensede plassen på Heimdal som var årsaken til at Røros lensmannskontor fikk beholde de sivilt ansatte sier Bjørnli.

– Vi har blant annet mye fornyelse av pass, og det behovet er der fortsatt, selv om det kan hende at det bare varer ut året. Det har vært snakk om at det skal legges ned veldig lenge. Jeg har ikke fått noen dato på det ennå, men den datoen kommer nok. Det er allerede besluttet at den tjenesten forsvinner fra Røros, sier han.

Jazz og kabaret på Thomasgaarden

Førstkommende fredag, 4. oktober er det konsert med Hilde Louise Asbjørnsen Duo, på Thomassgaarden. Hilde Louise inviterer til intimkonsert sammen med pianist Anders Aarum.

Hilde Louise er jazzsangerinne og komiker. På konserten presenteres nye, nedstrippede tolkninger fra hennes katalog av egne og andres låter fra jazz og kabaretscenen.

-Det tror jeg blir en veldig fin konsert, sier John Arne Langen som er arrangementsansvarlig på Thomasgaarden.

I 14 år har Hilde Louise hatt et nært musikalsk samarbeid med pianist Anders Aarum som har spiret frem 8 plateutgivelser og flere teater og kabaretforestillinger.