Vebjørn presenterte Roseslottet

I sitt galleri i Kjerkgata hadde Røros Kunstformidling i går kveld besøk av Vebjørn Sand. På ettermiddagen hadde Sand malekurs for rundt 50 barn. På et arrangement på kvelden presentere kunstneren sitt nyeste prosjekt Roseslottet 2020 som vil stå ferdig bygd 9.april 2020. 

I 2020 er det 80 år siden Norge ble angrepet av den tyske okkupasjonsmakten, og 75 år siden frigjøringen. Vebjørn Sand har i flere år engasjert seg for krigsmaleriet, og har malt temaer knyttet til holocaust, sovjetiske krigsfanger og hvordan krigen preget nordmenn. Nå bygger han et krigsminne til nærmere 50 millioner som skal plasseres i på toppen av Holmenkollen.

Veterantog på besøk

I ettermiddag hadde Røros stasjon besøk av et veterantog fra Norsk Jernbanemuseum. Et eksempel på den ene gangen toget er tøffest.

Norsk Jernbaneklubb feirer 50 år og kjører på en chartret tur rundt i Norge for å markere jubileet.

Vi tok en prat med lokfører Arne Haaeng om lokomotivet Di3 og turen.

Sterk økning i passasjertall

I august 2019 reiste 2188 passasjerer med Widerøes fly mellom Røros og Oslo. Det er en økning på hele 13,1% fra samme måned i fjor. I landet forøvrig er veksten langt svakere, med en økning på 2%.

Også i august svekkes passasjertallene av at flyavganger ble innstilt.

Åpner ny butikk

Elon Røros utvider lokalene sine med 100 kvadratmeter og åpner ny butikk i midten av oktober. Endringen i areal vil føre med seg et større sortiment og nye varegrupper.

– Det var ledige lokaler ved siden av oss, og da fikk vi en avtale om å leie det av Coop Midt-Norge. Grunnen til det er at vi ønsker å utvide sortimentet vårt, og bli mer en fullsortimentsbutikk, sier Per Brende daglig leder for Elon Røros.

Brende sier at de skal inn med varegrupper som det ikke finnes mye av på Røros, men vil ikke avsløre alle de nye varegruppene det dreier seg om enda.

– Vi har startet opp med varmepumper og den biten der. I tillegg vil det komme en del andre nyheter etter hvert. Blant annet begynner vi med kjøkkeninnredninger når vi gjør de større endringene i butikken over nyttår, sier han.

Brende er veldig glad for både hyttefolket og de fastboende er flink til å bruke lokale butikker, og at de prøver å justere sortimentet etter hva slags ønsker og behov kundene har.

– Håpet er at kundene merker forskjell ved at butikken blir mer innbydende og at vi får et større lokale, og et bredere spekter med varer. Det er egentlig det det handler om. Vi må være et reelt alternativ for de som handler på internett, sier han.

Brende satser på at den nye butikken skal være klar til 15. oktober, samtidig som de skal opp med juleutstillingen.

– Vi skal markere åpningen i oktober og det som vil skje videre er at vi kommer med en nyåpning av butikken på nyåret, og da vil det være snakk om enda større endringer, sier han.

Øyeblikkets magi

På søndag er Riksteateret på Røros med William Shakespeare´s Romeo og Julie. Kulturhusleder Atle Auran kan fortelle om teater på høyt nivå.

– Dette er en av de store produksjonene til Riksteateret med et stjernegalleri av skuespillere. Både kjente og unge fremadstormende skuespillere. To relativt unge skuespillere i hovedrollene, med et solid kompani rundt, sier Auran.

Produksjonen er en samproduksjon med Nationaltheatret, med kjente skuespillere som  unge lovende Hanna-Maria Grønneberg og Herbert Nordrum som Romeo og Julie, og skuespillerne Anne Krigsvoll, Eindride Eidsvold og Petronella Barker.

Stykket er en av de ikoniske fortellingene skrevet av Shakespeare som ble først trykket i 1597, men er fortsatt aktuell, selv om historien er veldig gammel.

– Det er en vakker fortelling som også er vakkert løst av Riksteateret. Stykket har en spennende vri, det starter ganske moderne så blir det mer og mer klassisk, sier Auran.

Regissøren Sigrid Strøm Reibo (36) er et ungt regissør-stjerneskudd som har vunnet flere priser og har til daglig tilholdssted hos Det Kongelige Teater i København.

– Jeg så teaterstykket rett etter premieren på Nationaltheatret i Oslo og var veldig begeistret. Det blir spennende og se hvordan stykket kler kulturscenen i Storstuggu. Jeg tror scenen her egner seg vel så godt som den ærverdige scenen på Nationaltheatret, sier Auran.

En halv time før forestillingen starter kommer dramaturg Tine Thomassen fra Riksteateret og skal snakke om Shakespeare og Romeo og Julie.

– Publikum får litt bakgrunnsinformasjon som kan være grei å ha med seg. Både om tiden stykket ble skrevet i, og om karakterene. På sett og vis er det kjent stoff, men samtidig litt ukjent også. Mange vet hva det handler om, men få har faktisk sett teaterstykket, sier Auran.

An-Magritt – et familieprosjekt

Et av arrangementene under årets Artut Kulturfest er «An-Magritt – en konsertforestilling». Dette er musikalversjonen av An-Magritt som ble laget i 1988, og fremført for første gang på Trøndelag Teater det året. Etter den tid har forestillingen blitt fremført en gang til på Trøndelag Teater, i 2004. Forstillingen har også vært på Det Norske Teater, i 2007. I tillegg har ulike versjoner av stykket vært satt opp, bl.a. som skoleforestilling på Røros.

Familieprosjekt

Musikkspillet An-Magritt er komponert av Henning Sommero. Etter Sommerros initiativ, settes konsertforestillinga opp i Røros kirke, søndag 6. oktober. Forestillingen settes opp som ei markering av Johan Falkberget 140 år og som avslutning på Artut med jubileum 2019. Det er datter til Henning Sommero som spiller An-Magritt, Karianna Sommero. Mor Anne Kleivset har konsertregien på forestillingen. Rørosnytt møtte familien den første øvingshelga, da alle som skal være med på forestillingen var samlet i Sangerhuset. Henning Sommero er glad for at forestillingen skal vises i Bergstadens Ziir.

De andre rollene i stykket er bekledd av både lokale og tilreisende musikere og formidlere. Konsertforestillinga er et samarbeid mellom Henning Sommerro, Bergstadkoret med dirigent Berit Konstad Graftås, Falkberget-Ringen, Røros Litteraturlag og Røros kulturskole ved Nils Graftås.