4253 tirsdager

Leserinnlegg av Ivar Østby (AUF)

Jeg er definitivt ikke noen skarp matematiker, men gitt at vi dropper skuddår, så er det røffe 52 tirsdager i året. Jeg vet òg at gjennomsnittlig levealder for en person i Norge er på rundt 82 år.

Det gir meg 4253 og en halv tirsdager, hvis mor og far var flinke med genetikken.

Jeg har ikke engang kommet på tusende tirsdag, og likevel så er det vanskelig å ikke føle at jeg kaster bort en for mye, nå og da. For, rundt meg ser jeg ungdommer som plukker opp tirsdagene de er gitt. Jeg ser ungdommer som engasjerer seg i alt fra frikort og tannlegekontorer i distriktet, til klimaspørsmålet og 2030-fristen det gir oss.

Jeg ser ungdommer som ikke har vært i sin egen konfirmasjon argumentere valiant for solidaritet med Palestina og jeg ser dem brøle sin frustrasjon over at Høyre er villig til å selge kvinners frihet for tre år til i regjering. Jeg ser det jeg ville sagt er barn engasjere seg i skapelse av musikk og kunst med reell betydning!

Fra valgkampkonferanser, miljødemonstrasjoner og UKM; ungdom er tydelig i at de bryr seg om hvor verden går og de akter ikke kaste bort en eneste tirsdag. Vi ser det på skolevervingene, hvor elevene spør med angst i stemmen: “Hvordan skal jeg noen gang eie egen bolig?” mens leiligheter går for 99 millioner kroner i Oslo. Vi ser det i gatene og parlamentene, hvor 8. Mars og klimastreiker maner frem titusenvis.

Da må jeg spørre aldersgruppen jeg selv nærmer meg med stormskritt; de voksne. Dere som er første og andre generasjon av velferdshøstere, og den generasjonen som gir oss håp, drømmer, forventninger og erfaringer:

Hvor er dere på banen? Det er klart at en massiv andel av dere tar disse temaene, og dere gjør det med anstendighet. En enorm mengde av dere gir oss platformer å stå på. Om noe annet var scenario ville det vært livsfarlig å ytre seg for en stakkars ikke-myndig.

Realiteten er likevel: Jeg opplever så ofte at folk sier de ikke turte engasjere seg i samfunnsspørsmål fordi “de er bare barn” eller de har blitt lært at “de er ikke så politiske”. De beste demokratiene eksisterer når engasjementet er høyt, motet er til stede og ingen kontrovers er tabu fordi det er “vanskelig å snakke om”.

Jeg har likevel sympati: Det er vanskelig å snakke om at storebroren til nazismen, nasjonalismen, er på fremmarsj i hele verden. Det er, for å være ærlig, helt jævlig forklare at 8 hvite menn eier mer enn 3.5 milliarder mennesker gjør, samtidig som en stor andel av de 3,5 milliardene sulter, tørster eller dør av ting vi kunne forhindret.

Det er å ta ansvar for de (cirka) 4253 tirsdagene man er gitt; det er politikk.

Ivar Østby, styremedlem Trøndelag AUF/Leder Røros AUF

Country på Thomasgaarden

Førstkommende lørdag, 11.mai spiller BIGSISTERlittlesister Band på Thomasgaarden. BIGSISTERlittlesister Band er et country/americana band fra Trøndelag. (Trondheim, Orkanger, Melhus).

Navnet er basert på søstrene Ingvild Lund Roel (vokal/gitar) og Solveig Hove Snildal (vokal/gitar) som fronter bandet.I bandet er det i tillegg Jomar Haarberg (trommer), Odd Egil Gipling (bass) og John Ivar Reitan (gitar). Alle har kjent og spilt med hverandre i forskjellige sammensetninger av andre band, der kjernen har vært countrybandet Mother & Daughters Band og bluesbandet Dockery Dawgs. Nå har de samlet kreftene sine i et “americana” band som fokuserer på tøff country med innslag av blues. Bandet tilfører egne arrangement med trøkk og energi i låter av artister som: Tanya Tucker, Carlene Carter, Delbert McClinton, Roseanne Cash, Gillian Welch.

Dette er første gang bandet med denne besetningen spiller på Røros.

-Vi ser frem til å spille på Thomasgaarden, sier Odd Egil Gipling til Rørosnytt. Han legger til at bandet prøver å sette sitt eget preg på låtene som de spiller coverversjoner av.

Kulturskolens vårslepp

Førstkommende onsdag, 8.mai arrangeres Kulturskolens vårslepp på Storstuggu. Her får publikum en smakebit av det elevene ved kulturskolen har drevet med det siste året. Kulturskolens elever utfolder seg i et mangfold av kulturuttrykk.

-Vi har også en hyggelig overraskelse på lur, sier avdelingsleder for kulturskolen, Nils Graftås.

Det blir utstilling i Gropa, tag-tool og mus-tek i Kølfogden og forestillinger i Falkbergetsalen.

Kulturskolens vårslepp 2018. Foto: Tove Østby

 


Gjør en innsats for miljøet

Avinor Røros lufthavn gjør en innsats for miljøet. De har i dag ryddet søppel langs innfartsveien til lufthavna, fra krysset Granterveien – Grind-Olaveien og på sin egen parkeringsplass.

-Mye rart kommer frem nå når snøen er borte fra veikantene, og en liten runde med svartsekken gjør susen for et triveligere lokalmiljø. Vi utfordrer andre bedrifter i regionen til å gjøre det samme i sitt nærmiljø, sier Gudbrand Rognes, lufthavnsjef ved Røros lufthavn. Han legger til at de aller fleste røykere, snusere og hundeeiere er veldig flinke til å rydde etter seg – men det finnes forbedringspotensiale.

Vil avslå søknad fra Aajege

Fylkesrådmannen går inn for å avslå en søknad fra Aajege på Røros om tilskudd til kultursenter. Begrunnelsen for innstillingen, er at Rådmannen ikke finner penger til senteret midt i budsjettperioden. Fylkeskommunen mottok søknad om driftstilskudd for 2019 fra Aajege i november 2018. Da var det for sent å få søknaden med i den ordinære budsjettbehandlingen for 2019. Samtidig gir fylkesrådmannen positive signaler om fast tilskudd fra 2020. Fylkesrådmannen anser det som positivt at Aajege utvikles som kultursenter for den Rørossamiske delen av det sørsamiske området.

Aajege – Samisk språk- og kompetansesenter ble etablert 10. oktober 2005, og avløste forprosjektet Rørossamisk opplæringsprogram. Det er et samisk språk- og kompetansesenter i Rørossamisk område med ansvar for arbeid med samisk språk, kultur og tradisjonskunnskap.

Aajege skal bidra til økt forankring i samisk språk, kultur og identitet for enkeltmennesker og grupper i det sørsamiske samfunnet, og driver ulike opplæringstiltak, arenaer og møteplasser, aktiviteter og arrangement, rådgivning og kobling mot andre kompetansemiljø. Aajege eies av Trøndelag fylkeskommune, Hedmark fylkeskommune og Røros kommune.

Eierne har gitt Trøndelag fylkeskommune oppdraget med å organisere senteret. Senteret er av den grunn organisert som egen avdeling ved Røros videregående skole, og er lokalisert ved skolen, men på grunn av oppdraget og eierformen har Aajege et eget styre. Aajeges relative autonomi fører i enkelte tilfeller til uklarhet da institusjonen både er en del av fylkeskommunen ved at det er en avdeling ved Røros videregående skole samtidig som styret kan fatte vedtak om strategi og tiltak.

Senteret har offentlig grunnfinansiering fra Røros kommune, Trøndelag og Hedmark fylkeskommuner og Sametinget. Hedmark fylkeskommune har varslet at de vil trappe ned sitt tilskudd i og med overgangen til det sammenslåtte Innlandet fylkeskommune. Senteret har i tillegg betydelige egeninntekter fra oppdrag og prosjekter som i tråd med hovedmålsettingene for Aajege.

Søknaden fra Aajege blir behandlet i Fylkesutvalget i morgen (7. mai 2019).