+ Åpent møte om ulv

Miljøpartiet de grønne Røros inviterer til åpent møte om ulv på Femundsmarka nasjonalparksenter ved Doktortjønna førstkommende lørdag, 9. mars.

-Målet med møtet er å spre kunnskap, og alle ulvevenner og -uvenner er velkomne, sier Hanne Feragen som er leder for Miljøpartiet de grønne Røros.

Ane Eriksen Hamilton holder foredrag om ulven og dens atferd. Hun er førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet og forsker hos Skandulv sammen med Petter Wabakken.

Etter foredrag og diskusjonsrunde starter det formelle årsmøtet i MDG Røros, der bare medlemmer har stemmerett.

-Møtet blir streamet, om mulig. Det blir enkel servering, sier Hanne Feragen.

+ Du ska få en dag i mårå

10.trinn ved Røros skole skal tradisjonen tro sette opp en tverrfaglig forestilling som en avslutning på ti års skolegang. I år har valget havnet på «Du ska få en dag i mårå», en musikalsk familieforestilling basert på tekster av Alf Prøysen.

«Du ska få en dag i mårå» ble satt opp første gang i 2009 på Det Norske Teateret med regissør Runar Borge. Den musikalske familieforestillingen var ment som en hyllest til Alf Prøysen. Prøysen har vært et av hovedtemaene våre i norsk dette året og for å avslutte arbeidet med den berømte forfatteren og visesangeren skal vi sette opp forestillingen Runar Borge gjorde i 2009, står det i en pressemelding fra 10.trinn ved Røros skole.

10-trinn startet øvingsperioden i dag og skal i litt over to uker kun jobbe med dette på skolen. Det er Unni Ryen og Håvard Dahl som står for regi og musikk og Trond Haagaas og Ingunn Trondsmed som står for scenografi og kostymer.

«Du ska få en dag i mårå» kan sees på Storstuggu den 19. og 20.mars klokken. 10-trinn håper så mange som mulig ønsker å ta turen for å se årets avgangselever ved Røros skole på scenen.

+ Vil ha gata stengt

En beboer i området ber Røros kommune stenge Nedre Flanderborg for trafikk, der Nedre Flanderborg møter Stigersveien. Beboeren ønsker seg en fysisk stenging med betongblokker, slik det er ved den lysregulerte fotgjengerovergangen ved Esso.

Beboeren begrunner forslaget med at veien er for smal til at biler kan møtes, og fordi trafikken oppleves som meget sjenerende for beboerne idet bilen kommer svært nær husveggen. I brevet til kommunen heter det at «Det har som kjent vært store problemer i området ved store arrangementer som Julemarkedet og Martnan.

Beboeren skriver også at han håper på seriøs behandling av forslaget. Veistrekningen gjennom Nedre Flanderborg er mye brukt av de som bor på Flanderborg, Bakkan og Hagaen når de kjører til eller fra sentrumsgatene.

+ Har stengt dørene

Røros Sport har i dag stengt dørene, og eier Rolf Magnus Engzelius har tatt bedriften til skifteretten med begjæring om konkurs. Røros sport AS ble registrert i Brønnøysund i 1981, og butikken har vært en viktig del av Rørossamfunnet i 19 år på hver side av år 2000. Røros Sport er registrert med 35 ansatte.

Røros Sport har hatt flere tunge år siden Bergmannsgata ble delvis stengt for legging av rør og asfaltering i 2014. Siden da har butikken gått med økende underskudd år for år. Tidligere i år ble det kjent at Røros Sport mistet sin avtale med Røros Idrettslag.

Rolf Magnus Engzelius har som mål å komme tilbake med ny sportsbutikk. Selskapet Nye Røros Sport AS ble stiftet 20. februar, og registrert i Brønnøysund 26. februar.

I dag møter du stengte dører, men vi åpner igjen som «Nye Røros Sport» om ikke alt for lenge, skriver Røros Sport på sin Facebookside i dag.

Vil svekke tradisjonelle reinmerker med tvangsinnføring av øreklips


Regjeringen vil endre reindriftsloven og pålegge individmerking av rein . Forslaget viser både manglende forståelse og respekt for samisk kultur og tradisjon, skriver sametingsråd Silje Karine Muotka i denne kronikken.

Landbruks- og matdepartementet har nå lagt ut på høring flere endringer av reindriftsloven, der et forslag er å innføre obligatorisk individmerking av rein. Et annet forslag er å offentliggjøre enkeltutøveres reintall. Sametingets utgangspunkt er at reindriftspolitikk må bygge på næringens egne premisser, kultur og tradisjoner, i tillegg til å ivareta dyrevelferden.

Det tradisjonelle reinmerket i form av øresnitt er en grunnstein i samisk reindrift. Det er det første et barn får av foreldrene, og knytter mennesket til reinen. Reinmerket er personlig, på lik linje med personnavn og joik, der øresnittene i merket forteller om slekt og tilhørighet. Når det gjelder innføring av og bruk av individmerking ved hjelp av chip, er dette tenkt som obligatorisk i tillegg til den tradisjonelle øremerkingen. Dette vil skape merarbeid og kostnadsøkning for reindriftsutøverne. Chipene, som skal festes til ørnene på lik linje som øreklips, kan også ises ned og noen ganger kan øremerket føre til at øret rives av.

Internasjonal urfolksrett er klar, samene har rett til å dyrke og utøve sin kultur og sitt språk. Grunnloven er også klinkende klar: “Det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for at den samiske folkegruppe kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.» De ti siste årene har vi erfart at myndighetene overkjører både reindriftsnæringen og Sametinget i sin politikk. Organer som skal sikre samisk medvirkning, som blant annet områdestyrer og reindriftstyret, er med tiden lagt ned eller så ivaretas ikke forventninger om reindriftskompetanse og reell medbestemmelse. I tillegg opplever vi en sterk økning av reineiere som tar sakene sine til rettssystemet.

Parallelt opplever Sametinget at konsultasjoner med departementet ikke fører frem. Erfaringen viser at LMD og Sametinget ikke har kommet til enighet i lovendringsaker de siste fem årene, hovedsaklig fordi staten melder endringer i lovverket med enkeltparagrafer og har liten åpning for å kunne drøfte løsninger i saker det burde være mulig å finne omforente løsninger. Når det gjelder de lovendringer som nå foreslås, vil jeg oppfordre at så mange som mulig leverer høringsuttalelser for å sikre bedre prosesser fra LMD sin side, med tanke å komme til enighet om endringer som det kan være tilslutning til.

Det er svært bekymringsfullt at staten nå også overser anmodninger i reindriftssaker fra internasjonale instanser som FN. I desember 2019 ba FNs rasediskrimineringskomité (CERD) om stans i utbyggingen av Storheia vindkraftverk i Fosen, mens de behandler saken. Regjeringen fulgte ikke opp denne oppfordringen. I tillegg nekter staten å vente med tvangsslakt av Jovsset Ánte Sara sin reinflokk, inntil FN har behandlet hans klage.

Sametinget har invitert regjeringen med i arbeidet med å se på reindriftsloven på ny, fra et samisk perspektiv. Vi har i samarbeid med Norske Reindriftsamers Landsforbund etablert et lovutvalg som skal komme med forslag til endringer av reindriftsloven, slik at loven har støtte og legitimitet i det samiske samfunnet. Vår invitasjon til et fellesarbeid står fortsatt åpen. Vi mener dette er en mye bedre fremgangsmåte enn å bruke makta uten tanke for den avmakt dette genererer for fremtiden.

+ Moenje – et kraftfullt møte mellom norsk og samisk tradisjonsmusikk

Moenje skal holde den første konserten på årets Røros Folk Festival. Festivalen blir arrangert for 5. gang i år, fra 6. – 9. juni. Konserten med Moenje skal være torsdag 6. juni.

Moenje er et møte mellom norsk folkemusikk og sørsamisk joik. Marja Mortensson fra Engerdal har sin bakgrunn fra sør- og umesamisk joiketradisjon, og Hilde Fjerdingøy har bakgrunn fra tradisjonsmusikken på Helgeland i Nordland. Disse tradisjonene utgjør grunnstammen i gruppens musikalske uttrykk, samtidig som musikerne i Moenje komponerer slåtter og joiker som framføres side om side med det tradisjonelle materialet, står det i en pressemelding fra Røros Folk Festival.


Moenje betyr klarvær. Musikken og arrangementene bærer i seg både det klare og enkle og en god porsjon gråvær og kompleksitet. Moenje legger vekt på den røffe rytmikken og særegne tonaliteten som finnes i tradisjonsmaterialet. Bandet kommer også med nytt album denne våren.

Moenje:
Marja Mortensson – joik
Hilde Fjerdingøy – torader
Jo Einar Jansen – feler
Fredrik Luhr Dietrichson – kontrabass
Øystein Aarnes Vik – trommer

https://www.youtube.com/watch?v=FPXUJZKBcGs&feature=youtu.be

+ Torsdag ansettes ny rådmann

I Formannskapsmøtet torsdag ansettes trolig ny rådmann i Røros kommune. Tilsettingsutvalget har kommet med sin innstilling, etter anbefaling fra rekrutteringsfirmaet Headvisor. I sluttfasen sto det mellom tre kandidater, men en av dem har valgt å trekke seg helt på tampen.

Det ble utarbeidet en kravspesifikasjon og stillingsutlysning som et viktig verktøy i utvelgelsesfasen. Politikere, administrasjon/ledere samt tillitsvalgte ble involvert i prosessen som ledet frem til en kunngjøring i ulike medier. Ved søknadsfrist andregangsutlysning 27.01.19 forelå det 7 søkere til stillingen. I samråd med utvalget ble 3 kandidater intervjuet til førstegangsintervju.

Alle 3 ble vurdert som relevante og invitert videre til andregangsintervju, og videre til dybdesamtale med arbeidspsykologiske tester. Etter en samlet vurdering ble 3 kandidater valgt videre til finaleintervju med case. Etter dette valgte en av finalekandidatene å trekke sitt kandidatur. Av to finalekandidater, anbefaler administrasjonsutvalget å innstille en kandidat. Administrasjonsutvalgets anbefaling legges fram i formannskapets møte under behandling av tilsettingssaken.

Søkerne til rådmannsstillingen er Ivar Edmund Vatten (55) fra Halsanaustan, Håkon Haugerud (60) fra Lier, Siv Iren Stormo Andersson(49) fra Averøy, Erlend Røvde Solberg,(54) fra Melhus, Knut-Helge Rønning (60) fra Nesodden, Kjersti Jensås Forbord (53) fra Ålen, og en søker som er unntatt offentlighet.