Røros kommune vil kartlegge algeoppblomstringen i Doktortjønna. NIVA vil ta prøver i Doktortjønna hver fjortende dag, fra isen forsvinner til ut i oktober. Prosjektet er kostnadsberegnet til 80.000,- kroner om NIVA står for prøvetakingen. Naturforvalter Hans Iver Kojedal, vil redusere kostnadene ved at kommune står for prøvetakingen.
For å få tatt nødvendige prøver må kommunen anskaffe egnet utstyr til dette. Dette dreier seg blant annet om vannhenter, blandekar, og et enkelt instrument for å måle vertikale profiler av temperatur og oksygen.
Hver sommer de siste årene har Doktortjønna skiftet farge om sommeren på grunn av algeoppblomstring. I juli 2020 ble det tatt vannprøver, som avslørte at det var mye blågrønnalger i vannet.
Den store algemengden førte til at vannet ble giftig, og bading ble frarådet. Folk ble også oppfordret om å passe på at kjæledyr ikke drakk av vannet. Vannprøvene påviste høy konsentrasjon av microcystiner, 26.6 µg/l. Dette er gifter, som kan gi leverskader.
Det er algeoppblomstringen i tjernet siden 2018, som er årsaken til den høye konsentrasjonen av microcystiner. Dette trenger ikke få konsekvenser for fisken, men hvis mye alger dør på kort tid, kan det føre til fiskedød på grunn av oksygenmangel.
WHO sine grenseverdier er 1 µg/l for drikkevann og 10 µg/l for badevann. Verdiene i Doktortjønna i fjor sommer lå langt over begge grensene.