Beredskapssenteret slik det er tenkt utformet av Kjellmark AS som står for totalenterprisen. Illustrasjon: Skjermbilde fra plandokumenter.

Sier nei til dispensasjon for beredskap- og responssenter (+)

Trøndelag Fylkeskommune anbefaler Røros kommune å si nei til en dispensasjon fra plankravene i kommunedelplan for Røros sentrum for byggingen av et nytt beredskap- og responssenter.

Eiendommen er avsatt til nåværende offentlig bygning i kommunedelplanen for Røros sentrum. Oppføring av nytt beredskap- og responssenter er et stort tiltak med mange forhold som skal avklares sier seniorrådgiver for Trøndelag Fylkeskommune Anniken Hastadklev i et brev til Røros kommune.  

– Det er mange forhold som skal avklares rundt dette, herunder utnyttingsgrad, høyde,parkeringsplasser, adkomstforhold, evt. rekkefølgekrav mv. Kommunedelplaneninneholder ingen slike bestemmelser knyttet til området. At det haster med å komme i gang med bygging kan ikke være et tilstrekkelig, selvstendig argument for dispensasjon. Vi savner en foreløpig vurdering fra kommunens side om hvorvidt de anser vilkårene for dispensasjon å være oppfylt i denne saken, sier Hastadklev i brevet til Røros kommune.

Hvis man skal gjennomføre en slik planreguleringsprosess som må til hvis man skal følge rådet fra fylkeskommunen vil det utsette byggestarten ytterligere.

Byggingen av et nytt beredskaps- og responsssenter ble vedtatt av kommunestyret i 2017. Etter planen skulle det nye senteret egentlig vært klart for bruk i 2020, men av forskjellige årsaker har prosessen blitt forsinket. 

Skaper presedens

Fylkeskommunen er redd for at en slik dispensasjon kan skape presedens og ikke sikrer en bred medvirkning som det skal være i plansaker. Trøndelag fylkeskommune gir dermed  faglig råd om at kommunen avslår søknaden om dispensasjon som må til for å få til en snarlig byggestart. 

– Dispensasjon fra plankravet kan skape presedens. Det er flere områder, både ikommunedelplanen for Røros sentrum og i andre deler av kommunen som har plankrav knyttet til utbygging. Dispensasjoner vil kunne bidra til å uthule planen og skape presedens ved senere saker. På den måten mister planen sin betydning som informasjons- og beslutningsgrunnlag. Medvirkning står sentralt i plan- og bygningsloven i plansaker, og dette ivaretas gjennom planprosessen. Dispensasjon sikrer ikke en bred medvirkning, fortsetter Hastadklev i brevet til Røros kommune. 

Det har vært flere uklarheter i prosessen mot å få bygget et beredskap- og responssenter så langt. Anbudsprosessen har vært klaget inn til Klagenemndsekretæriatet, informasjonen fra kommuneadministrasjonen frem mot politisk vedtak fikk sterk kritikk i kommunestyremøtet i mars og brannfolkene har ventet i fem år på å få tilfredsstillende lokaler etter tilsyn fra Arbeidstilsynet i 2016.  

Kontrakten for å sette opp bygget ble signert i slutten av april men dispensasjonssøknaden for byggingen er enda ikke behandlet i planutvalget. Det er ventet at dette vil skje i planutvalgsmøtet den 21 juni. Hva resultatet blir der er enda ikke sikkert.