Per Arne Gjelsvik på talerstolen, kommundirektør Kjersti Jensås og ordfører Isak Busch ved bordet og Tor Erling Evjen på storskjerm. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

+ Stemte for å innføre Helseplattformen

I kommunestyret i kveld var pasientjournalsystemet Helseplattformen oppe til politisk behandling. Representantene vedtok å løse inn Røros kommune sin opsjon og bli med på første innføringsløp sammen med Helse Midt-Norge og Trondheim kommune.

– Dette er en stor sak som har gått over mange år. Det er en oppfølging av samhandlingsreformen og går inn under stortingsmeldingen “En innbygger en journal”. Saken har vært til behandling tidligere og er en sak som går over flere kommunestyreperioder, sa kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås i innledningen til saken.

Innstillingen til kommunedirektør Jensås og kommuneadministrasjonen var at Røros kommune løser ut sin opsjon på kjøp av Helseplattformen, og følger første mulige innføringsløp sammen med Helse Midt-Norge og Trondheim kommune.

Totalt vil det koste 17 millioner for kommunen å innføre systemet pluss årlige lisenskostnader på cirka 900 000 kroner. I dag betaler man cirka 1,2 millioner årlig for de eksisterende systemene man bruker.

Epic System Corporation

Helseplattformen er en felles pasientjournal utviklet av amerikanske Epic System Corporation. EPIC EMR (Electronic Medical Record / Elektronisk pasientjournal) er navnet på programmet som blir kalt Helseplattformen på norsk.

I kommunestyremøtet 29 august 2019 inngikk Røros kommune en opsjonsavtale med Helseplattformen AS. I kommunestyremøtet i kveld var valget om man skal løse inn sin opsjon om å kjøpe Helseplattformen og bli med på første innføringsløp sammen med Helse Midt-Norge og Trondheim kommune eller ikke. Hvis man stemmer for å utløse opsjonen vil man også bestemme at Røros kommune skal kjøpe seg inn i selskapet Helseplattformen AS. 

Debatt

Når saken var oppe i formannskapet var det bare Hilde Fjorden (Ap) som stemte mot å innløse opsjonen med Helseplattformen AS. I kommunestyremøtet i kveld var det flere stemmer som ytret skepsis mot å følge første innføringsløp.

– Jeg har uttalt med negativt om Helseplattformen i dette forumet tidligere. Jeg er ikke fullt så negativ lenger. Jeg tror at dette på sikt kan bli bra. Det er ikke det i dag. Det er lang vei frem, sa Per Arne Gjelsvik (V).

Gjelsvik påpekte også at flere kommuner i Trøndelag er helt nødt til å å bli med i første innføringsløp fordi de har systemer som fases ut og at det vil være usolidarisk å prøve å komme foran dem i køen.

Samhandling med Helse Sør-Øst

Gjelsvik påpekte at Røros kommune er den eneste kommunen i Helse Midt-Norge som har utstrakt samhandling med et annet helseforetak i Helse Sør-Øst. Kommunene i Innlandet og Tynset sykehus vil ikke innføre Helseplattformen. Dermed vil man både som pasient og helsepersonell måtte forholde seg til flere systemer allerede når man krysser grensen til Os kommune. Selv om Os kommune velger å bli med i Helseplattformen som vi fikk høre var en mulighet i kveld.

– Vi er den eneste kommunen i Helse-Midt som har samhandling med et annet helseforetak som vi gjør med  Helse Sør-Øst. Jeg har snakket med sentrale folk i Helseplattformen og dette er ukjent for dem. Jeg mener at vi bør melde oss på så sent som mulig. Hva har vi å tape på å melde oss på så sent som mulig? Sa Gjelsvik henvist til innføringsansvarlig for Helseplattformen i Trondheim kommune Tor Erling Evjen som deltok i møtet via videolink og hadde en orientering om Helseplattformen for representantene i kommunestyret.

– Det eneste negative er at det vil være 1,5 år mellom Røros sykehus og Røros kommune innfører systemet, svarte Evjen på spørsmålet til Gjelsvik.

Stein Petter Haugen (Sp) sa at han støttet forslaget til Gjelsvik om å innføre Helseplattformen senest mulig i Røros kommune. Hilde Fjorden (Ap) stilte seg fortsatt tvilende.

– Jeg er av tvilerne, skal ikke legge skjul på det. Det høres veldig bra ut og intensjonen er kjempegod hvis det har handlet om hele befolkningen. Men det er 17% av norges befolkning det dreier seg om. Hvis systemene fungerer vil det være en kvalitetsmessig heving. I utgangspunktet var jeg for en tidlig innfasing men syns at vi skal vente slik at de kommunene som må skifte system får det, sa Fjorden.

Avstemming

Gjelsvik lanserte et endringsforslag som gikk ut på å innføre Helseplattformen i 2023. Dette forslaget fikk fem stemmer mens 22 stemte for den orginale innstillingen om å følge første innføringsløp.