1. mai markeres på Røros

Neste uke er det 1. mai, arbeiderbevegelsens dag. 1. mai på Røros arrangeres i fellesskap av LO Røros/Holtålen, Røros Ap og Røros SV. Om Yr treffer med sitt varsel, kan årets 1.maifeiring på Røros bli den varmeste så langt. Det er meldt 16 grader i skyggen.

Dagen starter med gratis frokost på Bergstadens Hotel. Dette ble godt tatt imot i fjor. Mange liker å starte 1. mai med felles frokost, og det å være i lag er viktig for oss. Videre blir det taler og bekransninger på Øvre Kirkegård. Talere her i år er Vegar Dahl og Tabita Berglund.

Senere på dagen blir det samling på Nilsenhjørnet med musikk og appeller, før det blir 1. mai-tog. Røros Janitsjarorkester spiller på Nilsenhjørnet og i toget. 

Hovedarrangementet etter toget foregår i år i Sangerhuset. Hovedtaler er Hanne Moe Bjørnbet, gruppeleder for Arbeiderpartiet på fylkestinget i Trøndelag. I Sangerhuset blir det også appeller, allsang og servering.

Det internasjonale perspektivet er alltid viktig på 1. mai, og både krigen i Ukraina og situasjonen i Palestina vil naturlig være i fokus. 1. mai-komiteen oppfordrer alle til å støtte Norsk Folkehjelps 1. mai-aksjon, som i år handler om bevegelsene i verden som jobber for rettferdighet og demokrati.

Noen av de lokale parolene i år er «Full lønn ved sykdom», «Elektrifiser Rørosbanen», «Styrk norsk matproduksjon» og «Solidaritet med Ukraina».

– Vi håper mange vil delta på arrangementene. 1. mai er en viktig dag for å markere og løfte fram viktige saker for arbeidstakere. I år har dagen også en ekstra betydning på grunn av stortingsvalget i høst, der vi sammen jobber for en sterk venstreside. Alle er hjertelig velkomne til feiring av 1. mai, sier komiteleder for 1. mai-arrangementet på Røros, Christian Elgåen (SV) til Rørosnytt.

Pris betyr mye

Røros Tweed gikk helt til topps på bransjedagen til Norsk Industri Designindustrien. Røros Tweed mest kjent for ullpleddene de lager i samarbeid med prisvinnende designere som Kristine Five Melvær, Hallgeir Homstvedt, Anderssen & Voll og Ingunn Birkeland. Her til lands har tweedpleddene fra Røros fått en nesten unik posisjon takket være suverent håndverk, attraktivt design og sterk historiefortelling. 

Røros Tweed gjør det sterkt på eksportsiden også i år. Tilbake i 2022 mottok tekstilbedriften bransjeprisen Årets eksportbedrift. I år var det Aclima som gikk til topps i denne kategorien.

Daglig leder i Røros Tweed, Erlend Sjøvold sier prisen som årets merkevarebygger betyr mye.

Erlend Sjøvold intervjuet av Tore Østby

Årets Merkevarebygger

Tekstilbedriften Røros Tweed gikk helt til topps på bransjedagen til Norsk Industri Designindustrien. 

Representanter fra den tradisjonsrike ullvareprodusenten ble trampeklappet fram på scenen under Designindustrikonferansen torsdag ettermiddag.

Røros Tweed har fra tidlig av vært en forkjemper for norsk ull. Den tradisjonstunge produsenten har også lagt ned en stor innsats for å klassifisere norsk ull. 

I dag er Røros Tweed mest kjent for ullpleddene de lager i samarbeid med prisvinnende designere som Kristine Five Melvær, Hallgeir Homstvedt, Anderssen & Voll og Ingunn Birkeland. Her til lands har tweedpleddene fra Røros fått en nesten unik posisjon takket være suverent håndverk, attraktivt design og sterk historiefortelling. 

Røros Tweed gjør det sterkt på eksportsiden også i år. Tilbake i 2022 mottok tekstilbedriften bransjeprisen Årets eksportbedrift. I år var det Aclima som gikk til topps i denne kategorien.

Juryen forklarer valget av Røros Tweed slik:

«Bedriften har gjennom over 80 år vist hvordan man bygger en merkevare på ekte verdier, med røtter i historie, lokal produksjon og norske råvarer, og en kompromissløs tro på kvalitet. De har klart å gjøre ullpledd til et symbol på norsk design og kultur, og samtidig begeistret nye generasjoner gjennom samarbeid med prisvinnende formgivere. Med tydelighet, tålmodighet og kjærlighet til faget, har bedriften bygget en merkevare som varmer – i ordets rette betydning.»

Ber folk være på vakt mot svindlere

Rørosbanken ber sine kunder vær på vakt mot svindler. Budskapet er: Svindel skjer – men det trenger ikke skje med deg. Rørosbanken ber alle holde BankID-passordet for deg selv. Det er kundenes trygghet.

– Selv med teknologi i ryggen, er det du som er det aller viktigste sikkerhetsleddet. Stol på magefølelsen – og del aldri BankID-passordet ditt, skriver Rørosbanken i en pressemelding.

Svindelmetodene utvikler seg stadig, og det svindlerne gjør i dag er langt mer avansert enn tidligere. I denne artikkelen får du oversikt over de mest aktuelle svindelmetodene vi ser nå – basert på informasjon fra Eikas sikkerhetssenter. Kristian Dragerengen, som leder bankenes sikkerhetssenter i Eika Alliansen, gir oss sine vurderinger og råd.

Tre vanlige svindelmetoder du bør kjenne til

1. Når svindleren møter opp på døra – og har sendt SMS først

En farlig og mer ekstrem metode vi ser nå, er at svindleren først kontakter deg på telefon eller SMS, og deretter dukker opp hjemme hos deg. 

De utgir seg for å være fra banken eller politiet, og sier at de må hente kort, kodebrikke, mobiltelefon eller annen informasjon «for å hjelpe deg å stoppe svindel».

Merk: Verken banken, politiet eller noen annen myndighet sender representanter hjem til deg for å hente kort eller BankID-opplysninger. Kun svindlere opererer på denne måten.

2. Telefonsvindel – de utgir seg for å være fra banken eller politiet

Du blir oppringt av noen som snakker flytende norsk, kanskje med en kjent dialekt. De påstår at du er i ferd med å bli svindlet og at de ringer for å hjelpe deg. De ber deg logge inn med BankID og oppgi passordet ditt.

⚠️ OBS: Banken, politiet eller andre seriøse aktører vil aldri be deg om BankID-passordet ditt. Det er personlig og skal kun brukes av deg selv.

3. Falske lenker – ‘klikk og oppgi’

Du mottar en SMS, e-post eller melding som ser ut til å komme fra banken, Skatteetaten, Finn.no eller en annen troverdig avsender. Innholdet haster, og du blir bedt om å klikke på en lenke og oppgi kort- eller kontoinformasjon – og i verste fall BankID-passordet ditt.

Eksempel: Du selger noe på Finn.no og får en melding fra «kjøper» med en lenke som ser ut som Helthjem, Fiks Ferdig eller Posten. Du blir bedt om å legge inn kortnummeret ditt – men det er en svindelside.

Tryggere bankhverdag med Eikas antisvindelsystem 

Eika har utviklet et kraftig forsvarssystem mot svindel. Ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og plattformen til teknologiselskapet Featurespace, analyserer vi konto-til-konto-betalinger i sanntid. 

📉 Tap etter phishing er redusert med hele 90 % i 2024! Eikas team har jobbet målrettet med dette siden 2023. Et rystende eksempel viser hvor langt svindlere kan gå: 

En eldre kvinne ble overbevist om å overføre pengene sine til en «sikker konto», reise med fly til Oslo, kjøpe gull for 100.000 kroner og levere det til en fremmed mann. Hun brøt kontakt med familien i to døgn mens dette pågikk.

– Når du først har overført en stor sum, føler du deg fanget i spillet og kan ikke bare trekke deg ut, sier Kristian Dragerengen, leder for bankenes sikkerhetssenter i Eika Alliansen. 

Flere svindelmetoder du må være obs på

  • Falske e-poster fra bom- og parkeringsselskaper
  • Falske e-poster fra statlige institusjoner (Skatteetaten, Statens vegvesen, NAV)
  • Phishing fra merkevarer som Netflix, Spotify, Telenor, Klarna
  • Investeringssvindel: Falske artikler i sosiale medier rundt kjendiser som tjener mye penger på trading