Stort å åpne Rørosmartnan

Trygve Slagsvold Vedum er stortingsrepresentant, og sitter i Utenriks- og Forsvarskomiteen. Der har han alvorlige saker på agendaen. Nylig var han sentral da Senterpartiet forlot Regjeringen etter 1172 dager i en topartiregjering med Arbeiderpartiet. I dag åpnet han Rørosmartnan. I sitt siste statsbudsjett for denne gang, kom det inn et tilskudd på to millioner kroner til det tradisjonsrike arrangementet.

Vedum har vært fascinert av Røros siden barndommen, og ser det som stor ære å åpne det legendariske arrangementet.

Trygve Slagsvold Vedum intervjuet av Tore Østby rett før han åpnet årets Rørosmartnan.

Disse har åpner Rørosmartnan de siste årene:

Etter at denne listen ble satt opp har Trygve Slagsvold gått av som finansminister, og gått tilbake til Stortinget.

Utrolig stolt av Peik

Under åpningsseremonien av den 170. Rørosmartnan i dag var det innmarsj og presentasjon av 80 hestekvipasjer. Hestefølgene ble presentert av Svein Arild Johnsgård og Brits Lars Bjørk. Foreningen Forbonden Kløvsjø kjørte først inn på Malmplassen. Deretter fulgte Hedemarken Lasskjørerforening, Selbu Lasskjørerforening, Fron Lasskjørarlag, Hestekjørere fra Tydal, Dalarna Femund Forkörerförening, Trøndelag Lasskjørarlag og Nord-Østerdal Lasskjørarlag.

Det er alltid populært når lasskjørere og forbønder kjører inn på Malmplassen. Video: Tove Østby

Tom Vetle Nilsen og hesten Peik (13) fra Hedemarken Lasskjørerforening var en av ekvipasjene som kjørte inn på Malmplassen under åpningsseremonien. Tom forteller at de har hatt en eventyrlig flott tur til Røros. Det ble en del hjulkjøring på grunn av dårlig føre. Det har vært god stemning i laget, hestene har oppført seg veldig bra og lasskjørerne har hatt et eventyr av en tur.

Tom synest det var fenomenalt som alltid å kjøre inn på Malmplassen i dag.

– Jeg er utrolig stolt av hesten min i dag, for han gikk inn på slakke tøyler i dag. Det skal litt til å skremme denne karen her, sier Tom. Årets tur til Rørosmartnan er den tredje turen til hesten Peik.

Forbønder og lasskjørere kjørte inn på Malmplassen under åpningen av Rørosmartnan 2025. Foto: Tove Østby

Vakker åpning av Rørosmartnan

Gatene på Røros er fulle av folk, og handelen går livlig for seg i bodene. Det hele startet spå tradisjonelt vis klokken 12, med en storslått åpningsseremoni på Malmplassen. Ny regissør for åpningsseremonien, Kirsti Sæther så at alle involverte leverte som planlagt. Seremonien ble åpnet av Liv Bye og Åsmund Lockert Rohde.

Isak V Busch ønsket velkommen, og introduserte Trygve Slagsvold Vedum, som sto for åpningstalen og selve åpningen. Et rekordstort antall dansere svingte seg i polsen, og 80 hester fra 8 kjørelag kjørte inn på Malmplassen, til jubel fra et stort publikum.

Presenterte bøkene sine i Holtålen

Sist Torsdags kveld besøkte Røros-forfatterene Oddvar Siksjø og Ragnar Kokkvoll Holtålen bibliotek. De to forfatterne presenterte bøkene de har gitt ut. Oddvar har gitt ut «Kongens. Gruvebyen nord i fjellene» og Ragnar har gitt ut boka «Ei ny tid bryter fram – fortellinger fra Røroshistoria 1850-1900». I sin bok tar Ragnar for seg 50 år i Røroshistorien, fra 1850 til 1900.

– En periode det skjedde veldig mye interessant, spennende og veldig avgjørende for utviklingen av Rørossamfunnet. På mange vis. Både når det gjelder arbeidsfolks kår, rettigheter, når det gjelder demokratiet som vokste frem, med kampen for stemmeretten som vokste utover mot århundreskiftet, og mange mange andre ting. Og så fikk vi i tillegg da jernbanen i 1877 den fikk jo innmari stor betydning for Rørossamfunnet. For Røros Kobberverk selvsagt. Kanskje var det helt avgjørende for kobberverkets eksistens, og selvsagt for alle andre privatpersoner som hadde lyst til å reise seg en tur til Trondheim. Da tok det ikke dagevis, men bare noen timer, sier forfatter Ragnar Kokkvoll om sin bok.

Oddvar forteller at det er interessen for historie som ligger i bunnen. Kongensområdet er favorittområdet til Oddvar. Han har vært fascinert siden han var barn. Helt siden han var med faren sin på fisketur inne på Grønhaugvollen, og også på moltetur i området. Og barna på Orvos syklet seg en tur dit for å se på bebyggelsen som var på forfall.

Oddvar har sett bebyggelsen på Kongens. Han forteller at det var ca 30 bygninger. Mange store bygninger. Driftsbygninger, flotasjon, store mannskapsbrakker, stor fin ingeniørbolig og stigers boliger. Alt dette var egentlig til forfall mer eller mindre. På et vis var det spennende for barna, men Oddvar tror det var farlig, spesielt for dyr som hadde kommet seg inni husene og ikke kommet seg ut igjen. Han tror kobberverket hadde noen utfordringer med å prøve å ta vare på det. Men verket hadde ikke økonomi til det, så til slutt bestemte de seg for å tenne på hele greia, og løse problemet på det viset. Oddvar synest det på mange vis var litt tragisk. At det ikke ble stående igjen noen ting. Det var det som egentlig var trist da, sier Siksjø.

Ragnar Kokkvoll og Oddvar Siksjø ble intervjuet av Radio Trøndelag etter sine bokpresentasjoner. Intervjuene kan du høre nedenfor.

Ragnar forteller at bokprosjektet startet for en del år siden. 

De to forfatterne tror ikke at interessen for lokale bøker er borte. 

Oddvar har laget kart over Kongens. Foto: Tove Østby