Utsettelse av utsendelse avvist – må betale saksomkostninger

Oslo tingrett har avvist kravet om å utsette utsendelse av Nagga Hailemichael i påvente av en ny behandling av hans asylsak. Nagga Hailemichael er også dømt til å betale 51 800 kroner til staten v/Utlendingsnemnda innen i saksomkostninger innen to uker. Etter det Rørosnytt kjenner til, vil Nagga Hailemichael bli sendt til Etiopia med charterfly i morgen. Nagga Hailemichael sier han frykter å bli arrestert eller tatt av dage, når han kommer til Etiopia.

Nega Haylemychael er født i Etiopia i 1980. Han har opplyst at han ble tvunget til å forlate Etiopia da han var 12-13 år som følge av krig og forfølgelse knyttet til hans families politiske aktiviteter. 

Oslo Tingrett konkluderer med at saken er tilstrekkelig utredet. Det legges til grunn at det ikke hefter feil ved vedtakene eller beslutningene, verken når det gjelder bevis- eller risikovurderingen. Saken er basert i det første intervjuet som ble gjort mad Nagga Hailemichael da han kom til Norge. Dette intervjuet ble gjort med hjelp av tolk, og intervjuet bærer preg av feil og mangler. Det ble blant annet registrert feil navn og fødselsdato. Også i dommen i dag omtales han som Nagga Haylemychaen, selv om det er en nokså åpenbar skrivefeil. Tingretten konkluderer med at det som skjedde ved saksbehandlingen i 2004 er ikke avgjørende for utfallet av saken.

Retten konkluderer med at vilkårene i utlendingsloven § 73 første ledd jf. § 28 første ledd bokstav a eller b er ikke oppfylt. Det er ikke en velbegrunnet frykt for at Haylemychaen vil bli utsatt for forfølgelse ved retur til Etiopia. Han står heller ikke i reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff når han vender tilbake til hjemlandet. Nå ser det ut som vi snart vil få svar på om det stemmer.

Nagga Hailemichael har sittet internert på Trandum i to perioder. Han ble pågrepet av politiet 18. februar 2020, og satt internert ved Trandum utlendingsinternat frem til 23. juli 2020. Deretter ble han sluppet fri, og kom da tilbake til Høsøien, der han eier og driver et småbruk. I oktober ble han igjen pågrepet, og han har sittet internert på Trandum siden da.

Haylemychael har dokumentert en velbegrunnet frykt for forfølgelse basert på tidligere politisk aktivitet (tilknytning til EPRP). Han er ikke hvilken som helst etiopier, særlig fordi han er kjent i media og har vært i etiopiske myndigheters søkelys. Frykten er styrket av ferske trusler fra etiopiske myndigheter som skal ha funnet sted under delegasjonsbesøket i november 2024. Truslene må ha noe å gjøre med Haylemychaens opposisjonelle bakgrunn å gjøre (tilknytningen til EPRP). Dokumentet som angir at Haylemychaen var etterlyst skulle ha blitt verifisert.

Statens Utlendingsnemda hevdet i retten at det er ikke holdepunkter for at etiopiske myndigheter skal ha fremsatt trusler mot Haylemychaen i møtet på Trandum i november 2024. Rapporten fra møtet mellom saksøker og etiopiske myndigheter viser at møtet fant sted under oppsyn av PU og andre, og det er ikke notert noe om trusler. Det er ikke konkretisert hva truslene skal ha bestått i, og det er også vanskelig å se hva som skulle ha vært grunnlaget for slike trusler. Dersom slike trusler ble fremsatt, så hadde de blitt fanget opp av andre tilstedeværende og det er også sannsynlig at Haylemychaen hadde reagert på at slike trusler ble fremsatt. Det er ingen grunn til at etiopiske myndigheter vil interessere seg for Haylemychaen dersom han returnerer til Etiopia.

Utlendingsnemda skriver også at sikkerhetssituasjonen i Addis Abeba, der Haylemychaen er hjemmehørende, er stabil og det er ikke noe i veien for at han returnerer dit. Det er generelt trygt i Addis Abeba. Nagga Hailemichael bodde i Bakir Dar da han rømte, og han har aldri vært i Addis Abeba.

Retten har kommet til at Haylemychaen ikke har sannsynliggjort et hovedkrav og retten tar ikke begjæringen til følge.

Dommen:

  1. Begjæringen tas ikke til følge.
  2. I sakskostnader betaler Nega Haylemychaen 51 800 – femtientusenåttehundre –kroner til staten v/Utlendingsnemnda innen 2 – to – uker etter at denne kjennelsen er forkynt.

Boligentreprenøren VARMBO overtar Røros Entreprenør AS

Varmbo overtok 100% av aksjene i selskapet 15.desember 2024. Oppkjøpet gjøres for å styrke og utvikle Varmbos satsing i Fjellregionen. Varmbo er spesialisert på utvikling av bolig- og fritidsprosjekter og leverer alle tjenester fra regulering til ferdig utbygd prosjekt. Fra før har Varmbo etablert selskapet Varmbobygg Røros AS. Selskapene vil bli fusjonert under nytt navn «VARMBO Røros Entreprenør AS». Sammenslåingen vil gi oss høy lokal kompetanse som sammen med vårt hovedkontor i Trondheim bør bli en ressurs for Fjellregionen. Vi ønsker å bygge videre på sterk, lokal fagkompetanse.

Selskapet har fra start 13 ansatte og i styret sitter arkitekt Hans Petter Kvikne – tidligere styreleder i Røros Entreprenør, Lars Tronhus – regionleder Varmbo, John Martin Illøkken – konsernsjef Varmbo.

Varmbo er også hovedeier i selskapet Hummelfjell AS der det er ferdig regulerte områder for utbygging av ca 300 nye fritidseiendommer. Nye hyttemodeller vil ha fokus på energi og arealeffektive hytter/fritidseiendommer som kombinerer hyttelivet med det RørOs Alpinsenter kan by på av langrenn, alpint, fiske, fritid, lek og moro for store og små.

VARMBO Røros Entreprenør har så langt tilnærmet full sysselsetting ut 2025, men har alltid plass til litt til. Målsettingen er å doble både antall ansatte og omsetting innen 1-2 år. Vi har tro på vekst innen nybolig og hytter i Fjellregionen, samt at rehabiliteringsmarkedet vil vokse, – spesielt fordi nye EØS krav til energieffektivisering av boliger og hytter ser ut til å bli vedtatt av dagens regjering. Derfor starter vi allerede nå prosessen mot ansettelse av nye medarbeidere og har et foreløpig behov for 4-6 nye tømrere i løpet av året. I disse dager startes byggingen av vårt første boligprosjekt i Røros kommune – Gjøsvika.

Vi gleder oss til å utvide vår aktivitet i Fjellregionen.

Hun bader Lysbakken

I kveld kommer Audun Lysbakken til Røros bibliotek. Lysbakkens biografi “I alle dager – min tid vår historie”, er grunnlaget når Marianne Breigutu bokbader sin partikolega.

Audun Lysbakken Foto Aschehoug

Audun Lysbakken ble valgt inn på Stortinget samtidig som terroren rammet USA høsten 2001. Han går i 2025 ut av Stortinget i en verden som er farligere enn på mange tiår. I alle dager er hans tilbakeblikk på 30 år i norsk politikk.

I boka forteller Lysbakken om revolusjonære ungdomsår på det optimistiske 90-tallet, tiden som nyvalgt representant, og senere som statsråd og deretter partileder i SV.

I boka er det avsløringer knyttet til både nedturer og skandaler, arbeidet i den rødgrønne regjeringen og bruddet under forhandlingene på Hurdal i 2021.

Marianne Moseng Breigutu er utdannet ved NTNU i Trondheim og jobber som lektor ved Røros videregående skole. Hun har gjennom sin store interesse for Bjørnstjerne Bjørnson vært tilknyttet Romsdalsmuseet, og har flere ganger vært programleder under Bjørnsonfestivalen. 

Litteraturfest Røros har også benytta Marianne Breigutu som bokbader ved flere annledinger.  I kveld er det altså partifellen Audun Lysbakken som skal bades.

Her lages VM-stadion

9. til 15. februar blir Gjettjønna VM-stadion for flere av øvelsene under VM i hundesport. Nå er arbeidet i gang med å preparere Gjettjønna for de firbeinte og deres medsammensvorne.

Røros er valgt som arrangør på grunn av erfaringene organisasjonen har opparbeidet gjennom å arrangere det tradisjonsrike Femundløpet år etter år. Under VM blir det konkurranser i langdistansekjøring på samme møte som under Femundløpet. I tillegg blir det konkurranser i sprint, mellomdistanse og Nordiske grener.

Arrangørene av VM i hundesport på Røros i februar er i gang med innspurten på forberedelsene. Hverken NRK eller TV 2 kommer til å overføre verdensmesterskapet, og en lokal leverandør har fått ansvaret for å bringe bildene fra mesterskapet ut i verden.

Om en måned strømmer verdens beste hundekjørere til Røros. 9. Til 15. februar avvikles VM i alle klasser av hundesport på Røros. 

Røros er valgt som arrangør på grunn av erfaringene organisasjonen har opparbeidet gjennom å arrangere det tradisjonsrike Femundløpet år etter år.

Alle Femundløpets følgere trolig er godt kjent med langdistanse hundekjøring, store hundespann, lange avstander. Hunder og mennesker i møte med vær og vind dager i strekk. 

VM i hundekjøring på Røros i februar 2025 rommer langt mer enn langdistanse; nordisk stil, slede sprint og slede mellomdistanse står selvsagt også på programmet når det arrangeres VM i alle grener. Vi gir her et kort innblikk i de ulike grenene. 

Tekstene er hentet fra Norges Hundekjørerforbund sine nettsider og bearbeidet av VM-arrangøren. 

Nordisk stil

Foto Norges Hundekjørerforbund

Foto Norges Hundekjørerforbund

Nordisk stil er fellesbetegnelsen på de øvelsene der utøverne går på ski bak hunden. Nordisk stil er fart og spenning.
I konkurransesammenheng er det flere ulike øvelser det konkurreres i:

  • Snørekjøring foregår med hunden i en strikkline, med hundekjøreren gående direkte bak på ski. Distansene er fra 5 – 15 km, og det kjøres med 1 eller 2 hunder. 
  • I øvelser med pulk er hunden spent foran pulken med et drag, og skiløperen følger bak pulken festet i en line. Distansene er fra 5 – 30 km, de fleste løp er med 1 hund, men det er også løp med 2-4 hunder. Pulkens vekt beregnes ut fra hundens vekt. Kjøring med pulk krever godt samarbeid mellom hund og kjører, god teknikk, og en sprek skiløper i kombinasjon med en godt trent trekkhund. 
  • I combined kombinerer man snørekjøring og kjøring med pulk. Man starter med pulk, veksler halvveis og snørekjører resten. Distansen er 5-15 km.

Slede sprint og mellomdistanse

I sledehundkjøring kjører utøveren en slede som hundene trekker. Hundene er spent inn i liner foran sleden og spannene har en størrelse fra 2 – 16 hunder. 

Slede sprint

I sprint er distansen fra 5-25 km avhengig av antall hunder i spannet – og normalt kjøres det 2-3 dager etter hverandre med sammenlagt tid. I sprint ser vi hunder som løper fort og med høy intensitet, samt at kjøreren hjelper til med å aktivt sparke bak sleden. Små marginer og høy fart preger denne grenen. 

Slede mellomdistanse

I mellomdistanse kjøres det fra 40 til 100 km pr dag – også her er det normalt med 2 – 3 dager etter hverandre med sammenlagt tid. Internasjonalt er mellomdistanse en veldig stor gren og det konkurreres ofte i etappeløp over flere dager. 

Felles for alle sledeklasser (langdistanse, sprint og mellomdistanse) er at det er en likestilt idrett, der menn og kvinner konkurrerer i samme klasse.

Konkurranseklasser

Det er med utgangspunkt i IFFS sin oversikt over konkurranseklasser i mesterskap at man setter opp programmet for WCH/WM. Arrangøren har en viss valgfrihet i oppsett av programmet. Program for VM 2025 vil legges ut så raskt det er klart. 

623 meter over havet