Eneste etiopier på Trandum nå

Nagga Hailemichael sitter fortsatt internert på Trandum. Han ble pågrepet ved sitt hjem i Høsøien natt til 31. oktober. I perioden Nagga har sittet internert, har det vært flere etiopiere internert der. Nå er alle de andre enten løslatt, eller sendt til Etiopia. Nagga sier til Trønderporten at han er sliten og redd, og ikke vet om han blir sendt ut av landet i morgen. 

Utsending av lengeværende flyktninger fra Etiopia har vært problematisk. Nagga Hailemichael ble ført bort fra sin celle på Trandum 11. desember. Det endte med at flykapteinen nektet å lette med ham ombord, og han ble ført tilbake til Trandum. I et annet tilfelle ble en flyktning, og to norske politifolk som fulgte med på flyturen pågrepet på flyplassen, og utvist tilbake til Norge.

Mehl i Etiopia. Foto Etiopias Utenriksministerium.

Nå er justisminister Emilie Enger Mehl i Etiopia, der hun har møter med Etiopias utenriksminister Dr. Gedion Timothewos. Etter møtet sa Dr. Gedion at Norge er en av Etiopias mangeårige partnere, og understreket landets iver etter å knytte enda styrker bånd til Norge. Ministeren fremhevet også de pågående økonomiske reformene Etiopia og oppfordret norske investorer til å utnytte disse mulighetene. 

I følge Etiopiske myndigheter skal Norges justisminister Emilie Enger Mehl blant annet møte den etiopiske utenriksministeren, representanter fra Den afrikanske union, fra IOM (International Organization for Migration) og fra UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger).

Dr. Gedion Timothewos er en minister med lang fartstid i etiopisk politikk. Han er gift med Hanna Arayaselassie, som er justisminister I landet, og tidligere øverste leder I den Etiopiske Kommisjonen for Investeringer. 

Nagga Hailemichael har klart seg selv, som papirløs flyktning i Norge i 22 år. Det kan se ut som norske myndigheter er villig til å koste på mye for å få ham ut av landet. Det er ikke kjent om uttransportering av Etiopia er tema under Mehls møter i Addis Abbeba nå. På Regjeringens nettsider står følgende om Mehls besøk i Etiopia: Emilie Enger Mehl er i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Der skal hun blant andre møte den etiopiske utenriksministeren, representanter fra Den afrikanske union, fra IOM (International Organization for Migration) og fra UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger). Det står ikke noe om hensikten med turen til Etiopia.

Anette møter Martnan med egenkomponert kofte

Anette Rasmussen sto bak en av de store martnassuksessene i Rørosmartnan 2024 som var en martnasgenser komponert av henne. Til årets martna er hun ute med to nye produkter. Det ene er en martnaskofte, og det andre er en martnasgenser for barn.

Anette Rasmussen er ansatt ved Husfliden Røros, og der kommer alle hennes martnasprodukter i salg i form av garnposer med mønster. Dermed er det duket for at alle som kan faget, kan strikke sin egen martnasgenser.

Anette Rasmussen intervjuet av Tore Østby

Seks millioner i kjøpeutbytte

Coop deler ut seks millioner kroner i kjøpeutbytte til Coop-medlemmer i Røros. Utbyttet kommer fra alle butikker og bensinstasjoner i Coop-systemet, som er benyttet av medlemmer bosatt i Røros. På Røros er det Coop Brekken, Coop Glåmos, Coop Extra i Gjøsvika, Coop-butikkene på Domus, og Drivstoff på Esso som gir utbytte.

Et fjorår med stor omsetning gir et rekordstort kjøpeutbytte til medlemmene i Coop Midt-Norge. Nå utbetales det totalt 342 millioner kroner i kjøpeutbytte og medlemsfordeler for 2024. 

Landsdelens største handelsaktør er eid av sine 285.000 medlemmer. Basert på handelen til det enkelte medlemmet, utbetales det kjøpeutbytte og medlemsfordeler i januar påfølgende år. 

Torbjørn Skei, administrerende direktør i Coop Midt-Norge
Foto: Coop Midt-Norge

Stolt over rekordutbytte

– Vi er stolte over å kunne utbetale et rekordstort kjøpeutbytte på 342 millioner kroner til medlemmene våre. Formålet vårt er å skape medlemsnytte, og medlemmene som eiere er også våre beste kunder, sier Torbjørn Skei, administrerende direktør i Coop Midt-Norge. 

I løpet av de siste ti årene har Coop Midt-Norge utbetalt hele 2.277 millioner kroner i kjøpeutbytte og medlemsfordeler til medlemmene sine. Kjøpeutbyttet overføres til den enkeltes medlemskonto. 

– Vår visjon er at det skal lønne seg å velge Coop Midt-Norge, og det er besluttet å videreføre det høye kjøpeutbyttenivået på 3 prosent også for 2025. Delingsøkonomi er populært, og det er gledelig at stadig flere ser verdien av å være medlem hos oss. I fjor fikk vi 10.000 nye medlemmer, og de er stort sett i alderen 20-30 år. Vårt fokus har vært på å drive enda mer effektivt, og vi er fornøyde med det som tyder på å bli et godt årsresultat. Årsresultatet for 2024 blir klart i april, sier Skei. 

Coop Midt-Norge sine 131 butikker omsatte til sammen for 9,1 milliarder kroner i 2024. Dette er en vekst på 410 millioner kroner, eller 4,7 prosent mot året før.

Forsvar sykelønna

Leserinnlegg av Christian Elgaaen

Full lønn ved sykdom er en helt grunnleggende rettighet i norsk arbeidsliv. Det skal virkelig ikke straffe seg økonomisk å være syk. Vi trenger også i framtida en ordning som bidrar til et inkluderende og trygt arbeidsliv for alle, ikke en ordning som kan føre til større forskjeller i samfunnet og mellom arbeidstakere. 

Alle arbeidstakere i dette landet har denne rettigheten, og den kom ikke av seg sjøl. Lenge hadde ansatte i det offentlige gode ordninger for lønn ved sykdom, mens mange i privat næringsliv ikke hadde denne tryggheten. I 1978 ble dette heldigvis endret, slik at ordningen ble rettferdig og omfatter alle arbeidstakere. 

Kutt i sykelønna vil ramme mange, men ekstra hardt vil det gå utover lavtlønte og de som ikke kan jobbe hjemmefra ved sykdom. Helsepersonell, butikkansatte, bussjåfører og renholdere, for å nevne noen, må på jobb.

Det er selvsagt helt nødvendig og riktig å jobbe bredt for å redusere sykefraværet, fremme godt arbeidsmiljø og god helse. Det gjør vi ikke ved å redusere sykelønna. Sykelønnsordninga er helt grunnleggende i et rettferdig arbeidsliv og en solid velferdsstat.

Christian Elgaaen (SV)

varaordfører, Røros