En erfaren og en nyutdannet seremonileder

Ella M. Sundt og Geir Lundh er seremoniledere for gravferd i Human-Etisk Forbund Røros, Os og Holtålen. Ella har vært seremonileder i mange år mens Geir er nyutdannet. Rollen til en seremonileder er som navnet sier, å lede seremonien som en humanistisk gravferd er. 

Når seremonilederen har takket ja til oppdraget tas det kontakt med pårørende og det avtales en samtale. Samtalen er av litt varighet, det snakkes både om innholdet i seremonien og om den som er død og som skal ha en omtale i form av en tale. Talen blir som oftest laget og fremført av Human-Etisk Forbund. Men det er også en mulighet at pårørende lager den selv.

– Den talen er nok det viktigste elementet i seremonien fra Human-Etisk Forbund sin side. Den skal ramme inn hele livsløpet. Få frem personen. Få frem det som er verdifullt å få frem, og som pårørende kjenner seg igjen i. De leser igjennom talen på forhånd slik at det blir formelt riktig, og de må kjenne seg igjen i den tonen som talen har, sier Ella M. Sundt.

Kulturinnslag

Det hører med kulturinnslag. Det kan variere veldig fra gang til gang. Det kan være noen som har sine egne folk, venner eller familie som ønsker å fremføre noe med instrument, sang eller diktlesing. Kulturinnslagene blir spredd utover seremonien. Det legges opp et program som skal være harmonisk og veksle mellom tale og kultur.

Det er pårørende som eier seremonien, og de har nesten alt de skal ha sagt i forhold til seremonien. Derfor blir det en personlig seremoni. Det er ofte et kulturinnslag først. Deretter kommer hovedtalen/minnetalen før andre kulturinnslag. Det kan være minneord som familie og venner har. Blomsterhilsner og andre hilsner blir lest opp om det er ønskelig.

– Det kan variere en del, for folk er forskjellig og pårørende vil ha det forskjellig. Det også gjør at en seremoni er alltid ulik den andre, men med fellestrekkene selvsagt med innhold som minnetale og kulturinnslag, sier Ella. Hun legger til at det aller meste er lov innenfor de rammene som Human-Etisk Forbund sier. Det unngås tekster med religiøst innhold. Men der går det også an å diskutere dersom det for eksempel er et bestemt ønske om en bestemt sang eller melodi som har direkte med livet til den som er død. For å få en humanistisk gravferd er det ikke noe krav om at man må være medlem i Human-Etisk Forbund.

– Hvem som helst kan få en humanistisk gravferd dersom de ønsker det, sier Geir.

Humanistisk gravferd er som regel noe pårørende og den som er død har snakket om og blitt enige om på forhånd. Det varierer om folk vil ha bisettelse eller begravelse. Seremonien er en minnestund.

Kapellet

Røros kapell er et livssynsnøytralt rom, som ble godkjent som det for mange år siden. Alle kommuner skal ha livssynsnøytrale seremonirom. På Røros blir Røros kapell ofte valgt fordi det er godt egnet. Det er god plass samtidig som det er litt intimt, god belysning, ligger sentralt og har det tekniske som hører til i en seremoni.

Til humanistisk gravferder kan det også brukes andre lokaler som samfunnshus, kulturhus og private lokaler. Ella har prøvd alle deler.

Begravelsesbyrå

Human-Etisk Forbund setter veldig stor pris på de lokale begravelsesbyråene. De tar hånd om det som har med det andre å gjøre. Det som ikke har med innholdet å gjøre, men det praktiske, tekniske, rom og alt som hører med og som er så trygt for de som skal komme å holde seremonien når de vet at de har folk de kan stole på i alt og ett.

Nyutdannet

Geir Lundh er nyutdannet seremonileder. Han har gått kurs i Human-Etisk Forbund sin regi sammen med andre nyblivne seremoniledere for gravferd. Han har vært delaktig i to gravferder sammen med den tredje seremonilederen for gravferd i Rørosområdet, Knut Nilsen Fosland. Knut har sluppet Geir litt til med først å lese dikt og deretter å være hovedtaler i den andre seremonien som han var med på. Nå er Geir sertifisert og klar til å stå på egne bein.

Human-Etisk Forbund har mye fokus på den som er gått bort.

– Vi har avdøde i fokus på en annen måte enn mange andre gravferder, sier Geir Lundh. Han legger til at det er det ingen forstyrrende elementer.

Når noen har gått bort og familien og pårørende skal velge begravelse er det enkleste å kontakte begravelsesbyrået og fortelle at man ønsker en humanistisk seremoni. Man kan også gå inn på hjemmesiden til Human-Etisk Forbund der det er beskrevet hvilke muligheter man har. Der er det også hjelpeverktøy til å forme sin egen gravferd som Geir tror at stadig flere bør tenke litt på. Det blir mye lettere for de pårørende i ettertid når den avdøde har kommet med noen klare innspill om hvordan han eller hun ønsker sin gravferd etter at man har gått bort.

Maleri

I Røros kapell henger det to malerier som er laget av Olav Dille. Maleriene kom på plass for noen år siden. Selv om kapellet hadde vært godkjent som livssynsnøytraltrom i mange år, var det enkelte religiøse symbol som noen reagerte på. Dette ble tatt opp i et felles møte med Kirkekontoret og Human-Etisk Forbund i forbindelse med at alle kommunene skal ha livssynsnøytrale seremonirom. Da kom det et forslag om at de religiøse symbolene kunne erstattes med maleri av Olav Dille. Det ble tatt imot som et godt forslag, og ganske raskt kom det på plass to malerier. Et kjempestort og et mindre maleri, som først ble tatt frem bare når det var humanistiske seremonier, men som nå henger permanent.

– De er kjempefine og nydelige farger. Jeg tror det er noe som alle legger merke til når de kommer til kapellet, sier Ella.

Ella jobber i kommunene som hører til lokallaget Røros, Os og Holtålen. Seremonilederne kan også takke ja til seremonier i andre deler av landet eller landsdelen vår. Det er et valg seremonilederen gjør selv. Geir har et større nedslagsfelt. Han har vært i Trondheim og Orkdal, og er forberedt på å ta oppdrag i hele Midt-Norge og Innlandet. 

Debuterer som plateartist

I åtte tiår har Magne Bukkvoll spilt til dans. Nå har den spreke 90-åringen debutert som plateartist. Sammen med sitt søskenbarn Odd Kristoffer Sundt har han spilt inn populære dansemelodier. Reporter Tore Østby har besøkt den spreke nittiåringen Magne Bukkvoll i hans hjem. Der var den spreke 75-åringen Odd Kristoffer Sundt, som tok initiativet til plateutgivelsen.

Odd Kristoffer Sundt og Magne Bukkvoll intervjuet av Tore Østby.

Spellemann Odd Nordstoga er tilbake

Med den ferske boka «Spelemann» i bakspeilet legger Odd Nordstoga ut på soloturné vinteren 2025 og Røros er et av stoppestedene, og det under selveste Rørosmartnan torsdag 20.februar.

Aktuell med bok
Etter to år «Langt heimafrå» med Ingebjørg Bratland er Odd Nordstoga aktuell med noe så sjeldent som en selvskrevet biografi, boka om det som har formet den folkekjære artisten og sangene hans. 

«Spelemann» er en personlig fortelling om å vokse opp på gård, om å være bedre til å spille trekkspill enn gitar, om familie og -kunstnerlivet hjemme på Nordstrand og det såre og fine med å ha en søster som er annerledes.  


Konsert på Storstuggu
Torsdag 20. februar, midt under Rørosmartnan, kan publikum oppleve Odd live på scenen på Storstuggu.

På denne konserten er det sangene selv som skal få oppmerksomheten. Nye og gamle, melankolske og glade. Men én og annen historie fra boken kommer også til å få være med og sette farge på kvelden. Odd Nordstoga, alene på scenen med trekkspillet, gitaren og sine musikalske fortellinger. 


Første besøk på Røros på 5 år
Når Odd besøker Røros i vinter er det over 5 år siden forrige konsert her, den gang for en fullsatt Røros Kirke sammen med det norske kammerorkester. 

«Vi er mildt sagt i ekstase over å kunne fortelle at Odd Nordstoga endelig kommer tilbake til Røros, vi har jobbet lenge for å få dette til å klaffe » sier programsjef Wenche Sundt Bendixvold-Ryjord i en kommentar. 

Ordinært billettsalg startet i dag, torsdag 28.november. Dette er en sittende konsert med flatt gulv og nummererte plasser. 

Kraften må brukes i Norge

Leserinnlegg fra Stein Petter Haugen:

En ny valgkamp nærmer seg med stormskritt og et nytt storting skal velges. Valgkampen 2025 håper jeg et tema kommer høyt oppe på dagsordenen. Nemlig energiproduksjon og strømpriser. 

Og betale flere kroner for strømmen per kilowatt time er rett og slett en uholdbar situasjon for både privatkunder og industri. Dette er noe som går utover privatøkonomien til folk og til slutt industrien vår.

Da regjeringen innførte strømstøtten var det et kjærkommet virkemiddel for privathusholdningen. Og det skulle bare mangle at folk fikk hjelp for å håndtere noe så essensielt som strømregningen og det å ha varme og lys i sine hus. Strømstøtte er veldig bra, men strømstøtten er ikke noe som kan vare evig. Det blir litt som å gi førstehjelp til en skadet person. Det er nødvendig i starten, men ikke noe som kan pågå i evighet. Til slutt må det helsepersonell inn å overta behandlingen.Poenget er at vi må få kontroll på strømmarkedet og ikke gi førstehjelp i all overskuelig fremtid.

Vi har koblet oss nærmere på det europeiske strømmarkedet gjennom strømkabler til det europeiske kontinentet. Vi eksporterer og importerer energi gjennom disse kablene. Det betyr at krafta flyter fritt gjennom disse kablene. Det vil si det blir lik pris i begge ender av kablene. Hvis et kraftselskap kan selge krafta til 3 kr for kilowatten i Tyskland så blir også prisen for norske husholdninger 3 kr per kilowatt time. Trond Giske sa det så klokt i 2023. Hvis det er 20 gr inne og 20 kuldegrader ute. Åpner du vinduene på vidt gap blir det etterhvert lik tempratur både inne og ute. Det blir utetempratur inne. Fordi ut er så mye større enn inne.

  Det sies at Norge trenger mer produksjon av fornybar energi. Og det er forsåvidt sant. Det er ingen som er uenig i. Men jeg vil likevel trekke frem noen refleksjoner.

1 Hvordan skal denne kraften produseres?

2 Hva skal bruke den kraften vi produserer til?

3 Hvem skal sitte igjen med fortjesten på den kraften vi produserer

Er det f.eks riktig at vi skal bygge ned norsk natur for å bygge vindmøller? Jeg mener bestemt at vi ikke skal bygge mere vindkraft i Norge. Man redder ikke klimaet ved å bygge ned naturen. Jeg tror også at i fremtiden vil vindkraft være en energikilde som vi ikke trenger da jeg tror at teknologien på solkraft, vannkraft og atomkraft har kommet vesentlig lenger enn i dag.

Det andre vi må spørre oss er hvordan vi skal bruke den energien vi produserer til. Skal vi eksportere mer enn i dag? Skal vi bruke den kraften vi produserer til å elektrifisere norsk sokkel for så og sende den gassen som produseres der ut i kontinentet før den blir brent? Eller skal vi bruke krafta vi produserer til å sikre norske husholdninger og industri forutsigbare strømpriser til en lav pris.? Jeg mener i aller høyeste grad det siste. Et annet spørsmål er om alt må elektrifiseres? 

Det tredje refleksjonsområdet som jeg trekker opp er at de fleste av dagens vindkraftverk er eid av utenlandske selskap som betaler tilnærmet null i skatt på sin fortjeneste. En oversikt fra 2023 viser at 7 av 10 norske vindkraftverk er eid av utenlandske selskap i skatteparadiser. Da blir spørsmålet om dette er greit? Jeg mener definitivt ikke.

Stein Petter Haugen

Kommunestyrerepresentant Røros