Oppfordrer til å snakke samisk i språkuken

Fra 21. til 27. oktober blir årets samiske språkuke Gïelevåhkoe arrangert. Uken er først og fremst et initiativ fra Sametinget på norsk side, som ønsket å synliggjøre mer det samiske språket og kulturen i hele landet for alle. Med tanke på både kommuner, fylke og hele nasjonen forøvrig, men samtidig og få de andre statene med blant annet Sverige og Finnland. Nå er det blitt en internasjonal språkuke.

Arrangementer

På Røros har de valgt å ha en rekke arrangementer for å synliggjøre språkuken, men i tillegg blir det satt opp plakater, bannere og på sosiale medier. De ønsker å gi de små dryppene inn i hverdagen. I tillegg oppfordres alle til å ta i bruk språket. Ikke minst å bruke det. Tørre å bruke det. Kanskje leke litt med det. Ingeting er galt eller feil, men gjør en sterk oppmerksomhet rundt at vi er et samisk språkområde. Vi er et forvaltningsområde. Vi er i en samisk region.

– For oss er det veldig fint å få et ekstra oppløft den uken. Og med det så har vi valgt å ha noen arrangementer som synliggjør litt ekstra. Det gjør vi i et samarbeid med både Rørosmuseet og Aajege først og fremst. I tillegg til Røros kommune har vi sammen laget program så det vil skje en rekke ting i regionen. Så vi håper dere går inn på hjemmesidene Rossen tjïelte/Røros kommune, Aajege eller Røros kommune så finner dere programmet, sier Ida Marie Bransfjell som er sørsamisk forvaltningskoordinator i Røros kommune.

Raasten Rasth filmh

Det tenkes også aldersspredning. I slutten av uken foregår Raasten Rasth filmh på Storstuggu. Det er en filmfestival for alle der det vises både samiske og urfolksfilmer, på ulike samiske språk, gjerne tekstet slik at alle skjønner det uavhengig av hvilken bakgrunn man har.

Samisk språkuke har vært arrangert i flere år nå. Dersom man lærer seg noen ord hvert år så lærer man den del ord etterhvert.

– Det rører ekstra hjertet når jeg blir møtt med Buerie biejjie, altså god dag eller noen enkle fraser når jeg er i møte med folk. Det varmer hjertet mitt. Da føler jeg meg ekstra sett. Jeg synes det er artig å høre dersom andre tørr å bruke det. Det er det vi håper med det hele egentlig og det er det som er tanken rundt det. Og så er vi heldige for det arrangeres Artut samme uken slik at vi er en del av det programmet også. Tilsammen blir det mye som skjer på Røros. Jeg håper både rørosinger, fra hele regionen og ikke minst tilreisende ser sin besøkstid og går inn og ser litt på alle programmene, sier Ida Marie. Hun håper det kommer en samisk språkdrypp både her og der. At vi er ekstra bevisst den uken.

Hver uke i Røros kommune har de et nytt samisk ord som skal læres. Det kommer ofte i lydfilformat. Men det viktigste er at folk tørr å prøve. I skolene er de blitt flinke. Men Bransjell håper også andre næringer tar tak i det.  Ida Marie sier at det er lov å spørre dersom man kjenner eller vet om noen om ordet uttales riktig. Hun oppfordrer alle rørosinger til å snakke litt samisk.

– Det gir en automatisk kunnskapsoverføring som gjør at vi står nærmere hverandre. På tvers av kulturer, sier Ida Marie.

Støtt TV-aksjonen

I dag er det TV-aksjonsdagen. Bøssebærere vil være i aksjon i hele landet i ettermiddag for å samle inn penger til Barnekreftforeningen.

I Røros kommune er det rundt 100 personer som er bøssebærere og bidrar til planlegging og opptelling. Tusen takk til dere alle sammen. I tillegg til pengeinnsamling, bidrar dere til møter mellom mennesker. Vi vet at mange ser fram til å få besøk av en bøssebærer på døra i dag, og man kan enten gi kontanter eller med Vipps.

Årets TV-aksjon handler om alvorlig syke barn og familiene deres. Annenhver dag får et barn i Norge kreft, og hver uke blir 10 barn født med hjertefeil. Det er meningsfullt at pengene vi gir til TV-aksjonen i dag, direkte kan være med å gi barn og familier et bedre liv.

Barnekreftforeningen vil bygge familiehus ved fire sykehus i Norge. Her vil det være leiligheter som kan brukes av familier med barn rammet av alvorlig sykdom. Alvorlig sykdom hos barn preger en hel familie. I en krevende tid for familiene, vil familiehusene kunne bidra til en hverdag og normalitet.

Jeg håper givergleden er stor. I dag gir vi og går sammen for små helter!

Christian Elgaaen

varaordfører og leder av TV-aksjonskomiteen i Røros

Polititjenesteperson bitt av hund

En polititjenesteperson fikk i går kveld behandling for hundebitt på legevakta i Røros. Polititjenestepersonen ble bitt i forbindelse med pågripelse av en promillekjører. Politiet fikk melding ved 23-tiden i går kveld om at det hadde skjedd en utforkjøring på Rugldalen. Da en politipatrulje kom til stedet, konstaterte de at bilføreren var åpenbart beruset.

Bilføreren var lite samarbeidsvillig, og politiet og melder ble angrepet både av bilføreren og bilførerens hund. Bilfører anmeldes for å ha forsøkt å utøve vold mot både melder og politiet på stedet. Hunden er tatt i forvaring.