Mange rykter og spekulasjoner

Det er nervøs stemning i flere avdelinger i Røros kommune. Det er mye rykter og spekulasjoner nå om nedleggelser og oppsigelser. På grunn av alvorlige økonomiske problemer er kommunen inne i en omfattende omstillingsprosess. I formannskapet i dag ble regnskapet for andre tertial debattert blant politikerne.

Alle steiner skal snues, og det blir gjort risiko- og sårbarhetsundersøkelser, for å finne ut hvor man kan spare med minst skadevirkninger. Kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås beskriver ei krevende tid i kommunen, men hun er glad for at det er god tone og konstruktive debatter i formannskap og kommunestyre.

Kjersti Forbord Jensås intervjuet av Tore Østby

Temakveld om kjærlighet

Karoline Mikkelsen Knutsen, Geir Lundh og Marte Knutsen Mikkelsen, fra styret i Human-Etisk Forbund for Røros, Os og Holtålen skal arrangere en filosofikafé med tema kjærlighet. Temakvelden skal være på søndagskvelden 20. oktober på Bakeriet Røros.

Marte Knutsen Mikkelsen forteller at de skal ha en kjærlighets-kafé hvor man kan filosofere litt rundt temaet kjærlighet, og snakke åpent om forskjellige spørsmål innen kjærlighet. Hva er kjærlighet? Hva vil det si å elske seg selv? Kan kjærlighet for deg være noe annet enn for meg? Når oppstår kjærlighet ? Hva er nestekjærlighet ?Hvordan kan man elske sin neste? er noen av spørsmålene som man kan diskutere og filosofere rundt.

Bredt tema

Kjærlighet er et bredt tema. Man kan ha mange forskjellige meninger om hva kjærlighet er. Når Marte hører ordet kjærlighet tenker hun på glede.

– Det er veldig stort. Det er kanskje det man gjerne vil oppleve i livet, å ha en kjærlighet både for seg selv og for andre, sier Marte.

Ideen

Marte var med på landsmøtet for Human-Etisk Forbund der de hadde temaet kjærlighet. Hun ble veldig inspirert på flere foredrag der det var inspirerende foredragsholdere som snakket vidt om kjærlighet. Hun tenkte at det kunne være et fint tema og ta med videre til Røros.

Musikk

Det blir også musikk på teamkvelden. Ane Linn Haagaas og Erik Roll skal synge, spille og lese dikt med temaet kjærlighet.

Kjærlighet for Karoline Mikkelsen Knutsen er å være glad i noe eller noen. For Geir Lundh er det kjærlighet til sin datter, og hans hund. Og hans fotballag, for kjærlighet, kan være så mangt. Han har også vært så heldig å få oppleve den store kjærligheten noen ganger i livet.

Meny

På temakvelden er det en egen kafémeny med forskjellige emner innenfor kjærlighet. Dette er et åpent arrangement, og er ikke bare for medlemmer av Human-Etisk Forbund. Hvem som helst kan komme, men Karoline, Geir og Marte vil gjerne ha forhåndspåmeldinger slik at de vet hvor mange som kommer da det skal serveres kaffe, te og biteti. De som ønsker å melde seg på kan finne Geir Lundh sin Facebook-profil eller gå inn på arrangement og sende e-post.

-Dette gleder vi oss veldig til, sier Lundh. Han håper det kommer mange på temakvelden.

– Vi ønsker at alle skal være litt delaktige og senke terskelen for at alle skal kunne dele sine tanker rundt temaet. Det blir ikke en foredragsholder som står og prater, men at alle skal kunne bidra litt rundt bordet. Det er veldig interessant å høre hva andre tenker om temaet, sier Karoline.

Poenget med temakvelden er at alle skal kunne filosofere sammen. Det er ingen fasit for hva som er kjærlighet. Derfor er det fint å filosofere og dele tanker og blir oppmerksom på hva andre også tenker om temaet.

Du kan høre intervju med Geir, Karoline og Marte i TrønderRush på Radio Trøndelag i morgen fra kl 13 – 17.

Wako – Norsk jazz i toppklasse på Høylemmen

Pressemelding fra Fjøsakademiet:

Vi på Fjøsakademiet gleder oss stort til Wako kommer og spiller på Høylemmen søndag 10. november. Vi ønsker velkommen til plateslippkonsert med den kritikerroste jazzkvartetten! Med syv album og et hundretall liveopptredener i ryggen, spiller Wako med en autoritet og personlighet som plasserer dem i fortroppen av nordisk jazz. Wako er en av de mest dynamiske og innovative gruppene på dagens jazzscene, og har bygget en solid fanskare og høstet anerkjennelse fra kritikere nær og fjern.

Ifølge Mark Sullivan, All About Jazz (US), er Wako “et norsk jazzkollektiv med et virkelig kollektivt sound”, og albumet “Wako” fra 2020, ble satt på topplista til Jazzwise (UK) både i mars og april 2020.

Wako er kjent for sin stadig utviklende musikalitet og kreativitet. De har reist rundt i Europa og spilt live både som kvartett og sammen med strykerne i Oslo Strings og sammen med blant annet trompetvirtuos Arve Henriksen.

Musikkens omfang er alltid nøye justert til publikum, miljø og musikalsk materiale, hvilket betyr at konsertene ikke kun er superlative, men også unike opplevelser. Kort fortalt er Wako en av de mest imponerende unge livegruppene i dag.

Martin Myhre Olsen – saksofoner
Kjetil Mulelid – piano
Bárður Reinert Poulsen – kontrabass
Simon Olderskog Albertsen – trommer

Utdrag anmeldelser Wakos forrige album «Ut av det nye»:
– “a beautiful and powerful jazz album by a jazz quartet that once again proves to be one of the most interesting jazz quartets in Europe” – Written in Music (NL)
– “The band’s music captures something very special here – an indefinable spirit. Out of the new comes something fresh and inspiring… a little gem of an album” – UKVibe (UK)
– “Top jazz picks of 2022”- Dagsavisen (NO)

Må kutte 10%

Økonomisjef Roger Mikkelsen la i dag fra trertialrapporten for andre tretial 2024. Rapporten bekrefter inntrykket fra tertialrapport 1. Det går mot et omfattende merforbruk i forhold til budsjettet også i 2024. Merforbruket blir trolig noe mindre enn i 2023. Årsoppgjøret for 2024 kommer til å legge ytterligere steiner på den økonomiske børen. Nå ser det ut til at Røros kommune må kutte 10% av sine tjenester, for å komme i økonomisk ballanse.

Røros kommunes økonomi er likevel ikke så langt unna gjennomsnittet for norske kommuner. Det er ventet et merforbruk i forhold til budsjett på 15 milliarder kroner i norske kommuner. En stor ærsak til dette er forskjellen mellom det staten budsjetterer i lønns og prisøkning, og den reelle lønns og prisveksten. Budsjettene for overføringer til norske kommuner er i realiteten basert på ønsketenkning,

Kommuneledelsen og politikerne vedtok å fortsette letingen etter steder å kutte:

– Kommunedirektøren viderefører arbeidet med de fremlagte innsparingstiltakene og legger frem disse sammen med ytterligere innsparingstiltak ved behandling av handlings- og økonomiplan. Kommunestyret ser den alvorlige økonomiske situasjon en kommunen står i, og vil aktivt bidra til å bringe økonomien i balanse, heter det i dagens vedtak i Formannskapet. Tertialrapporten skal opp til en bredere debatt i kommunestyret 31. oktober.

50.000 i arrangementsstøtte

Formannskapet har vedtatt redusert arrangementsstøtte. Det hadde kommet inn søknader fra ni aktører på tilsammen 211.000,- kroner. 50.000,- kroner ble fordelt på åtte av dem. For 2024 er det avsatt 310 000 kroner til denne ordningen. Røros kommune opererer med to frister gjennom året for tilskudd til arrangement, og ved 1. fordeling 2024 ble det utdelt 260.000 kroner. Dermed sto det igjen 50.000,- kroner nå.

Arrangementsstøtte skal bidra økonomisk til gjennomføringen av store arrangement i Røros
kommune. Med store arrangement menes her arrangement som foregår over flere dager
eller er av en viss størrelse. Ordningen gjelder både eksisterende og framtidige arrangement
i kommunen. Gjennomføringen av arrangementet skal være i tråd med mål og tiltak i
Kommunedelplan for kultur 2017 – 2029 Med kultur for kultur.

Tilskuddene ble vedtatt med fire mot tre stemmer. Høyre og Senterpartiet gikk inn for avslag.

Redusert prosjektstøtte vedtatt

Formannskapet har med fire mot tre stemmer vedtatt 20.000,- kroner i støtte til forskjellige kulturprosjekt i 2024. Det hadde kommet inn søknader på 138.500,- kroner. Høyre og Senterpartiet gikk inn for å avslå alle søknadene på grunn av kommunens økonomi.

Tilskuddsordningen Prosjektstøtte skal støtte kunst- og kulturprosjekt som bidrar til kvalitet
og mangfold i Røros kommunes kunst- og kulturtilbud. Tilskuddsordningen kan søkes av
både profesjonelle kunst-/kulturaktører, lag/foreninger og institusjoner. Tiltakene skal være i
tråd med mål og tiltak i Kommunedelplan for kultur 2017 – 2029 Med kultur for kultur.

Prosjektstøtte har to årlige frister i Røros kommune. Søknadsfristen for 2. fordeling 2024 var
1.mai. Ordningen ble annonsert i lokale medier og på kommunens hjemmeside og
facebookside. Den totale budsjettrammen på tilskuddsordningen er på 40 000,-.

30.000 kroner til fritidskulturlivet

Formannskapet bevilger mot tre stemmer tilskudd på til sammen kr 30 000,- til fritidskulturlivet. Lag og foreninger hasse søkt om tilsammen 142.780,- Det lave tilskuddet er begrunnet med kommunens vanskelige økonomi.

Kjell Magnus Krog foreslo å avslå alle søknadene, begrunnet i Røros kommunes vanskelige økonomi. Krog fikk støtte for sitt forslag fra Senterpartiets Kristoffer Tamnes.

Flerrtallet la vekt på det store behovet som finnes i foreningene. Ordfører Isak V. Busch sa også at det trolig ikke blir rom for slike tilskudd slik utviklingen er i kommuneøkonomien.

Reduserte tilskudd til idretten

Formannskapet har i dag gitt 160.000,- kroner i tilskudd til idrettsformål i 2024. Tilskuddet er lvere enn det som var satt opp som opprinnelig ramme. Reduksjonen er begrunnet med kommunens vanskelige økonomi.

Tilskudd til idrettsformål er annonsert i pressen bortsett fra Rørosnytt, samt lagt ut på kommunens hjemmeside, facebookside og instagramkonto. Søknadsfristen er 1. mai hvert år.

Det kom inn 9 søknader. Den økonomiske rammen til denne ordningen har et budsjett på 210 000,-. Det er Røros idrettsråd som leverer innstilling til hvordan disse midlene skal fordeles. Denne fordelingen skjer på bakgrunn av innrapporterte medlemstall. Av midlene er det 30 000,- som fordeles til idrettsrådet.

Dette er øremerket trener- og lederopplæring i lagene, og det enkelte
idrettslag søker idrettsrådet om midler til dette. Årets søknader fordeler seg som følger:

Kommunedirektørens innstilling ble enstemmig vedtatt i Formannskapet.

Ber om plan for naturmangfold

Formannskapet har gitt Utvalg for Kultur og samfunn i oppdrag å utarbeide forslag til Kommunedelplan for naturmangfold. Planen skal være ferdigstilt innen 31.3.2026.

Røros kommune har fått penger fra Miljødirektoratet for utarbeidelse av planen og deltar i et nasjonalt nettverk for arbeidet. Planen skal utarbeides som en kommunedelplan med prosessregler etter plan- og bygningsloven. Planen skal utarbeides som en tematisk samfunnsplan.

Dette betyr at det skal utarbeides et planprogram for arbeidet som skal ligge til høring og offentlig ettersyn, det skal varsles oppstart av planarbeidet og planprogrammet skal så vedtas. Deretter utarbeides selve planen. Kommunestyret legger planforslaget ut på høring og offentlig ettersyn før planen sluttvedtas.

Det er viktig at planarbeidet er godt forankret, både i kommunens administrative ledelse og blant politikerne som skal vedta planen og avgjøre hvordan den skal brukes. Det er også viktig å sørge for at planarbeidet er godt kjent blant organisasjoner og interessenter i kommunen.

Miljødirektoratet har utarbeidet en veileder for arbeidet som ligger på deres nettsider. Det anbefales at det legges vekt på å få fram informasjon om naturområder av lokal verdi som ikke fanges opp av ordinær kartlegging. Det er ingen spesielle krav til organiseringen av planarbeidet. Men basert på erfaringer anbefales det å organisere arbeidet som et prosjekt.

Arbeidet vil da bli fulgt opp gjennom arbeidsgruppe, styringsgruppe og eventuelt
referansegruppe, mens en fast saksbehandler det daglige ansvaret for framdriften. Nærmere beskrivelse av dette følger i planprogrammet.

Klage tatt til følge

Utvalg for plansaker har med seks mot en stemme tatt en klage fra Frode og Marianne Galåen på avslag på fradeling av tre bolig tomter i Galåsalsveien. Søknaden om fradeling ble opprinnelig avslått administrativt begrunnet med at området er regulert som Landbruk natur og friluftsområde. Bygging av boliger krever da en dispensasjon fra arealformålet.

Det skal en del til før administrasjonen kan gi en slik dispensasjon, mens politikerne har større muligheter til det. I Formannskapet i dag ble det trukket fram at det er veldig positivt med boligbygging i bygda. Fordelene ble ansett som større enn ulempene med tiltaket. Dermed har politikerne gitt grønt lys til bygging av tre nye boliger i Galåen.