Åpner Vinterfestspill i Bergstaden

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) åpner Vinterfestspill i Bergstaden 2025.

Det er strålande at kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery vil opna festspela i 2025. Det betyr at kulturministeren «ser» vårt festspel. Eg veit at  ho gler seg til å komme til Røros, sier Valgerd Svarstad Haugland, styreleder i Vinterfestspill i Bergstaden 

Det er med stor glede Vinterfestspill i Bergstaden nå kan kunngjøre at kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) skal stå for den offisielle åpningen av Vinterfestspill i Bergstaden 2025. Ministeren kommer til Røros 13. mars, og vil bl.a. delta på åpningskonserten i Røros kirke. 

Halvparten av billettene solgt på én uke

Vinterfestspill i Bergstaden arrangeres 13.-16. mars 2025. Bare én uke etter at programmet ble sluppet, er over 50 % av billettene solgt eller reservert. Festspilldirektør Bjørn Nessjø er svært godt fornøyd med mottakelsen fra publikum på neste års program. 

Kunstnerisk leder Sonoko Miriam Welde har satt sammen et svært godt og interessant program, forteller festspilldirektøren.

Under festspillene på Røros i 2025 kan publikum oppleve over 20 konserter. Her blir det store kirkekonserter med Kringkastingsorkesteret – KORK, Pub med folkemusikkgruppa SVER på Sangerhuset, Espen Lind og Sissel Kykjebø på Storstuggu og nydelig harpemusikk med Sidsel Walstad til frokosten under Solrenningskonsert. 

Populære KammersKommers 

Signaturkonserten “KammersKommers” nærmer seg allerede utsolgt. KammersKommers er Vinterfestspill i Bergstadens store publikumsfavoritt, og byr på en humoristisk og lett vandring mellom fire ulike konserter.

Her kan publikum i mars neste år trimme lattermusklene med Øystein Dolmen og Jovan Pavlovic som To Små Bulgarere. Det blir folkemusikk med “trøkk” når gruppa SVER med bl.a. Olav L. Mjelva klemmer til på Rørosmusset, og alle klisjeer om harpen som et engleaktig instrument gjøres til skamme når harpist Sidsel Walstad og perkusjonist Marcus Lewin inntar Menighetshuset med «Fra Händel til Hendrix».

I Sangerhuset kan festspillpublikummet for aller første gang oppleve Sibirstjernekvartetten bestående av Ingvild Yrke Hulbækmo, Alf Hulbækmo, Kjersti Rydsaa og Tor Espen Aspaas. Under overskriften «Vill, vittig, vemodig og vakkert» byr de på kortreiste og bærekraftige melodier og viser.

Inviterer til matkurs i samisk tradisjonsmat

Under årets samiske språkuke blir det arrangert matkurs i samisk tradisjonsmat på Doktortjønna. Kurset holdes mandag 21. oktober. På matkurset får man lære mattradisjoner fra området her og smake ulike delikatesser. I tillegg får man også lære litt sørsamisk. Sammen skal kursdeltakerne lage kokkjøtt-gryte.

Sørsamisk forvaltningskoordinator i Røros kommune, Ida Marie Bransfjell forteller at det blir samiske delikatesser som blant annet margbein, mulighet til å smake på tunge og blodklubb.

– Tradisjonsmat, men det er jo mange kjent med fra området her. Men det er noe med hvordan vi gjør det på de ulike måtene, sier Ida Marie.

Kursholder

Kursholder er Tåmma Bransfjell, som kommer kjørene fra Jonsvatnet for å ha kurset. I utgangspunktet er kurset for alle. Elevene ved videregående får delta gratis, men de må melde seg på. For andre koster det litt å delta.

– Jeg tenker at det er en viktig alder der du lærer om næringsrik mat. Gjøre elevene litt nysgjerrig på sunn mat. Og det vi alle kjenner til at reinskjøtt er en av de sunneste vi kan spise av kjøtt. Både innhold av D og C-vitamin, sier Ida Marie. Det er litt sånn først til mølla prinsippet. Det er Ida Marie som tar imot påmeldingene, og hun ønsker seg masse påmeldinger innen 17. oktober.

Det er satt tak på 12 deltakere, men det kan justeres. Ida Marie må vite hvor mange som deltar i forhold til mat. Hvor mye mat som skal kjøpes inn til kurset. Hun håper at kursdeltakerne også kommer til å lage det de lærer på kurset hjemme.

Det blir også mulighet til å lære seg noen ord på sørsamisk. Noen ord tilknyttet kurset er blant annet beapmoeh som betyr mat. På kurset skal det lages Bearkoe-krovhte som er kjøttgryte på sørsamisk. I en kjøttgryte er det gjerne grønnsaker som løk, potet og kål. Tanken er å få til næringsrik mat, som ikke minst er kortreist.

Kurset blir også sosialt, og avsluttes med et måltid. Kurset varer i to timer så det skal gjøres mye på kort tid.

– Vi tenker vi må ta en liten Ingrid Espelid Hovig varaint da. Slik de får se prosessene, men noe ta lenger koketid enn det. Mens andre igjen trenger kortere. Vi jukser litt for å hjelpe deltakerne også, sier Ida Marie.

Du kan høre intervju med sørsamisk forvaltningskoordinator i Røros kommune, Ida Marie Bransfjell i TrønderRush på Radio Trøndelag fra kl 13 – 17 i ettermiddag.