De stjernekyndige – en roman med en rørosing som hovedperson

Pressemelding fra Bonnier Norsk Forlag:

– Møtet med Røros forandret livet mitt, sier Vetle Lid Larssen, som i Storstuggu, lørdag 14 september, snakker om kritiker- og publikumsuksessen De stjernekyndige – en roman med en rørosing som hovedperson.

– Hva får man hvis man blander talent, underlegenhetsfølelse og brennende ambisjon? sier Vetle Lid Larssen. – Da får man rørosingen Jens Finne Borchgrevink, oppvokst i Bergmannsgata på Røros.

Utrolig fortelling

For 250 år siden var Borchgrevink den eneste norske deltageren under en desperat og farefull ekspedisjon fra Wien til Vardø, for å observere den berømte Venuspassasjen – et sjeldent astronomisk fenomen. Borchgrevink var tolk og assistent for en av Europas mest berømte vitenskapsmenn, den keiserlige østerrikske hoffastronomen Maximillian Hell.
Romanen til Vetle Lid Larssen, som ble hyldet av anmelderne og lå flere måneder på bestselgerlistene sist høst, er basert på en sann historie. Og på forfatterens møte med Røros for mange år siden.

– Min mor var i en kort periode journalist i Arbeidets rett, forteller Vetle Lid Larssen. – Jeg var stadig her og besøkte henne. Møtet med denne unike byen, folkelynnet her – og ikke minst alle fortellingene rundt den gamle bergverksdriften, fascinerte meg. Jeg hørte for første gang om den berømte Borchgrevink-familien på Røros, som i sin tid var vertskap både for Carl von Linné og kong Fredrik 6 på deres Norges-reiser. Da jeg senere kom over den utrolige fortellingen om Jens Finne Borchgrevink, falt mange biter på plass, smiler Vetle Lid Larssen, som i en rekke år ferierte med familien i en hytte på Rørosvidda.

Siste sjanse

Jens Finne Borchgrevink var en frukt av denne byen: vennlig, utadvendt og steinhard. En typisk rørosing. Faren ville at han skulle bli prest. Selv drømte han om å bli naturvitenskapsmann. I 1766 gikk han på sine ben fra Røros til Hammarby i Sverige, og bodde mange måneder hjemme hos Carl von Linné, datidens mest berømte mann. Linné hadde tre ugifte døtre i fruktbar alder. Man trenger ikke være veldig stor romanforfatter for å forestille seg hva som gikk gjennom hodet på Borchgrevink, sier Vetle Lid Larssen. – Men det ble liksom ikke til noe med ham, før han fikk sitt livs første – og sannsynligvis også siste – store sjanse: å legge ut på denne vanvittige reisen til Vardø.

Glemte aldri Røros

Vetle Lid Larssen har skrevet en rekke bestselgere de siste årene, fra beretninger om hvite slaver i Afrika og Sankta Lucia, til den selvbiografiske fortellingen om ham selv og hans far, skuespilleren Lars Andreas Larssen. Men det er kanskje De stjernekyndige som ligger hans hjerte nærmest.

– Fortellingen om Jens Finne Borchgrevink er en historie om tidens største vitenskapelige svindel, et planlagt giftmord og en ekstrem reise til Norges østligste punkt. Men kanskje aller mest er det fortellingen om oss selv; om hva ambisjoner og drømmen om ry kan gjøre med oss. Jeg glemte aldri mine møter med Røros, smiler Vetle Lid Larssen. – Vakker og harmonisk på utsiden. Men på innsiden brenner lidenskapene.

Røros bruker lite på grunnskole

Røros kommune må spare store beløp, for å få orden på kommuneøkonomien, og komme av ROBEK-listen.I prosessen pekes det på skolesektoren, og Glåmos skole ligger til å bli nedlagt. Skolesektoren tar en stor del av kommunebudsjettet i alle kommuner, men ikke spesielt mye i Røros i forhold til de andre kommunene i Norge.

I Røros koster grunnskolen 178.612,- per barn i alderen 6-15 år. Landsgjennomsnittet er 197.539,- . Gjennomsnittlig gruppestørrelse 1. -10. trinn er noe høyere i Røros enn landsgjennomsnittet. Gjennomsnittlig gruppestørrelse i Røros er 16, mens gjennomsnittet for resten av landets kommuner er 13,6.

Rørosskolene utmerker seg med en større andel lærere med pedagogisk utdanning enn gjennomsnittet i Norges kommuner. 77% av lærerne i Rørosskolene har pedagogisk utdanning. Landsgjennomsnittet er 69,4%.

Illustrasjon: UNISEF