Et av de eldste arrangementene i Røros

Førstkommende helg, 2. – 4. februar arrangerer Bergstadkoret Vinterfestivalen 2024. Årets arrangement er det 30. i rekken, og er dermed et av de eldste arrangementene i Røros. Kultursjef Morten Tøndel håper at både gjester, publikum, og arrangør får ei flott helg, med mye sang, og musikk. Og ikke minst flotte opplevelser som man kan leve lenge på.

11 kor

På årets festival deltar 11 kor: Bergstadkoret fra Røros, Queens of 705 fra Stjørdal, Levanger Blandakor fra Levanger, Byåsen Sangkor fra Trondheim, Trønderkor fra Trøndelag, Rett og Slett fra Folldal, Rolling Tones fra Trondheim, Oppdal Songlag fra Oppdal, Røros Sangforening fra Røros, Reppe Blandakor fra Trondheim og Sangkoret Teleklang fra Trondheim.

Festivalsjef Aud Rugelsjøen Wintervold forteller at det i tillegg til korsang blir god mat, litt dans og litt festligheter i løpet av helgen. Det hører med når korene samles.

I løpet av helga blir det mye korsang i ulike arrangementer. Fredagskvelden skal det være korkonkurranse der alle kor får leke seg i hvert sitt innslag på scena i Falkbergetsalen. Høydepunktet er på lørdag med konsert i Bergstadens Ziir. Det er en lavterskel konsert der publikum ønskes hjertelig velkommen. Helga avsluttes på tradisjonelt vis med sangerkafe i Falkbergetsalen med innslag fra alle kor. Der er det gratis inngang og salg av kaffe og kaker.

30 år

Bergstadkoret ønsket velkommen til den første Vinterfestivalen i 1993. Da som et prøvearrangement for det skulle være et ledd i Røros sitt 350-årsjubileum i 1994. Vinterfestivalen ble en suksess og ble arrangert hvert år til det kom et virus å stoppet dem.

Kormedlem Anita Røistad har vært med å arrangere alle vinterfestivalene. Hun forteller at det er stort for koret at årets festival er et jubileumsarrangement. Men ting var annerledes for 30 år siden. Da var de mest i Gymbygget og i Sangerhuset.

Det er enklere å arrangere festival i dag når de har Storstuggu. Og Røros Hotell har maten. I starten hadde koret nesten alle oppgaver selv. De laget ikke festmiddagen, men ellers gjorde kormedlemmene det meste under festivalen. Det ble mange turer mellom Gymbygget og Sangerhuset. På det minste var de 18 kormedlemmer.

-Det var et underlig styr, men det var artig, minnes Anita Røistad.

Det var en intens jobb tidligere å arrangere Vinterfestival. I dag har koret 50 medlemmer, så nå er det nesten blitt ei hvilehelg. Det er stor forskjell fra da til nå. Tidligere hadde de også alkoholsalget selv. Nå er det nesten bare å møte opp, rydde litt og pynte litt.

Vertskap

Aud synes det er morsomt å være vertskap for så mange kor. De får mange positive tilbakemeldinger fra fornøyde korsangere. Bergstadkoret sin Vinterfestival har høy standard. Ofte på sangerfester er det papirduker og papptallerkner. Her er det hvite duker på borda, og det er spesielt pyntet. Kormedlem Wencke Wessel pynter lekkert til fest.

Et slik arrangement som Vinterfestivalen er koster penger.

-Vi har veldig god hjelp av Røros Hotell, både med overnatting, matservering og planlegging. Vi har også veldig god hjelp i Rørosbanken, som yter oss noen kroner, sier Aud.

Gjester

I forbindelse med 30-årsjubillet er det også noen gjester som kommer på besøk. Bergstadkoret er spesielt glad for at Tor Espen Aspaas kommer. Han skal delta på lørdag under et lukket arrangement. Tor Espen var dirigent for koret da han var 17 år gammel.

-Han sto så ivrig å dirigerte Røros Arbeiderkor. Så han har en forkjærlighet for oss og vi har en stor kjærlighet til han Tor Espen, sier Aud. Hun legger til at det er rett og slett stort at Tor Espen kommer på besøk i helga.

Arbeisplasser også etter at tårntjenesten flyttet

Flytrafikken på Røros lufthavn styres nå fra et kontrollsenter i Bodø. Røros var nummer seks av de 15 lufthavnene som drives fra det samme tårnsenteret i Bodø. Masten som er satt opp ved flystripa er 29 meter høy og inneholder avansert teknologi som gjør fjernstyring mulig. Etter at masta kom, er det ingen flygeledere på Røros Lufthavn, og de som arbeider der, har andre arbeidsoppgaver.  Det er stor aktivitet på flyplassen, og nå søker flyplassjef Gudbrand Rognes etter en ny medarbeider.

Interpellasjon fra Erling Sven Busch

Interpellasjon til kommunestyret 1. februar 2024 fra Erling Sven Busch:

Det er den senere tid kommet fram at Røros kommune, antakelig i likhet med svært mange
kommuner, sender ut brev brev der navn på verken beslutningstaker eller saksbehandler er oppgitt. Det sier seg selv av denne praksis er bekymringsfull, både i forhold til forvaltningslovens habilitetsregler og reglene om god forvaltningsskikk. Brev fra forvaltningen skal framstå som endelige og tillitsskapende. Innbyggere med behov for det offentliges tjenester har normalt krav på å vite hvem som er saksbehandler. Kunnskap om beslutningstaker og saksbehandler er en viktig forutsetning for å reise innsigelser etter forvaltningsloven og dermed også en del av innbyggerens rettssikkerhet. Dagens avanserte digitale saksbehandlingssystemer innbyr ikke til håndskrevet underskrift og stempel. Men det er et minimumskrav at brevet har en maskinskrevet underskrift og en bekreftelse på at vedtaket er elektronisk godkjent.


Spørsmål
Vil ordføreren i samråd med kommunedirektøren sørge for at brev fra Røros kommune tilfredsstiller habilitetsreglene og reglene om god forvaltningsskikk?

Innstilt til stillingen som barnevernskonsulent

Det har vært utlyst en stilling i barnevernstjenesten i Røros kommune. Gunn-Hilde Kristoffersen er innstilt til stillingen. Stillingen er 90 % fast og 10 % vikariat. Det var tre søkere til stillingen.

Barnevernet i Røros kommune skal bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår. Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid.