Røros Husflidsutsalg: turistene vil ha lokalt produserte varer

På Røros Husflidsutsalg er det mindre sying og mer fokus på turister og butikken i sommersesongen.

I vår gikk en diskusjon i mediene om festdrakter og bunader. Det har blitt mer og mer populært å sy sine egne festdrakter. Noen har reagert negativt på denne trenden, men Brit Elin synes det er en fin trend.

Mellom festdrakter og bunad
– Festdrakter merker vi at har blitt mer populært, og jeg vet det også var noen på Røros som sydde sin egen festdrakt. Det er veldig artig, og det er god gjenbruk, sier Brit Elin.

– Er det noen andre trender dere merker i år?

– Det vi har opplevd i år er at det har vært veldig mye arv. Spesielt til konfirmanter fra bestemor og mor. Damedraktene har vært i så mange generasjoner, og nå begynner de å gå i arv, og det er veldig bra, sier Brit Elin, og forteller at plaggene i disse tilfellene må tilpasses og syes om for å passe arvingene. 

Turister vi ha lokale varer
Butikken går og ruller hele året, men rundt konfirmasjons- og 17.mai-tider merker Svenning at det er ekstra pågang, og ekstra mye sying. På sommeren derimot, går fokuset mer over på selve butikken.

– På sommeren syr vi mindre, og prøver å konsentrere seg om butikken og turistene, sier Brit Elin. 

– Hva er det turistene kommer for å handle?

– Turistene spør mye på lokale produkter, og det er veldig vanskelig å få tak i . Vi tar inn trevare fra noen lokale, så har vi lokale strikkeprodukter, og av en eller annen grunn går det veldig mye sokker og votter på sommeren. De er håndstrikket på Røro, sier Brit Elin, og tilføyer at de gjerne kunne hatt flere lokale varer, men at det er og har vært en utfordring å få tak i.

Ingen barn skal stå utenfor

Det er dyrtid, prisene på mat, klær, drivstoff og strøm har økt – og rentene går opp. Dette merker de fleste nå godt i hverdagen, og særlig de med høye boliglån. 

For mange barnefamilier er det vanskelige tider nå. Tidlig i etableringsfasen har man gjerne høyt boliglån, kanskje noe studiegjeld, og en rekke utgifter som følger med det å ha barn som rett og slett ikke kan velges bort. 

De fleste vil prioritere mat, låneavdrag og strømregning foran deltakeravgifter på fritidsaktiviteter og kostbart utstyr. Det økonomiske blir barrieren som gjør at mange barn ikke får mulighet til å delta.

Jeg har en målsetning om at ALLE barn i Røros kommune skal kunne delta på en fritidsaktivitet, uavhengig av foreldrenes økonomi. Jeg mener det er viktig å tilhøre et felleskap også utenfor skoletiden og familien, og da er deltakelse på fritidsaktiviteter man finner glede i svært viktig. 

I løpet av de siste årene har det skjedd mye positivt i denne sammenhengen: 

-Utstyrssentralen, der alle kan låne utstyr til fritidsaktiviteter helt gratis har siden åpningen i 2021 blitt et populært tilbud.

-Lokale idrettslag, med drahjelp fra både offentlige og private tilskudd etablerer stadig flere gode lavterskel gratistilbud for barn og unge.

-På kommunestyremøtet i juni la jeg på vegne av Arbeiderpartiet og SV frem forslag om å opprette et eget fritidsfond som skal gå til å dekke deltakterkontigent i på fritidsaktiviteter for barn og unge for de som har behov for det. Et enstemmig kommunestyre sluttet seg til forslaget.  Jeg ser frem til å rulle ut denne ordningen, og tror dette vil utgjøre en forskjell for mange familier de neste årene. 

Summen av alle små og store tiltak gjør at vi som samfunn i felleskap bygger ned de økonomiske barrierene som gir utenforskap. Jeg mener denne innsatsen er viktig å forsterke på også de kommende årene. 

Alle barn fortjener gleden av ei meningsfylt fritid!

Leserinnlegg av Isak V Busch, ordfører i Røros kommune og ordførerkandidat for Røros Arbeiderparti

Turtips: Karolinerne på krigstien

Dette er vegen karolinerne kom før jul i 1718 da de skulle til Bergstaden for å stjele kobber. Det var en strabasiøs tur i snø og mørke. Stien starter på Tollefshagenvollen, 11-12 km nordvestover gjennom Vingelen fra skole og samfunnshus. Herfra følger du traktorspor ca. 300 m. Hold stien til venstre opp Rabbenget. Bak Båvola tar stien av og krysser Gjera elv. Videre går den forbi Klimpen og Busjødalsrabban. Her går traseen innom Forollhogna nasjonalpark et stykke. I dette området observeres ofte villrein. Snart slipper stien seg ned gjennom bjørkeskogen til den setergrenda Magnillsjøan. Traseen videre går nordvestover mot Trolltjønna, hvor det på nordsiden er ei bu som alltid er åpen. Stien videre går flatt innover dalen og snart ser du Oddengrenda på Kvikne.

Turen kan deles ved å gå Magnillsjøan-Vingelen eller Magnillsjøan-Kvikne.

Adkomst med egen bil
Stien starter på Tollefshagenvollen.
Området: Forollhogna
Type: Fottur
Gradering: Middels
Lengde: 24,5 km
Kilde: https://ut.no/turforslag/1110159/karolinerveien-karolinerne-pa-krigstien