Ta grep mot fastelegekrisa

Hele grunnfjellet i det trygge norske offentlige helsevesenet er i ferd med å forvitre! Her på Røros har 1/3 av innbyggerne manglet fastlege og pensjonerte leger har måttet gå inn i jobb igjen for å ta unna i den mest kritiske situasjonen – og dette er ikke et lokalt fenomen. Nasjonalt er opp mot 300 000 nordmenn uten fastlege , skriver Stig-Arvid Leinum og Ronny Kjelsberg fra Rødt i dette leserinnlegget.

Grunnplanken i velferdsstaten er i ferd med å svikte.

Årsakene til dette er selvsagt flere. Det er for få unge leger som vil gå inn og bli fastleger.

Men det er selvsagt også en grunn at veksten i private kommersielle legetjenester koblet til private helseforsikringsordninger stjeler ressurser fra det offentlige helsevesenet for alle. Vi har et gratis utdanningssystem i Norge – i hvert fall om du er norsk eller fra EU. Det er en del av velferdsstaten, men vi ser at kommersielle aktører nå tar de fellesressursene vi utdanner og privatiserer dem for kommersiell profitt.

Det første skrittet for å stoppe dette er nettopp å gjøre det offentlige helsevesenet så bra at ingen tjener noe på å kjøpe private helsetilbud i Norge.

Så hva gjør vi?

Vi i Rødt vil svare på dette langs tre spor: Rekruttering, avbyråkratisering, og rett bruk av tid.

1. Ansett fastlegene og andre i primærhelsetjenesten i kommunen til fastlønn. La dem bruke tida si til helse – ikke byråkratiet som følger å drive eget AS. og la ferske leger slippe å sette seg i milliongjeld ved å kjøpe et legekontor i starten av karrieren. Leger skal drive med medisin – ikke regnskap, arbeidsgiveransvar osv.

2. Så må vi gjøre noe med misbruket av fastlegers tid. Skrot fraværsgrensa i den videregående skolen og gjør IA-avtalen til lov. Vi kan ikke bruke tiden til høyt utdannet medisinsk personell til å skrive ut sykemeldinger til unge og voksne som bare trenger å holde senga noen dager før de kan gå på jobb igjen!

3. Tett lekkasjen til private klinikker. Her har faktisk regjeringa gjort noe, men vi må følge opp dette tett. Vi må som samfunn sette inn begrensede ressurser der behovet er størst, Ikke der profitten er størst.

Til slutt: Utdann flere leger. dette er ett området hvor det faktisk ikke mangler søkere. I dagens situasjon må vi se på opptakstallene.

Med Rødt ved roret vil kommunene få bedre økonomi, legene få trygge økonomiske rammevillkår, og tid til å drive med behandling av pasienter. Det skal bli mer attraktivt å bli fastlege, og det skal bli flere av dem!

mvh
Stig-Arvid Leinum (1. kandidat Rødt Røros og Fylkestingskadidat Rødt Trøndelag).og Ronny Kjelsberg (Fylkestingskandidat Rødt Trøndelag)

Mange kjente artister til Tydalsfestivalen

I sommer er det klart for et av sommerens vakreste eventyr når Tydalsfestivalen går av stabelen på Stugguvollmoen i Stuggudal, 14.-15. juli. Rørosbandet Bakrus står også på scenen.

Publikum vil få møte Astrid S, Staysman, TIX, Di Derre, Melody Maker, Daniel Kvammen, Beist, Bakrus og Kragher.

Festivalsjef, Ann Louise Waagan gleder seg til sommerens eventyr i Stuggudal.

– Det er 28 gangen vi arrangerer festival i Stuggudal, neste år er det førti år siden første gang, forteller hun. 

Stor frivillighet

Med en mangedobling av innbyggerantallet i Tydal denne helga trengs det også et stort antall frivillige med på laget.

– Det er nok behov for omtrent 450 frivillige til alle oppgavene, forteller Waagan, og forteller at de samarbeider med frivillige i både Brekken, Selbu og Stjørdal. 

– Det skal rigges både opp og ned, vi trenger vakter på campingen, sanitetsmedarbeidere og backstage er det behov for personell. I tillegg drives det servering i bar og øl-telt, så det er mye som skal plass for at det skal bli en fin opplevelse for publikum og artister.

Program for alle

Lørdag 15.juli arrangeres Lille Tydal som er tydalsfestivalens egen familiefestival. Det er lagt opp til mange ulike aktiviteter på området og underholdning i teltet, før TIX går på scenen. Det blir salg av mat og drikke hele dagen. 

Ann Louise Waagan tror publikum skal like det varierte programmet de har lagt opp til. 

– Det er kjente artister på plakaten, noe vi må ha for å trekke folk, sier hun. At festivalen foregår i fjellbygda Stuggudal kan by på utfordringer med tanke på været, men i 2022 hadde vi regn, og kald vind. Da solgte vi 1.400 billetter i døra.

– Det virker som om folk nøler litt med å dra ut på kulturopplevelser etter pandemien. Det sier alle i bransjen, men vi håper å komme tilbake til 2019-nivå og målet er 4.000 solgte billetter til årets Tydalsfestival.

Hun forteller at det blir satt opp busser fra Røros begge festivaldagene.

Mat og drikke

I fjor mottok festivalen prisen for «Event host for European Region of Gastronomy» under Det store festmåltidet i Trondheim.

– Det var stor stas og i år har vi i alt åtte foodtrucker som er samlet i matgata inne på området. Der serveres det smaksrik og variert mat. Der har vi så langt det er mulig valgt leverandører som bruker kortreiste og sesesongbaserte råvarer, forteller festivalsjefen.

Detter er årets artister:

ASTRID S har nådd over fire milliarder streams av hit-singler som «Hurt So Good», «Think Before I Talk» og «Emotion», seks EP’er, album utsolgte verdensturneer, og vinner av Årets Spellemann i 2017, har trønderen uten tvil holdt seg travel de siste årene.

Astrid sin gnistrende tilstedeværelse har samlet millioner av fans på sine sosiale plattformer, hvor hun deler hverdag, jobb og interagerer med fans over hele verden.

STAYSMAN er tilbake til Tydal igjen. Han var i fyr og flamme sist han var her og lagde et liv man aldri før har sett maken til på Stugguvollmoen.

TIX eller Andreas som han i dag også er godt kjent som, var landets mest spilte artist i 2020 og 2021 med hele 10 låter innom førsteplassen på norske hitlister. Han kan smykke seg med titler som Årets Spellemann, MGP-vinner, bestselgende forfatter, internasjonal låtskriver og ikke minst forbilde for titusener av barn og ungdom.

DI DERRE, selve lyden av norsk 90-talls-pop, feirer i 2023 at de i 30 år har fått hele landet til å synge med på slagere som «Jenter», «Rumba med Gunn» og «Syk», og de fleste er etter hvert blitt godt kjent med både Berger, Erik Vea, Gunn og Faren til Ivar. Di Derre spilte på den aller første Tydalsfestivalen i 2007 hvor Jo Nesbø sa «hit kommer vi definitivt tilbake»

MELODY MARKET serverer de drøyeste hitene, uten kompromiss å spore på mils avstand. Det går høyt, lavt, det skal mimres og det kommer “guilty- pleasures” som perler på en snor når Melody Market står på scenen. Musikken blir utført på mesterlig vis av en gjeng yrkesmusikere.

DANIEL KVAMMEN har aldri vært kjent for å gjøre noe halvveis. Geilos store sønn har på bare få år blitt et ekte folkekjært navn her til lands. Med over 20 millioner streams har han siden brakdebuten i 2015 blitt kjent for sitt mange sjangermessige krumspring og stadig ekspanderende popsound.

BEIST er et rosa partymonster fra hjertet av bondelandet. De kommer fra Trondheim og består av bygdetullinger fra alle kanter av fylket. BEIST høster de magiske kreftene fra gråstein og potet for å lage fengende bygdepop. Når alt blir presentert i et energisk og sjarmerende liveshow, er det ingen tvil om at dette bandet må oppleves. De spilte på festivalen i 2018 og igjen under sommerkonsertene i 2021.

BAKRUS er et Punk-rockband fra Røros som har bygget seg et solid rykte som et av de mest energiske livebandene der ute. Med tydelige referanser til helter som Jokke & Valentinerne og Dumdum boys utfordrer de innen sjangeren av foraktfull og relaterbar hverdagsrock.

KRAGHER er et lokalt rockeband fra Tydal/Trondheim består av fem karer med lange og meriterte musikk-karrierer fra band som Enslaved, TinDrum og Brød & Sirkus. I år slapp de sitt første album Natteravn, som de selv omtaler som rock på steroider; teknisk, melodiøst og med elementer fra både norsk rock, 80-talls rock og progrock.

Politikerpraten med Per Morten

Til høsten er det kommunestyrevalg. Vi har snakket med lokale politikere om hvilke politiske saker som betyr mest for dem og om hvordan de tilbringer sommeren.

Per Morten Hoff er leder og femte kandidat i Røros Venstre.

– Hvis du skulle fått gjennomslag for en politisk sak, hvilken ville det vært?

– Venstre vil jobbe videre for arealnøytralitet. Det betyr at vi i stedet for å ødelegge mer intakt natur, skal bruke våre arealer mer effektivt. Vi er opptatt av at vi må ta vare på det vi har, og gjenbruke ressurser.

– Hva fikk deg til å gå inn i politikken?

– Jeg er generelt nysgjerrig og engasjert og når jeg nå har mer tid til å engasjere meg så takket jeg ja til et verv, samt stå på lista til Røros Venstre

– Har du noen planer for sommeren? og hvordan tilbringer du sommeren?

– I år ser det ut til at jeg holder meg mest mulig hjemme. Vi har vært heldig og fått en fin start på sommeren når den kom med et smell, etter en begredelig vår. Har hatt lyst til å dra ned til mitt faste sted i Dolomittene, men med dagens valutakurs blir det fryktelig dyrt. Styrkes krona blir det kanskje en tur i høst. Sommeren tilbringes med så å si daglige turer i distriktet, avhengig av vær og føre.