På vei til å bli CNC-operator: Skal styre maskinene

– Noen sier at maskinene kommer til å ta over alt, men noen må styre robotene, og det er meg, sier Kevin Westum Meli (19), som nylig har bestått fagprøve som CNC-operatør ved Røros Produkter.

Ved siden av å være en halvdel av progmetal-bandet Osmium V har Kevin Westum Meli gått teknologi- og industrifag på videregående, og satser på å jobbe som fagarbeider for Røros Produkter. På Røros Produkter har han tidligere vært på utplassering da han gikk VGS.

CNC står for Computer Numerical Control, og som CNC-operatør jobber Kevin med å styre maskiner, og nettopp maskinene er det Meli synes er mest spennende med yrket.

– Å være CNC-operatør handler om å programmere ulike maskiner, for eksempel laseren, til å gjøre det du vil at den skal gjøre, sier Kevin.

Det å ta fagprøven har innebært å lage en ny variant av en søppeldunk. Prøven tok Kevin en liten uke å gjennomføre.

– Da skal jeg gjøre alt fra start til slutt; kjøre delene på en plate, og så knekke dem så de får riktig form. Til slutt må jeg måle over og se at alle mål er riktige, sier Kevin, og forklarer at arbeidet deretter blir gjennomgått av sensorer.

Det var ingen tvil
Produksjonsleder ved Røros Produkter, Joakim Strid, er fornøyd med det nye tilskuddet til Røros Produkter-familien.

– Det var ingen av oss som var i tvil om at han kom til å bestå, og nå skal han fokusere på musikken en stund, og vi håper å se han igjen senere, sier Produksjonsleder Joakim Strid.

Kevin er med i bandet Osmium V, og musikkinteressen har gjort at han har søkt seg til folkehøgskole til høsten. Etter et folkehøgskoleår er planen å begynne å arbeide fast i bedriften.

– Jeg tenkte egentlig å gå musikklinja, men kom fram til at det var bedre å gå teknologi- og industrifag, for da har jeg alltid et fagbrev å kommet tilbake til hvis musikkkarrieren ikke går bra, sier Kevin.

Avslutningsvis forklarer Meli at det er et stort marked for CNC,

– For mange sier at maskinene kommer til å ta over, men det er noen som må programmere robotene, og det er meg.

SJ Norge slutter å selge Mondelez – produkter 

Bakgrunnen er at Mondelez fortsatt har virksomhet i Russland og dermed betaler skatt til Russiske myndigheter.

SJ Norge har besluttet å avslutte salget av produkter fra Mondelez og deres underleverandører i våre tog.

Bakgrunnen er at Mondelez fortsatt har virksomhet i Russland og dermed betaler skatt til Russiske myndigheter. Ukrainske myndigheter har svartelistet virksomheter som bidrar til inntekter til den russiske statskassen og Mondelez er ett av selskapene på denne listen.

I Norge har en rekke virksomheter og organisasjoner allerede tatt denne beslutningen, og nå har også SJ Norge besluttet det samme.

Av bærekraftshensyn vil vi selge ut de varene vi har, men vi stopper alle nye bestillinger.

Småfolk – Aisika Daisika: musikalsk fortellerstund for hele familien

Røros Folk Festival er godt i gang, og i Sangerhuset lørdag fikk mange oppleve en sømløs kombinasjon av humor, fortellerkunst og musikk når Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen underholdt barn i alle aldre med sitt eventyrlige show.

Det var en begeistret gjeng som fikk ta del i den musikalske fortellerstunden, og fikk selv være med å ta del i morsomme sanger, gamle eventyrlige historier og tullete rim og regler.

Vi fikk høre sanger om rare folk og dyr; grisen med et tryne som er femten mil langt, matmonsen som drømmer om en karamell så høy som et fjell, og kjerringa fra Løten som drakk litt for mye av fløten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hulbækmo begynte med å introdusere seg og forklare at ettersom hun hadde navnet “Tone”, hadde det vært naturlig for henne å bli musiker, siden hun kunne jobbe med akkurat toner.

Hans Fredrik forklarte at selv hadde han to helt forskjellige navn, men at det fortsatt hadde blitt slik at også han ble musiker og jobber med toner, selv om han ikke het Tone.

– Jeg heter ikke Tone, men jeg spiller jo litt likevel, sa Jakobsen.

Artikkelen forsetter under bildet.

Det var en interaktiv forestilling, og publikum ble involvert hele veien. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Jacobsen tok fram en fløyte laget av et kalvebein, og fortalte at han pleide å sette seg ned på en stubbe i skogen og spille med fuglene. Publikum fikk for anledningen spille rollene som fugler, og svarte med plystring og lyder mens Jakobsen spilte på fløyta si.

– Fuglene synger helt fantastisk, så jeg tar med meg fløyta uti skogen, og setter meg på en stubbe og spiller litt, også svarer fuglene, og da har vi det hyggelig sammen.

Kjemien mellom folkemusikkduoen og publikum var tilstede under hele stunden, og barn så vel som foreldre og besteforeldre lot seg begeistre den eventyrlige, musikalske fortellerstunden.

Her demonstrerere Tone hva et «språkøre» er. Foto: Svend Agne Strømmevold
Foto: Svend Agne Strømmevold

Stadig mer penger til drift og vedlikehold, men veiene blir ikke bedre

Kostnadene til drift og vedlikehold av riks- og fylkesveier har økt betydelig, men veiene har verken blitt tryggere, mer fremkommelige eller mer miljøvennlige. Riksrevisjonen mener dette er kritikkverdig.

Dette opplyser Riksrevisjonen i en pressemelding.

Riksrevisjonen har undersøkt drift og vedlikehold av landets 56 000 kilometer med riks- og fylkesveier. Det er et uttalt mål at veisektoren skal få mer for pengene, så drift og vedlikehold skal gjennomføres på en kostnadseffektiv måte. Dette skal bidra til at vi får tryggere, mer fremkommelige og mer miljøvennlige veier.

Betydelig dyrere, men ikke bedre måloppnåelse

Undersøkelsen viser at kostnadene til drift og vedlikehold har økt betydelig, men uten effekt på måloppnåelsen. I 2019 var kostnaden på 16,8 milliarder kroner. Bare to år etter økte det til 20,9 milliarder.

– Det er kritikkverdig at kostnadene til drift og vedlikehold har økt betydelig uten at dette har gitt oss bedre veier. Innbyggerne må kunne forvente mer effekt når offentlige bevilgninger øker kraftig, sier Schjøtt-Pedersen.

Riksrevisjonen har undersøkt perioden 2015 til 2022.

Hvorfor?

Prisvekst forklarer noe av økningen, men justert for den har kostnadene likevel økt med 2 milliarder fra 2019 til 2021. Det betyr en reell økning på 10 prosent. En viktig årsak er at administrasjonen av fylkesveier ble overført fra Statens vegvesen til fylkeskommunene i 2020, i forbindelse med regionreformen. Kostnadene til administrasjon har økt, og antall interne årsverk til drift og vedlikehold har gått opp med 41 prosent.

I tillegg har driftskontraktene blitt mindre effektive. Gjennom driftskontraktene leverer entreprenørene viktige tjenester som vinterdrift og klipping av grøntområder ved veiene. Tidligere driftet samme entreprenør både riks- og fylkesveier i samme område, men etter regionreformen ble driftskontraktene delt mellom riks- og fylkesveier. Det har ført til mindre stordriftsfordeler. Justert for prisvekst ble driftskontraktene 34 prosent dyrere fra 2015 til 2021.

I tillegg er vedlikeholdsetterslepet stort, og det øker. Dyrere drift gir mindre penger til vedlikehold, som igjen fører til økt etterslep og enda dyrere drift. Dette er en ond sirkel.

Medvirker til 30 dødsulykker i året

Norge har en nullvisjon for hardt skadde og drepte i trafikken, og er et av de mest trafikksikre landene i Europa. Over lang tid har antall drepte og hardt skadde gått ned, men i 2022 gikk tallene opp igjen.

Mange forhold påvirker trafikksikkerheten, og trafikantenes atferd er aller viktigst. Drift og vedlikehold av veiene har også stor betydning, både for risikoen for ulykker og skadeomfanget. I perioden 2017 til 2021 var forhold knyttet til drift og vedlikehold medvirkende til rundt 30 dødsulykker i året, ifølge ulykkesundersøkelsene til Statens vegvesen. I 2021 utgjorde dette 30 prosent av dødsulykkene.

– Norske veier skal være trygge. Derfor er det alvorlig at tilstanden på veiene våre medvirker til så mange dødsulykker hvert år. Dette viser at økte bevilgninger i liten grad har bidratt til å redusere antall drepte og hardt skadde i tråd med nullvisjonen, sier Schjøtt-Pedersen.

Viktige ulykkesfaktorer kan være glatt vei på grunn av is og snø eller dårlig veidekke. Dette skal drift og vedlikehold motvirke. Glatte veier var likevel en medvirkende faktor i 48 dødsulykker fra 2017 til 2021. Statens havarikommisjon har i flere rapporter påvist at mangler ved vinterdrift har medvirket til dødsulykker.

Statens vegvesen har ikke styrt og fulgt opp godt nok

Undersøkelsen avdekker flere svakheter ved Statens vegvesens styring og oppfølging av drifts- og vedlikeholdsarbeidet.

Vegvesenet utnytter ikke viktige data godt nok, og vedlikeholdsplanleggingen er lite forutsigbar for entreprenørene. Dette gir dyrere drift og vedlikehold enn nødvendig. Mange IT-systemer og rutiner er også mangelfulle, og oppfølgingen av driftskontrakter har svakheter. I tillegg gjør ikke Vegvesenet nok for å lære av trafikkulykker der drift og vedlikehold er medvirkende.  

– God styring av drift og vedlikehold er avgjørende for at Norge skal få bedre veier for pengene. Svakhetene vi avdekker kan forklare hvorfor måloppnåelsen ikke har vært god nok. Derfor er det kritikkverdig at Statens vegvesen ikke har styrt og fulgt opp bedre, sier Schjøtt-Pedersen.

Mange av svakhetene Riksrevisjonen avdekker har vært kjent for Statens vegvesen i mange år uten at de er rettet opp. Det viser at de ikke har gode nok systemer for læring og forbedring.

Samferdselsdepartementet følger ikke godt nok med på resultatene

Samferdselsdepartementet har det overordnede ansvaret for samferdselspolitikken og for at de nasjonale målene nås, men departementet har ikke sikret seg god nok informasjon om hvordan drift og vedlikehold påvirker målene om tryggere, mer fremkommelige og mer miljøvennlige veier.

– Nå som veisektoren har blitt omorganisert har Samferdselsdepartementet en enda viktigere rolle. De må følge med på om de nasjonale målene nås, også der fylkeskommunene har ansvaret, men departementet har ikke fulgt godt nok med på resultatene av drift og vedlikehold. Det er ikke tilfredsstillende, avslutter Schjøtt-Pedersen.

Sparebank 1 SMN sponser lokalsamfunnet

Sist var det Elden som ble støttet med 250.000, før det fikk Skistuggu en million. Sparebank 1 har en 200 år lang historie med å støtte lokalsamfunn, og i disse tider, sier banksjef Eivind Langseth, er det viktigere enn noensinne. 

Noe av det banksjef Eivind Langseth setter mest pris på med å jobbe i sparebank, er den nære kontakten med lokalsamfunnet. Som stadige bidragsytere til lokale aktiviteter, kultur og idrett, viser Sparebank 1 SMN sin filosofi om å gi noe tilbake til samfunnet de er en del av.

Støtt din lokale sparebank
Kvart million til Elden, 1 million til Skistuggu og Donerte 15.000 til demensforeninga er de tre siste overskriftene Rørosnytt har brukt om Sparebank 1´s utdelinger til lokale formål. 

– Gavevirksomheten har vært en del av bankens 200 år lange historie, og for to hundre år siden så ble det vedtektsfestet at deler av bankens overskudd skulle gå til gode formål i lokalsamfunnet, sier Langseth.

Midlene banken deler ut kalles samfunnsutbytte, og i Sparebank 1 SMN på Røros har de et møte hver måned hvor det tas stilling til hvilke prosjekter som skal støttes. Nylig støttet banken Røros IL og Skistuggu med en million kroner, som er det høyeste beløpet banken har gått inn med som enkeltsum.

Langseth understreker viktigheten av å støtte lokale sparebanker, siden de gir noe tilbake til lokalsamfunnene.

– Det er overskuddet til banken som gis tilbake, og da har det litt å si hvilke valg man gjør i forhold til hvilke banker man velger å bruke, forklarer Eivind.

Eivind nevner den heldigitale Sbanken som eksempel, som han sier kan være et godt valg for mange.

– Men det blir ikke noe samfunnsutbytte til Røros av det.

Det ble tårer
– Jeg har vært aktiv på andre siden av bordet også, og har i mange år prøvd å skaffe penger til ting, og det er jeg delvis enda gjennom idrettslag og lag og foreninger. Det vi ser en samfunnsendring mot at det har blitt mye vanskeligere å skaffe pengestøtte, forklarer Eivind, og sier at selv om det er mange firma på Røros som er veldig flinke til å donere arbeidstid, tjenester og utstyr, er det i stor grad sparebankene som står for brorparten av den økonomiske støtten.

På spørsmål om hvilke utdelinger som har vært mest minneverdig, tar det ikke lang tid før Eivind nevner Skistuggu og Elden.

– Da vi delte ut midler til Elden ble det faktisk tårer, og når daglig leder sier at arrangementet kanskje ikke kunne blitt gjennomført uten den støtten, så føler du veldig på det. Det er noe av det hvor du virkelig ser at det betyr noe, forklarer Eivind. 

Promillekontroll & barnegospel
Til slutt forteller banksjefen en artig historie fra et av de første årene han jobbet på Røros.

– Vi hadde støttet Røros Barnegospel med 10.000 kroner da de skulle gi ut CD. Da skulle Sparebank 1 i hele landet profilere seg i media, med at utvalgte prosjekt skulle få en dobbeltside i VG og Dagbladet, som reklame for prosjektet, husker Langseth, og fortsetter:

– Da ble det dobbeltside i VG med Røros Barnegospel. Den dagen kjørte jeg på Esso og kjøpte avisa. Så kjører jeg hjem igjen, men da blir jeg stoppet i promillekontroll og må blåse. Det var greit, men begge politimennene hadde unger som var med i barnegospelen, og jeg nevnte at det hadde kommet en annonse. Da ble de så ivrige og skulle se på den, og imens ble køen bare lengre og lengre bakover mens politiet stod og leste VG, humrer Langseth.