Det kritikerroste Rørosbandet du ikke har hørt om

Bandet “buy us” lovprises, men hvor mange på Røros har fått med seg bandet som Adresseavisen omtaler som en supergruppe med medlemmer fra sentrale punk og undergrunnsband i Trondheim og omegn?

Bandet “buy us” har allerede gitt ut et album og to singler siden bandets oppstart i 2021. Nå jobber de med nytt album, “We ask again”, som kommer til høsten.

Bandet består av:

Øyvind Hånes: Gitar, Bass, Tangenter, torader, kosmisk støy
Hallvard Løberg Näsvall: Slagverk og perk
Steffen Lilleevjen: Gitar, Bass, Vokal – angst, vanlig støy
Jonas Jansen Ramsfjell: Bariton, Bass, Vokal, Trillebår

En nydelig mystisk nerve
Alle medlemmene er fra Rørosregionen, men de fleste medlemmene har tilhold i Trondheim. 

– En nydelig mytisk nerve, skriver Adresseavisa om singelen “Belfast & furious” fra buy us, – som nærmest er en supergruppe med medlemmer fra sentrale punk- og undergrunnsband fra Trondheim og omheng, med en kjerne i gitaristen og vokalisten fra Røros’ stolthet Bakrus»

Gitarist i “buy us”, Steffen forteller at “buy us” startet litt som et prosjekt hvor medlemmene kunne prøve seg fram. Selv om det etterhvert utviklet seg en rød tråd, var det ikke i utgangspunktet et sjangersatt konsept.

– Hvordan vil dere definere sjangeren?

– Det nærmeste er kanskje å kalle det ustrukturert noise rock, forklarer Jonas Jansen Ramsfjell, – Det spriker veldig, og det er ikke så mye noise rock som drar inn trompet, torader og greier, men det blir noe av det og. 

Øyvind og Jonas i studio.

Timevis i studio
Så langt har bandet ikke hatt en eneste live-konsert, men lover å ta turen til Røros dersom de begynner å spille live. “buy us” er et utpreget studioband, og låtene skrives mens de spilles inn i studio. 

– Det er ikke sånn at vi skriver låta, og så går vi i studio og spiller den inn. Det er mer sånn at det taes opp mens det skrives. Det er der energien og trøkket ligger, og det er en veldig fin og løs kreativ prosess, forklarer Jonas. 

– Vi øver egentlig ikke heller, men vi har brukt veldig mange timer i studio, skyter Steffen inn.

Både det forrige og det kommende albumet utgis på vinyl. Det første ble trykket i 25 eksemplarer og det neste kommer i et opplag på cirka 70.

Håndmalte vinylomslag
Spesielt for debutalbumet var at hvert eneste vinyl-omslag var håndmalt. 

– Det er ikke sånn at vi sender det til trykk, men det er vi som sitter og lager hvert enkelt, sier Jonas, og forklarer at på den digitale utgivelsen er coveret en collage av de 25 forskjellige håndmalte kunstverkene.

Planen er å gjøre noe lignende på neste album-utgivelse. 

15 håndmalte omslag utgjør til sammen designet bruket på den digitale utgivelsen.

Lanserer økologisk rømmegrøt fra Røros

Nok et økologisk meieriprodukt fra Rørosmeieriet er på vei ut i butikkhyllene. Nå lanseres Røros Rømmegrøt, og den aller første smaken fikk kvinnelaget til RBK.

Nytt økologisk produkt
– Vi er utrolig stolte over å kunne lansere økologisk Røros Rømmegrøt, basert på et av våre kjerneprodukter – Røros Rømme, i en region med sterke tradisjoner for rømmegrøt. Vi ønsker å starte lokalt og lykkes på hjemmebane først, forteller meieribestyrer Trond Lund.

Som Rørosmeieriets øvrige produkter er også rømmegrøten basert utelukkende på økologiske ingredienser.

– I økologisk drift får det naturlige livet i jorda bestå, og naturen kan jobbe i sitt eget tempo. Der graset gror sakte, blir mjølka ekstra god, sier Lund.

Har bestilt fire tonn
Det er ingen tilfeldighet at RBK-jentene ble de første til å få en smak av det nye produktet. Hovedsponsoren Coop Midt-Norge er nemlig også den største kunden for Rørosmeieriet. Når det skulle signeres ny sponsoravtale mellom dagligvaregiganten og RBK, ble spillere og trenere invitert med for å feire det hele med rømmegrøt fra Røros.

– I Trøndelag er vi veldig stolte av både fotballen og lokalmaten vår. Da var det artig å la RBK-jentene være de første som får smake på den nye rømmegrøten, og feire at vi samtidig signerte en forlengelse av sponsoravtalen med laget, sier Bjørn Vik-Mo, viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge.

Som tilbehør fikk jentene også servert spekemat fra Oppdal.

– Har du en god råvare, så er det enkelt å lage god mat. For oss i Coop Midt-Norge er det viktig å bidra til å sikre at gode, lokale produkter skal være tilgjengelige for forbrukeren. Samtidig så støtter vi reisen til lokale matprodusenter som er viktige for regionen vår. I første omgang har vi bestilt fire tonn rømmegrøt til våre butikker, sier lokalmat-ansvarlig Kjetil Kvarteig.

Rømmegrøten kommer for salg i utvalgte Coop-butikker i Midt-Norge i uke 23.

Samarbeidsprosjekt i Røros
Rømmegrøt-satsningen har kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Rørosmeieriet, Primar og Rørosmat. Mataktørene i Røros-regionen har over mange år vært kjent for å samarbeide godt.

– Det er fint å tenke på at dette er et produkt vi ikke hadde kunnet komme med om vi ikke hadde hatt det samarbeidet vi har. Vi har fått gode tilbakemeldinger på smakstester så langt, og den så også ut til å falle i smak hos RBK-jentene. Den er rund og god i smaken, og så synes jeg personlig at den blir enda litt bedre med en klatt Røros Smør oppi, sier Trond Lund.

Sommerarrangementer i regi av Besøkssenter Nasjonalpark Femundsmarka Gutulia

Her kan du få en oversikt over sommerens vandringer, kurs og foredrag fra Besøkssenter Nasjonalpark Femundsmarka Gutulia.

I den vesle grenda Elgå, i Engerdal kommune, ligger Besøkssenter Nasjonalpark – Femundsmarka og Gutulia. Elgå er den sørlige innfallsporten til Femundsmarka nasjonalpark samt anløp for rutebåten Fæmund II. På vei hit kjører du også forbi Gutulia – Norges minste nasjonalpark. Våre ansatte kan hjelpe deg med tips og råd til hvilke lokale attraksjoner du burde besøke, og kan peke ut mange flotte turmål i nærområdet.

Hver tirsdag i juli er det aktivitetsdag for barnefamilier mellom klokka 12 og 15.

Viltforvaltning i Norge versus Montana

15. juni. Smelthytta, Røros.

Foredrag ved forsker Jon Swenson

Botanisk vandring på Valdalsfjellet

22. juli, fra parkeringa på Valdalsfjellet.

Vandring ved botaniker Leif Galten

Soppkurs

18.-20- august, Elgå

Ved kokk og soppsakkynddig Itai Malberger

Elgforvaltning i grenseland 

4. september, Skrivargarden, Drevsjø.

Foredrag ved forsker Barbra Zimmermann

Skogen; om trær, folk, og 25.000 andre arter

13.november, Røros

Foredrag ved forsker og forfatter Anne Sverdrup-Thygesson

Christian Elgaaen om Rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen

Kommisjonen for å granske fornorskingspolitikk og urett overfor samer, kvener og norskfinner avga sin rapport til Stortinget 1. juni 2023. Granskningens formål var å legge grunnlag for anerkjennelse av samers og kveners/norskfinners erfaringer i møte med norske myndigheters politikk, og de konsekvensene disse erfaringene har hatt for dem som grupper og individer.

Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Tekst: Christian Elgaaen.

Rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen er sterk og viktig lesning, og viser en svært mørk del av historien vår som har påført mange stor smerte. Det er helt avgjørende at vi tar innover oss den store uretten som er begått og som fortsatt pågår mot samer, kvener og norskfinner. Kunnskap og erkjennelse er helt sentralt. Det pågående menneskerettighetsbruddet på Fosen må løses raskt, nå er det 600 dager siden dommen falt i Høyesterett.

I rapporten beskrives en rekke konkrete hendelser og fortellinger også fra vår region. Det er nødvendig at også sørsamiske stemmer har kommet fram, samtidig som dette nok vil være vanskelig for mange å lese og ta innover seg.

Røros har et særskilt ansvar for sørsamisk språk, kultur og næring. Denne rapporten må få og vil få stor betydning for oss i fortsettelsen, og jeg ser fram til å bidra til at mange av tiltakene som foreslås i rapporten kan realiseres.