Nye skiltbestemmelser: Ønsker å forby gatebukker

Tirsdag holdt Røros kommune et sentrums-seminar hvor de blant annet informerte om nye planlagte skiltbestemmelser for Røros sentrum. For økt fremkommelighet ønsker nå kommunen å forby gatebukker.

Orienteringen om de nye skiltbestemmelsene var ved Kommuneplanlegger Øystein Engan og byantikvar Magnus Borgos.

– Det har blitt litt uorden i sentrum, vi har sett det i lengre tid, og vi har fått tilbakemeldinger om det både fra næringsliv og publikum. I tillegg har vi litt fremkommelighetsproblemer, og problemer i forbindelse med universell utforming og bruk av fortauene, sa Engan under orienteringen.

Med ny revidert sentrumsplan er nye bestemmelser om skilting på plass. Her er det flere momenter som er hensyntatt, for eksempel vernehensyn, grunnlag for næringsdrift, universell utforming og orutsigbare rammer for tiltakshaver og planmyndighet. 

Hvilke skilt er lov
Skiltbestemmelsene sier noe om hvilke type skilt som er lov, hvor mange skilt man kan ha, størrelsen og plasseringen av skilt, og bestemmelser rundt belysning, 

– Formålet med bestemmelsene er i første omgang å ivareta vernehensyn. Områdeplanen for sentrum er i bunn og grunn en verneplan, også skal man ivareta grunnlaget for næringsdrift, sa Engan.

Det er i hovedsak tre type skilt som vil tillates: Plateskilt, bokstaver montert direkte på vegg eller uthengsskilt på galge.

I utgangspunktet kan man ha to skilt per virksomhet. 

Frittstående løsfotreklame og gatebukker vil ikke tillates. Dette av hensyn til universell utforming og fremkommelighet blant annet for svaksynte.

Videre sier bestemmelsene at det ikke er tillatt med skilt som opplyses innenfra, og det er heller ikke lov med egen belysning på skilt. Det er heller ikke tillatt med blinkende lys eller bevegelige skilt, og det er ikke lov med reklame på markise og parasoller. 

Det vil heller ikke tillates å ha skjermer i vinduene som viser reklame. 

Vindusfolie med logo er lov, men det skal ikke dekke mer enn en fjerdedel av vinduslaten, og tillates kun på butikkvindu med en stor rute, og ikke på sprossedelte vindu.

De nye skiltbestemmelsene skal opp i kommunestyret 25.mai.

Nybegynnerkurs med orienteringsgruppa

Mandag 15.mai inviteres det til nybegynnerkurs med orienteringsgruppa. Kurset er tiltenkt barn fra ti år og eldre, og målet er en innføring kart- og kompassforståelse. 

Orienteringsgruppa på Røros har startet sesongen, og tar et tak for rekrutteringa og arrangerer nybegynnerkurs.

Kvelden starter med en kort seanse inne før deltagerne får prøve seg ute med kart og kompass. Opplegget arrangeres fra mellomtrinnet på grunnskolen. 

– Orientering er en av de siste «amatøridretter», og en ypperlig aktivitet for alle aldersgrupper, og ikke minst en fenomenal familieaktivitet. GPS og tekniske hjelpemidler gir utrolige muligheter, men kan ikke stoles på 100 %. Hvis teknologien svikter og batteriet er utladet, er kunnskap om bruk av kart og kompass nyttig, skriver leder i Røros IL orientering,, Hans A. Skjevdal i en pressemelding.

– Orienteringsgruppa har plass til flere. Vi arrangerer ukentlige «Artut med kart» og fra juni er det klart for stolpejakt, skriver han videre. 

Orienteringsløype på skolegårdskartet på Røros.

Hvordan vil du at parken på Nilsenhjørnet skal utvikles?

I samarbeid med innbyggerpanelet er kommunen i gang med en prosess rundt utvikling av parken på Nilsenhjørnet. Nå kan du komme med innspill på hvordan området kan utvikles.

Det nye biblioteket som bygges ved Nilsenhjørnet skal stå ferdig 1.november.

– Sammen med nytt bibliotek ønsker vi å skape et område som er et godt møtested for våre innbyggere og besøkende, skriver Røros kommune i høringsutlysningen.

Nå kan du sende høringsinnspill med hva du synes området skal inneholde, og hvilke funksjoner det kan ha. 

– Hva tenker du skal til for å skape et område som er en god sosial møteplass, et område som blir brukt og skaper aktivitet? Hva er en god møteplass for deg? Hvilke aktiviteter og arrangement bør vi legge til rette for å ha der? Kan det være forskjell på bruk i perioder av året?, spør kommunen.

Innspill sender du til postmottak@roros.kommune.no , eller leverer til servicetorget innen fristen som er 30. mai. 

Jobbet med forsvarskommisjonens rapport til regjeringen

Per Kristian Overn Krohn er fagleder i Avdeling for sikkerhetspolitikk og operasjoner  ved Forsvarsdepartementet og har vært nestleder i sekretariatet som har utarbeidet forsvarskommisjonens rapport til regjeringen: – Situasjonen er alvorlig og det må handling til, sier den utflytta rørosingen.

Forsvarskommisjonen ble nedsatt av regjeringen i desember 2021 for å vurdere hvilke sikkerhets- og forsvarspolitiske veivalg og prioriteringer Norge kan ta «for best å ivareta norsk sikkerhet i et 10–20 års perspektiv».

Går inn for kraftig økning av forsvarsbudsjettet
Per Kristian Overn Krohn er født og oppvokst på Røros og har jobbet i forsvarsdepartementet i over ti år, hvor han blant annet arbeider med utforming og oppfølging av norsk sikkerhetspolitikk og krisehåndtering nasjonalt og internasjonalt.  

Under arbeidet med forsvarskommisjonens rapport ble det utnevnt et sekretariat for å drifte arbeidet. Overn Krohn ble utnevnt som nestleder. Rapporten ble laget under ledelse av kommisjonsleder Knut Storberget.

Da rapporten ble levert til regjeringen i forrige uke, uttalte Storberget 

– Vi står i en ny sikkerhetspolitisk situasjon. Europa må ta langt større ansvar for egen sikkerhet. Norges forsvarsevne er ikke tilpasset dette utfordringsbildet. 

Forsvarskommisjonen går inn for kraftig økning i forsvarsbudsjettene, og anbefaler omfattende maritim satsing og luftvern.

Omfattende arbeid
Per Kristian forklarer at han i kommisjonen har jobbet med et bredt utvalg personer og at det har vært givende å jobbe med en så bredt sammensatt kommisjon.

– Det har vært et omfattende arbeid. Det er over 30 år siden det sist var en lignende forsvarskommisjon, og dette er den fjerde forsvarskommisjonen siden andre verdenskrig, sier Per Kristian, – Det er noe man gjør veldig sjeldent. Det er noe man gjør når Norge står overfor helt avgjørende spørsmål om norsk sikkerhet og framtid. 

En verden i endring
Per Kristian sier at vi ser en verden som er i grunnleggende endring, og som har blitt så uforutsigbar og på mange måter farlig, at nesten alle politikkområder blir mer og mer påvirket av sikkerhetsspørsmål. Det gjelder økonomi, transport, klima, energi, reiseliv, teknologiutvikling med mer. 

– Det har dessverre kommet en tid, hvor større deler av befolkningen nok må forholde seg til en sikkerhetssituasjon som kommer mye nærmere på oss, og det har vi vært skånet for i 30-40 år, sier Per Kristian.

Videre forteller han at for mange kan nok en slik problemstilling være et fremmed og litt smalt tema. 

– Noe av poenget med dette arbeidet her er å prøve å få til det motsatte, at det som lenge har vært smalt og fremmed må vi prøve å snu til å bli et mer tilgjengelig og viktig tema for alle, forklarer Per Kristian.

– Har det vært givende å jobbe med?

– Ja, jeg synes det har vært givende og lærerikt. Egentlig er jeg mer glad i å jobbe med krisehåndtering og operative ting hvor det skjer ting hele tiden. Dette er mer et tungt utredningsarbeid med mye skriving og lesing, men det er veldig motiverende når man føler at man jobber med noe som er meningsfylt, forklarer Per Kristian.