Per Kristian Overn Krohn. Foto: Privat.

Jobbet med forsvarskommisjonens rapport til regjeringen

Per Kristian Overn Krohn er fagleder i Avdeling for sikkerhetspolitikk og operasjoner  ved Forsvarsdepartementet og har vært nestleder i sekretariatet som har utarbeidet forsvarskommisjonens rapport til regjeringen: – Situasjonen er alvorlig og det må handling til, sier den utflytta rørosingen.

Forsvarskommisjonen ble nedsatt av regjeringen i desember 2021 for å vurdere hvilke sikkerhets- og forsvarspolitiske veivalg og prioriteringer Norge kan ta «for best å ivareta norsk sikkerhet i et 10–20 års perspektiv».

Går inn for kraftig økning av forsvarsbudsjettet
Per Kristian Overn Krohn er født og oppvokst på Røros og har jobbet i forsvarsdepartementet i over ti år, hvor han blant annet arbeider med utforming og oppfølging av norsk sikkerhetspolitikk og krisehåndtering nasjonalt og internasjonalt.  

Under arbeidet med forsvarskommisjonens rapport ble det utnevnt et sekretariat for å drifte arbeidet. Overn Krohn ble utnevnt som nestleder. Rapporten ble laget under ledelse av kommisjonsleder Knut Storberget.

Da rapporten ble levert til regjeringen i forrige uke, uttalte Storberget 

– Vi står i en ny sikkerhetspolitisk situasjon. Europa må ta langt større ansvar for egen sikkerhet. Norges forsvarsevne er ikke tilpasset dette utfordringsbildet. 

Forsvarskommisjonen går inn for kraftig økning i forsvarsbudsjettene, og anbefaler omfattende maritim satsing og luftvern.

Omfattende arbeid
Per Kristian forklarer at han i kommisjonen har jobbet med et bredt utvalg personer og at det har vært givende å jobbe med en så bredt sammensatt kommisjon.

– Det har vært et omfattende arbeid. Det er over 30 år siden det sist var en lignende forsvarskommisjon, og dette er den fjerde forsvarskommisjonen siden andre verdenskrig, sier Per Kristian, – Det er noe man gjør veldig sjeldent. Det er noe man gjør når Norge står overfor helt avgjørende spørsmål om norsk sikkerhet og framtid. 

En verden i endring
Per Kristian sier at vi ser en verden som er i grunnleggende endring, og som har blitt så uforutsigbar og på mange måter farlig, at nesten alle politikkområder blir mer og mer påvirket av sikkerhetsspørsmål. Det gjelder økonomi, transport, klima, energi, reiseliv, teknologiutvikling med mer. 

– Det har dessverre kommet en tid, hvor større deler av befolkningen nok må forholde seg til en sikkerhetssituasjon som kommer mye nærmere på oss, og det har vi vært skånet for i 30-40 år, sier Per Kristian.

Videre forteller han at for mange kan nok en slik problemstilling være et fremmed og litt smalt tema. 

– Noe av poenget med dette arbeidet her er å prøve å få til det motsatte, at det som lenge har vært smalt og fremmed må vi prøve å snu til å bli et mer tilgjengelig og viktig tema for alle, forklarer Per Kristian.

– Har det vært givende å jobbe med?

– Ja, jeg synes det har vært givende og lærerikt. Egentlig er jeg mer glad i å jobbe med krisehåndtering og operative ting hvor det skjer ting hele tiden. Dette er mer et tungt utredningsarbeid med mye skriving og lesing, men det er veldig motiverende når man føler at man jobber med noe som er meningsfylt, forklarer Per Kristian.