Lokal bandhistorie: The Magic Kings/Outside (1964 -1969)

Dette er en serie hvor vi presenterer lokale band fra musikkhistorien i regionen. Tekst og bilder er hentet fra boken “Ett…to…! Bandhistorie for Nord-Østerdalen og Røros-regionen 1948-2016” skrevet av Sindre Hagen og Per Roar Øian.

Tekst: Sindre Hagen og Per Roar Øian.

The Magic Kings/Outside – tidlige og populære rockere fra Røros

The Magic Kings ble etablert av fire unge herrer – 12 år gamle i 1964. Medlemmene var Terje Elven, sologitar, Arne Floor, rytmegitar, Helge Krogh Korssjøen, bass og Stein Ødegård, trommer. I begynnelsen var de ikke gamle nok til å spille på offentlige fester, noe de heller ikke hadde repertoar til, men de var husband på realskolefestene til Røros realskole. Etter hvert som de ble eldre prøvde de å få spillejobber på lokalet, men på den tiden var det svensktopper og gammeldans som gjaldt, og de hadde vel ingenting av det! Blues, Stones og Beatles var nok mer i deres gate, og med spolebåndopptaker som vvåpen tok de opp nye låter fra Radio Luxenburg – særlig om natta, til foreldrenes store fortvilelse. Etter hvert fikk de faktisk spillejobber på begge hotellene på Røros, og de har en mistanke om at det var fordi de ikke tok rare honoraret, snarere enn kvaliteten på musikken. Men uansett: Dette var starten på en musikerkarriére – for flere av dem.

De første årene var utstyr total mangelvare, de spilte på radioer og Stein hadde et gammelt Lefima trommesett med kalveskinn og spinkle stativer etter sitt faderlige opphav. 

Det ble faktisk til slutt – etter at foreldrene hadde holdt krigsråd – innkjøpt av en Vingtor forsterker. Den hadde to innganger og én fonoinngang, altså bananplugger. Der ble alt kjørt igjennom, to gitarer, bass og en sangmic. Dette ble gjort mulig ved å koble sammen to gitarer på ett inntak. Etter konfirmasjonen ble det litt lysere tider – det ble innkjøpt en Vingtor til, og ennå litt senere ble det handlet Radionette Kraftforsterkere som ble supplert med egenproduserte høytalerkabinett. 

Bandet skiftet mot slutten navn til Outside, og det hadde nok sammenheng med at det på den første singelplata til Difference var det en b-side som hette nettopp det. Rundt 1967/68 ble sologitarist Terje med i dansebandet Odd Ivars, et band som hadde skikkelige spillejobber og medlemmer som fikk lov til å spille på fest! Stein fikk også tilbud om å bli med her, men interessen for rock og blues var for sterk. Terjes avgang førte til at Stein begynte å spille gitar, og på trommer fikk de med seg Edvin Stålem fra Os, tidligere trommis i The Phantoms. Helge gikk over til å spille orgel, og på bass kom Steinar Bendiksvold inn. Det ble etter hvert mer fart på sakene, men fremdeles hadde de få jobber på offentlige fester, i den sammenhengen var det fortsatt svensktopper som gjaldt. 

De spilte imidlertid på begge hotellene på Røros, og i tillegg hadde de også en spillejobb like over grensen. Stor stas! En periode var de faste gjester på gymnasfestene til Tynset gymnas, det var svære greier! De var vel et av de få banda i området som spilte Beatles, Stones og Hendrix, og passet dermed godt i en slik sammenheng. 

(Her kan det skytes inn at Per Roar var elev på Tynset gymnas da, og han husker godt Outside – de låt veldig bra! Gitarspillet til Stein tok nesten motet fra oss som hørte ham – og som spilte i band, og da Outside i tillegg klarte å fremføre den vokalt svært krevende “Oh, Darling» fra The Beatles, ga vi oss nærmest ende over.)

En litt morsom sak er at første sologitaristen i Difference, Arne Jacobsen, gikk på skole på Røros i ett år (trolig skoleåret 67/68). Han ble med i bandet både som musiker og mentor, og for bandet – og spesielt for Stein som gitarist – hadde dette stor betydning.

Bandet bestemte seg for å satse, og det ble innkjøpt utstyr for en uhorvelig sum; Marshall forsterker og Hammond-orgel. Det begynte kanskje å låte bra, men det varte dessverre ikke så lenge. Typisk nok begynte medlemmene å flytte på seg, noen dro på skole mens Stein dro til Trondheim for å bli musiker. Bandet ble oppløst i 1969, banken tok igjen utstyret, og det var slutten på den epoken.

Medlemmer:
Terje Elven, gitar
Arne Floor, gitar
Helge Krogh Korssjøen, bass
Stein Ødegård, trommer, gitar
Edvin Stålem, trommer
Steinar Bendiksvold, bass(da Helge gikk over til orgel)
Arne Jacobsen, både musiker og mentor

Tekst og bilder er hentet fra boken “Ett…to…! Bandhistorie for Nord-Østerdalen og Røros-regionen 1948-2016” skrevet av Sindre Hagen og Per Roar Øian og utgitt i 2016. 

Språksentertreff på Røros

Sametinget og Aajege – saemien gïele- jïh maahtoejarnge inviterer til språksentertreff på Røros. Språksentertreffet starter onsdag 31. mai og avsluttes torsdag 1. juni. Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen åpner treffet.

En gang i året arrangerer Sametinget språksentertreff. Målet med treffet er å utveksle erfaringer og ideer, kompetansedeling samt videreutvikling av språksentrene. Språksentertreffet skal styrke samarbeidet mellom Sametinget og språksentrene, og språksentrene imellom. 

Språksentertreffet foregår på Aajege – Samisk språk- og kultursenter.

Under språksentertreffet vil det blant annet være Samisk språkutvikling i ulike aldersgrupper: barn, unge og voksne, forelesning ved professor Annika Pasanen, Såmi allskuvla/Samisk høgskole.  Det vil være Bergstadvandring med sørsamisk innhold, og middag på Gallas med sørsamisk historiefortelling fra området og workshop.

Tirsdag spyles sentrumsgatene: Oppfordrer huseiere og butikkdrivere til å koste

Førstkommende tirsdag vil Røros brann og redning gjennomføre spyling av sentrumsgatene til 17. mai.

Overbrannmester Roar Dahlen sier at med mindre været setter en stopper, vil gateløp og rennestein i sentrumsgatene spyles tirsdag kveld.

– Vi vil samarbeide med huseiere og butikkdrivere og oppfordrer dem til å koste ut ifra veggene utenfor husene sine,  sier Virksomhetsleder/brannsjef for brann- og redningstjenesten, Frode Skogås.