Slutter som sogneprest begynner som kirkeverge

Etter ti år slutter Vivi Schwencke Johnsbråten som sogneprest for Brekken og Glåmos og begynner i ny jobb som kirkeverge ved Røros kirkekontor.

Johnsbråten flyttet til Røros og begynte som sogneprest for Brekken og Glåmos i 2013. Ti år senere går Bjørg Helene Skjeringstad ut i pensjon, og Johnsbråten tar over stillingen som kirkeverge.

– Det er spennende å prøve noe nytt, og jeg tror det er sunt å bytte litt arbeidsoppgaver av og til når man får sjansen, sier Johnsbråten, og forteller at selv om hun nå bytter stilling, vil hun fortsatt jobbe på samme kontor og for samme organisasjon.

– Jeg har ikke følelsen av at jeg egentlig bytter så veldig. Jeg skal bytte litt på arbeidsoppgavene mine og så skal jeg flytte over gangen.

Variert arbeidshverdag
Som prest har hun blant annet hatt ansvaret for gravferder, vigsler og gudstjenester. Som kirkeverge vil hun stå for driften av kirkekontoret. Både jobben som sogneprest og kirkeverget byr på en variert arbeidshverdag.

– I Røros kommune har vi fire menigheter, fire kirker, ett kapell og fem kirkegårder. Du har Glåmos og Brekken som er sånne gode bygdemenigheter, også har du Røroskirka som er en kombinasjon av menighetskirke og kulturkirke. Så skal du få alt det til å gå godt sammen, sier Johnsbråten.

Kirkevergejobben handler om å få organisasjonen til å fungere godt fra dag til dag. 

– Du skal være olja som smører hjulene slik at alle andre får gjort det de skal på en god måte, og jobben som kirkeverge må gjøres godt, ellers så synes det veldig lett, forklarer Vivi.

En gang prest, alltid prest
Johnsbråten begynte som prest etter å ha studert teologi.

– Jeg fant ut at det å jobbe som prest var spennende. Det er rett og slett morsomt med variasjonene i presteyrket og det å møte mennesker i ulike faser av livet. Du må være kreativ, og når du kommer på jobb om morgenen så vet du aldri helt hva som skjer, forklarer Johnsbråten.

– Kommer du til å savne å være prest?

– Det blir jo ikke sånn at jeg legger bort prestetjenesten fullstendig. Jeg har fått flere vikaroppdrag allerede, sier Johnsbråten med et ørlite glis og legger til, – Når du først har vært prest så kommer du alltid til å være det.

Blodsporkurs med Røros hundeklubb

19.-21.mai holder Røros hundeklubb kurs i blodspor. Kurset er både for nybegynnere og for de som har trent blodspor tidligere. 

– Målet med kurset er å lære å legge blodspor. Man vil lære hvordan man legger ut et blodspor, og går utlagt blodspor sammen med hunden. Fokuset vil være å lese og forstå hunden og hvordan den jobber, skriver Røros hundeklubb på arrangementets Facebook-side.

Alle hunder kan delta, uansett rase. Kurset har plass til tolv ekvipasjer, og det er førstemann til mølla. Kurset vil foregå 19.-21.mai dersom treningsområdet er fritt for snø.

Den første kvelden starter med teori, og de neste dagene foregår kurset i skogen. 

Instruktører
Instruktører på kurset er Trine Aspås og Torunn Nyhus Stene. Aspås har jakthundinstruktør grunnkurs, og tar for tiden Canis klikkerinstruktør-utdannelse. Hun har erfaring med blodsporkurs, smeller og spesialsøk. Torunn har lang erfaring som instruktør der hovedinteressen er generell adferd, hvordan hunden påvirkes av genetikk og miljø, konkurranselydighet og spor. Torunn har tatt instruktørutdanningen hos Oslo Hundeskole. Hun har hun holdt valpekurs, grunnkurs, hverdagslydighetskurs, bronsemerkekurs, sporkurs og hatt privattimer for hundrevis av deltakere.

Praktisk informasjon
Bindende påmelding hele kurset sendes  innen 11. mai 2023 til rhk@roros.net, og merkes med «Blodsporkurs vår 20223». Hundeklubben trenger informasjon om navn på ekvipasjen, fødselsår, postnummer og telefonnummer til fører, samt alder, rase og eventuelle forkunnskaper til hunden.

Det er plass for inntil tolv ekvipasjer, med minimum seks deltakere for oppstart.

Mer informasjon om oppmøtested får du når det nærmer seg kurshelga.

Huskeliste til kurset:
– Hundebur i bil.

– Godbiter og vann til hunden.

– Mat, drikke og noe å sitte på til deg selv.

Skjenkestart under Rørosmartnan på høring

Røros kommune har vedtatt å revidere alkoholforskriftens punkt om skjenkestart under Rørosmartnan. Nå vil kommunen gjerne høre hva du mener om forslaget til endring.

I dagens kommunale alkoholforskrift er ordinær skjenkestart kl. 11.00 for øl og vin (opp til 22 %), og kl. 13.00 for brennevin (mer enn 22 %). Under arrangementet Rørosmartnan er all skjenkestart kl. 13.00.

Den 27. april vedtok kommunestyret å revidere alkoholforskriftens punkt om skjenkestart under Rørosmartnan:

Dagens forskrift beholdes med unntak av skjenking i forbindelse med matservering eksempelvis lunsj, med skjenkestart kl. 11:00.

Forslaget til endring av Røros kommune sin forskrift for alkohol legges ut på høring på kommunens nettside og sendes bevillingshaverne, politiet og NAV. Høringsperiode i 4 uker fra 28.04.2023

Nå vil kommunen høre hva du mener om forslaget til endring av skjenkestart. Høringsinnspill sendes til postmottak@roros.kommune.no. Høringsfristen er 26.mai og saken skal opp i kommunestyret den 22.juni.

Foredrag om Falkbergets forhold til samene

Torsdag 25. mai inviterer Aajege til foredrag om Falkbergets forhold til samene: –  Vakre er de ikke. Det er synd å si, skrev forfatteren i 1908.

Hvordan forholdt Falkberget seg til samene? I Nordlys den 25. juli 1908 kan man sitere han på blant annet: « (…) Dette folk står nok på et meget lavt kulturstandpunkt. (…) De er som de andre lapper, lavvoksne og hjulbente. Vakre er de ikke. Det er synd å si.»

Fra arrangementets Facebook-side: – Dette bærer preg av en mann med rasistiske og nedsettende holdninger i forhold til den samiske befolkningen, noe som verken var eller er uvanlig på Røros. Men ligger det mer i hans forfatterskap og privatliv når det gjelder relasjoner og holdninger til samene enn hva artikkelen i Nordlys hentyder?

Foredraget foregår på Aajege – Samisk språk- og kultursenter.   

Falkbergetkjenner Åse Berg vil holde et foredrag om «Falkberget og samene» hvor hun vil komme med interessante opplysninger og dypdykk i hans forfatterskap, noe som kan være med på å nyansere om ikke endre synet på Falkberget og hans holdninger til den samiske befolkningen.

Åse Juveli Berg (1948) født i Molde, dr.ing. fra NTH, bosatt i Rugeldalen.  Berg har vært ansvarlig for omvisninger på Ratvolden i over 20 år. Hun har gitt ut «I loddsnorens tegn, Falkbergetsitater i utvalg» og er forfatter av bloggen Falkbergets Rike.