Konsert og vandrehistorier med Eirik Hegdal/Følk

Bestillingsverket “Følk” av Eirik Hegdal tar utgangspunkt i «10 nye vandrehistorier fra Midt-Norge». Med en variert palette av musikere og sangere kommer saksofonisten til Røros kirke torsdag 27. april.

“Følk” består av fiktive, frittstående historier skrevet av Hegdal. Disse vandrehistoriene blir delvis blir fortalt i forkant, og noe som tekst sunget av vokalistene Sofia Jernberg og Unni Løvlid. I tillegg til de to vokalistene så er Gjermund Larsen med på fele/hardingfele og Hans Hulbækmo på trommer/perkusjon/munnharper. Hegdal selv spiller C Melody saxofon/klarinett/bassklarinett.

Alle har røtter i folkemusikk på et eller annet vis, men har i utstrakt grad jobbet med en mengde ulike stilretninger. Bestillingsverket «Følk» henter også inspirasjon fra flere hold, og gir rom for de unike stemmene i ensemblet. Komponisten har latt seg inspirere av blendende vokalteknikk, kombinasjoner av slaptunge og pizzicato, hardingfele og munnharpe, folkemusikk fra fjern og nær. Musikken byr på vakre melodiske linjer og abstrakte lydkulisser, utført av virtuose musikanter.

– Det er ein reise frå det innbydande og smektande, inn i det rare og vanskelege og så ut igjen i det lune og smarte. Samlede Vandrerhistorier framstår som meir enn berre ei samling viser. Det er eit heilt verk som bør høyrast frå ende til anna. Eirik Hegdal – eg trekk tilbake all mistro – viser seg her nok ein gong som ein av landets mest allsidige og kompetente musikarar. (Under Dusken/Anders Kruse)

Starter undersøkelse av Helseplattformen

Riksrevisjonen og Trondheim kommunerevisjon setter i gang undersøkelse av pasientjournalsystemet og samhandlingsløsningen Helseplattformen i Midt-Norge. Mandatet ble vedtatt tirsdag.

Dette opplyser RIksrevisjonen i en pressemelding.

Det er blant annet avdekket flere alvorlige problemer med informasjonsflyten etter at Helseplattformen ble tatt i bruk.

– Konsekvensene har vært redusert pasientsikkerhet og lite effektiv pasientbehandling. Da må vi stille spørsmål ved hvor egnet systemet er, hvor godt det har vært planlagt og hvordan oppfølgingen har vært for å løse problemene. Derfor setter i vi i gang denne undersøkelsen sammen med kommunerevisjonen i Trondheim, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Tirsdag 25. april vedtok Kontrollutvalget i Trondheim og Riksrevisjonens kollegium mandatet for undersøkelsen.

Les mandatet her

– Det har dukket opp stadig flere urovekkende utfordringer med innføringen av Helseplattformen, og virkelighetsbeskrivelsen spriker mye alt etter hvem som uttaler seg. Et viktig premiss for oss blir derfor å finne årsakene til problemene og å skaffe oss ny informasjon som kan gi grunnlag for forbedring. Derfor er vi svært glade for at kommunerevisjonen og Riksrevisjonen skal samarbeid om denne undersøkelsen. Det vil sikre tilgang til informasjonen de trenger for å levere en grundig og helhetlig rapport om Helseplattformen til oss og til Stortinget, sier leder i kontrollutvalget i Trondheim, Rolf Jarle Brøske.

Èn innbygger – èn journal
Helseplattformen er et nytt felles pasientjournalsystem og samhandlingsløsning for kommuner, sykehus, fastleger og private spesialister i Midt-Norge.

Målet er økt kvalitet i pasientbehandling, bedre pasientsikkerhet, mer brukervennlige systemer og å sette helsepersonell i stand til å utføre sine oppgaver på en bedre og mer effektiv måte. Systemet skal bidra til å nå målene i regjeringens IT-satsing «Èn innbygger – èn journal»:

  • Helsepersonell skal ha enkel og sikker tilgang til pasient- og brukeropplysninger.
  • Innbyggerne skal ha tilgang på enkle og sikre digitale tjenester.
  • Data skal være tilgjengelig for kvalitetsforbedring, helseovervåking, styring og forskning.

Årsaker og ny informasjon
Trondheim kommune og St. Olav Hospital tok i bruk Helseplattformen i 2022. Deretter var planen at øvrige kommuner og fastleger skulle slutte seg til, men problemene har ført til at utrullingen av systemet på andre sykehus i Midt-Norge er satt på vent til 2024 og flere kommuner i Midt-Norge vurderer andre alternativer.

Aktuelle problemstillinger for undersøkelsen kan være

  • hva som er årsakene til problemene som har oppstått
  • hvordan aktørene jobber med å videreutvikle systemet og gevinster av løsningen
  • eventuelle konsekvenser for Helseplattformen hvis kommuner og fastleger i regionen velger andre løsninger.
  • økonomien i prosjektet som kostnadsutvikling, og kostnadsfordeling mellom de ulike aktørene som er involvert
  • om man har brukt erfaringer fra innføringer fra tilsvarende løsninger i for eksempel Danmark
  • samhandling med de andre helseregionene
  • Helse Midt RFH og Helsedepartementets oppfølging

Riksrevisjonen og kommunerevisjonen vil konkretisere hvordan undersøkelsen skal innrettes etter en foranalyse som vil starte opp senest august i år.

Rørosmeieriet ansetter ny markedssjef – og får fire nye innflyttere med på kjøpet

Meieriet ansetter Anna Maalø Jalal (39) som markeds- og innovasjonssjef. Med på flyttelasset fra Oslo til Røros, er hennes mann og to døtre.

Dette opplyser Rørosmeieriet i en pressemelding.

– Rørosmeieriet er en spennende aktør med store ambisjoner, og jeg gleder meg til å få være med på å ytterligere synliggjøre meieriets rike historie og fantastiske produkter. Og ikke minst ser jeg frem til å bli kjent med rørosingene og se hva Røros har å by på, sier Anna Maalø Jalal som opprinnelig kommer fra Orkanger. 

Anna Maalø Jalal er utdannet Siviløkonom ved Handelshøyskolen BI. Jalal kommer til Rørosmeieriet fra stillingen som salgs- og markedssjef hos Idun Industri. I tillegg har hun bred erfaring fra blant annet Coca-Cola, Essity og NorgesGruppen. 

Ansettelsen innebærer at hun får det overordnede ansvaret for å videreutvikle og styrke Rørosmeieriet som merkevare. I tillegg skal hun lede meieriets produktutviklingsarbeid.

– Rørosmeieriet har vokst fra å være det største «gårdsmeieriet» i Røros-traktene, til å bli en nasjonal aktør og merkevare som selges i hele Norge. Med Anna på laget, får vi tilført erfaring og kompetanse fra merkevarer som er sterkere enn vår. Det trenger vi, da jeg mener vi fortsatt er kun i «startgropa» for videre utvikling. Rørosmeieriet sa i 2020 at verdien skulle dobles innen 2025, og vi er på god vei. Dette vil gi økt lokal verdiskapning, flere lokale arbeidsplasser og behov for mer økologisk melk fra den lokale bonden, sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund.  

Jalal tiltrer stillingen 1. august i år, og flytting til Røros vil skje så snart begge barna har fått plass i barnehage. 

Søkertall for Røros videregående skole

Rektor ved Røros videregående skole, Hilde Knutsen, opplyser om søkertallene for skoleåret 2023/24: – Vi ser en nedgang i søkertall på studiespesialisering.

Knutsen forteller at det er merkbart at det er et lite kull som går ut av Røros skole.

– Det merkes på søknaden til Røros vgs, sier Knutsen, – Vi ser en nedgang i søkertall på studiespesialisering der vi de siste årene har hatt pluss/minus 30 elever.

Videre informerer Knutsen om at det det har pleid å være to klasser på teknikk og industrifag og helse og oppvekstfag, men at det kun blir én klasse på nevnte programområder. Det er også liten søking til vg2 tømrer, vg2 salg og reiseliv og vg2 industriteknologi.

Man ser imidlertid flere søkere til vg1 salg, service og reiseliv.

– Det er utrolig gledelig at vi har en økning i innsøking til vg1 salg, service og reiseliv, sier Knutsen, og forteller at det er flere søkere fra Innlandet til linjen.

Programområde
Vg1 Studiespesialisering15
Vg2 Studiespesialisering31
Vg3 Studiespesialisering28
Vg3 påbygg til generell studiekompetanse26
Vg1 Helse- og oppvekstfag20
Vg1 Teknologi- og industrifag20
vg1 Salg, service og reiseliv12
vg1 Bygg- og anleggsteknikk12
Vg2 Transport og logistikk7
Vg2 Barne- og ungdomsarbeiderfag7
Vg2 Helsearbeiderfag6
Vg2 Industriteknologi3
Vg2 Salg og reiseliv2
Vg2 Tømrer2

Foreslår å legge Revisjon av lokal forskrift for alkohol ut på høring

Kommunestyret skal ta opp skjenketider under Rørosmartnan.

Under årets martnan var skjenketiden begrenset, og serveringssteder fikk ikke servere alkohol før klokken 13.00. Etter tilbakemeldinger fra aktører i bransjen, vil politikerne nå endre skjenkestarten til ordinær skjenkestart klokken 11.00.

I siste formannskapsmøte fremmet representant Isak V. Busch følgende forslag til endring av § 5 i lokal forskrift for alkohol:

Skjenketider for arrangementet Rørosmartnan: Skjenkestart og skjenkeslutt følger ordinær skjenketid, foruten natt til fredag, hvor det innvilges utvidet skjenketid til kl. 02.00. 

Forslaget til endring av Røros kommune sin forskrift for alkohol legges ut på høring på kommunens nettside og sendes bevillingshaverne, politiet og NAV. Høringsperiode i 4 uker fra 28.04.2023. 

Et enstemmig formannskap innstilte på Busch sitt forslag, som dersom det blir vedtatt i kommunestyremøtet, skal ut på høring.

Nå skal saken opp på kommunestyremøtet 27.04. Saken legges frem uten forslag til vedtak fra kommunedirektøren.

Skjenketider i alkoholforskriften 
Forskriftens § 4 regulerer de ordinære skjenketidene i Røros kommune. 

• Skjenkestart for alkoholholdig drikk inntil 22 volumprosent er alle dager fra kl. 11.00. 

• Skjenkestart av alkoholholdig drikk mellom 22 og 60 volumprosent alkohol er alle dager fra kl. 13.00 

• Den alminnelige skjenketiden for øl, vin og brennevin opphører kl. 01.00. Natt til lørdag og natt til søndag utvides skjenketiden til kl. 02.00. 

• Skjenketiden for ambulerende bevilling eller for en enkelt anledning følger de samme skjenketidene som øvrige bevillinger i kommunen. Den aktuelle regelen om skjenkestart under Rørosmartnan er i forskriftens § 5 om utfyllende bestemmelser: 

• Skjenketider for arrangementet Rørosmartnan: skjenkestart er kl. 13.00 under hele arrangementet. Skjenkeslutt følger ordinær skjenketid, foruten natt til fredag, hvor det innvilges utvidet skjenketid til kl. 02.00.

Anbefalingen om å sende høringen direkte til bevillingshaverne er fordi de vil være direkte berørt av en eventuell endring. Mens anbefalingen om å sende høringen direkte til politiet og NAV er fordi de er faste høringsinstanser ved behandlinger av søknader om salg og skjenking av alkohol, jf. kommunes alkoholforskrift § 6, 3. ledd, og det vurderes om hensiktsmessig å få deres vurderinger i denne saken også. 

Hvis det skal gjøres en endring av tidspunktet for skjenkestart under Rørosmartnan i kommunens forskrift om alkohol, anbefaler kommunedirektøren at et eventuelt vedtak formuleres slik: 

Skjenketider for arrangementet Rørosmartnan: Skjenkestart og skjenkeslutt følger ordinær skjenketid, foruten natt til fredag, hvor det innvilges utvidet skjenketid til kl. 02.00. Forslaget til endring av Røros kommune sin forskrift for alkohol legges ut på høring på kommunens nettside og sendes bevillingshaverne, politiet og NAV. Høringsperiode i 4 uker fra 28.04.2023