Her er årets kirkelige konfirmanter

I år er det 46 ungdommer som skal ha kristelig konfirmasjon.

Konfirmasjonene 2023 starter med konfirmasjon i Glåmos Kirke torsdag 18. mai.

De som skal konfirmere seg i på Glåmos er:

Jonas Hjertmoen

Solveig Marie Dieter-Bendixvold

I Røros kirke gjennomføres konfirmasjonen lørdag 20. mai.

Følgende ungdommer skal konfirmeres:

Amalie Evavold Ydse

Ane Eggen

Anna Wessel Skjeveland

Arnt Helge Frøseth Johansen

Asmund Zimmermann

Cornelius Aas Malmroth

Daniel Sundt Gravseth

Dina Olsen

Edvard Leander Lundquist Langen

Ela Roll

Ella Myran

Ellen Nilsgård

Even Jeshua Løseth Brynhildsvold

Hallstein Solbakk-Svendsen

Henning Nordbrekken Tørres

Inga Meli

Inger Kroken Dahl

Ingvild Skancke Lundh

Ingvild Moen Selboe

Jakob Hellandsjø

Johannes Soldal Feragen

Johannes Hofstad

Juni Elen Henriksen Kelly

Kaja Haugom

Kristian Flønes Sorken

Leah Sundsethaug Fæmundshytten

Leandra Michelle Moseng Lagos

Louise Bergstrøm Løkken

Magnus Rian

Maja Ryttervoll

Maja Olise Engan-Holden

Malin Skott-Vangsgjelten

Markus Langeng

Martin Götze

Odin Homnes

Oliver Nyrud Nøkleby

Robin Garberg Hagen

Tia Elen Kjærem Hindklev

Trygve Aas Kristoffersen

Vebjørn Engan

Vilmer Sjøvold Røsten

Tre ungdommer skal konfirmeres i Saemien ååmege i august:

Isak Aksel Rensberg (Røros menighet)

Jåvva Danielsen (Brekken menighet)

Matheus Bransfjell (Brekken menighet)

Røros speidergruppe feirer 100 år

Lørdag den 15. april inviterer Røros speidergruppe til jubileumsfeiring på Doktortjønna.

Speiderleder May Irene Løseth sier at alle er velkommen og vil bli godt tatt imot. 

– Speiderne har forberedt litt av hvert, og det blir aktiviteter og servering. Vi skal tenne opp i bålpanna, og folk kan komme hit for å lære om hva vi holder på med i speideren, eller for å mimre over hva man har opplevd i speideren, sier Løseth.

I 100 år har Røros Speidergruppe gitt barn og unge muligheten til å oppleve natur og turglede. Nå feires begivenheten med speideraktiviteter, lek og jubileumskake.

– I forbindelse med feiringen av jubileum inviterer vi både tidligere og potensielt nye speidere til å se hva vi driver med, skriver speidergruppa om arrangementet, 

Hver uke møtes cirka 30 speidere på klubbhuset i Øya hvor de blant annet

Leker, lager mat på primus og bål, jobber sammen for å fullføre ferdighetsmerker(eksempel: godterimerke, knivmerke, utelekemerke, primitiv mat merke), er ute i naturen på turer, lærer praktiske ferdigheter som båltenning, knuter, kart og kompass, overnatting i naturen og mye mer. 

Kjører i gang med innbyggerpanel

Røros kommune har opprettet et innbyggerpanel som skal fremme innbyggerdialog og innhente innbyggernes synspunkter i utvalgte saker. 12 av 18 representanter dukket opp på oppstartsmøtet.

Onsdag var første møte, og 12 av til sammen 18 utvalgte innbyggere møtte opp. Fra kommunen kom ordfører, varaordfører, formannskapssekretær, kommunedirektør og virksomhetsleder tekniske områder. 

Rådgivende organ
Innbyggerpanelet er tenkt som et rådgivende organ bestående av et representativt utvalg innbyggere fra ulike yrker og aldersgrupper.  Representantene skal sitte i en toårs-periode. 

Hvordan innbyggerpanelet skal fungere i praksis vil panelet selv være med å bestemme. Konseptet Innbyggerpanel er en relativt uprøvd ordning, både nasjonalt og internasjonalt, og derfor vil noe av det panelet først skal ta stilling til være hvordan panelet skal fungere.

Ordfører Isak V. Busch var strålende fornøyd med at så mange møtte opp og at de tilstedeværende virket engasjerte og ivrige. 

– Det er godt å se at folk bruker tiden sin til å engasjere seg i lokalsamfunnet. Jeg er positivt overrasket og synes dette har fått en veldig god start, sa en entusiastisk ordfører. 

Nilsenhjørneparken
Den første saken panelet skal ta stilling til er hva som skal skje i Nilsenhjørnetparken. Saksbehandler Dag Øyen informerte panelet om saken og luftet ideer rundt hvordan panelet skal jobbe med saken. 

Panelet vil etterhvert dra på befaring i området, og deretter jobbe med innspill på hvordan parken kan utformes. 

Prosessleder for innbyggerpanelet er formannskapsseklretær Mikael Ø. Schärer.  Schärer  informerte de oppmøtte om hva tanken bak panelet var, og åpnet for diskusjon rundt hvordan panelet skal ta stilling til ulike problemstillinger som for eksempel om navnene på representantene fra panelet skal offentliggjøres. 

Røros er den første kommunen i regionen som oppretter et innbyggerpanel. Ordfører V. Busch sa at det var et viktig nybrottsarbeid, og at Røros kommune til og med i internasjonal sammenheng er tidlig ute med å opprette et panel for å fasilitere en mer direkte innbyggerdialog. 

Se hvem som har søkt på stilling som arkitekt/planlegger

15 personer har søkt på stilling som arkitekt/planlegger.

1 Nora Sandbæk (25) bor i Bergen 

2 Katerina Apostoloska (55) bor i Boris Kidric 8- I/8 og jobber som Head of Department 

3 Ørjan Knapstad (30) bor i Stavanger og jobber som planmedarbeider/Rådgiver 

4 Samrawit Gebreselassie (39) bor i Trondheim og jobber som forskningsassistent 

5 Sara Neukirch Hansen (23) bor i Kongsvinger 

6 Elham Ziaabadi (35) bor i Stavanger og er Founder & CEO of EZ 

7 Bahram Shojaeshafiei (43) bor i Erbil og jobber som senior Architect 

8 Michal Kurlej (34) bor i Ålesund 

9 Faramarz Naderi (35) bor i Roma 

10 Silje Svarstad (27) bo i Oslo 

11 Kine Nordgård Ugelstad (37) bor i Frogn og jobber som designer og Arkitekt 

12 Faramarz Naderi (35) bor i Roma 

13 Mahsa Akrami (30) bor i Bærum 

14 Tina Løhre Ranøyen (31) bor i Oslo og jobber som salgsmedarbeider 

15 Konfidensiell

Ønsker vedtak på ny fartsgrense, skilt og oppmerking ved Coop Extra

Trøndelag fylkeskommune har mottatt mange henvendelser om trafikksikkerheten forbi nybygde Coop Extra. Nå har de sendt en henvendelse til Statens vegvesen, der de ber om et vedtak på endret fartsgrense, skilt og oppmerking.

På strekningen forbi nye Coop Extra er det etablert ny gang- og sykkelveg og en tilrettelagt kryssing fra gang- og sykkelveg over til parkeringsplassen til Coop Extra. 

– Denne er mye brukt og vi har fått flere henvendelser om at det skjer nestenulykker der, skriver Linn Mari Forfod i Trøndelag fylkeskommune. 

Innkjøringa til Coop Extra, som de har sammen med Circle K, er veldig bred. Biler og lastebiler kjører inn og ut litt alle plasser. Strekningen oppleves uoversiktlig for kjørende og skummel for gående/syklende som skal krysse her. Det hevdes også av mange at farten er høy, men trafikkmålinger utført på stedet viser et fartsnivå på 53 km/t på strekningen.

– Med bakgrunn i alle henvendelser vi har fått om denne tilrettelagte kryssingen, så tyder det på at situasjonen ikke er bra selv om fartsnivået ikke er veldig høyt. Vi har kommet til at vi ønsker å gjøre tiltak for å sikre krysningspunktet, skriver fylkeskommunen i sin anmodning til Statens Vegvesen.

Ønsker å etablere fartshump
Fylkeskommunen har kommet frem til at etablering av gangfelt i krysningspunktet og en fartshump like ved er de mest hensiktsmessige tiltakene. Selv om et opphøyd gangfelt ville være ønskelig, vil det ikke være mulig å oppfylle kravene for universell utforming.

Siden nødetatene har tilholdssted i nærheten, ønsker fylkeskommunen å begrense antall humper på veien og prøve med bare en fartshump til å begynne med. Det vil bli gjennomført en fartsmåling etter at tiltaket er gjennomført for å evaluere om det har ønsket effekt eller om en ekstra fartshump må til.

Det har blitt gjort vurderinger av fartsgrenser og trafikksikkerhet på veien fra område rundt Coop Extra og inn til sentrum. Ifølge fartsgrensekriteriene bør veier med egen gang- og sykkelveg ha anbefalt fartsgrense på 60/70/80 km/t. Men på denne veien, med to gangfelt, blir anbefalt fartsgrense 50 km/t. 

– Å ha en hyppig endring mellom 50 og 60 km/t er ikke en god løsning, og fartsgrensekriteriene anbefaler også å unngå hyppige endringer i fartsgrensen, heter det i utredningen.

Derfor ønsker Trøndelag fylkeskommune å ha en helhetlig fartsgrense på 50 km/t fra tettstedet og inn til sentrum. En fartshump ved gangfeltet ved Coop Extra vil bidra til å opprettholde et akseptabelt fartsnivå. Denne fartshumpen vil også ha en positiv effekt på trafikksikkerheten i svingen ved broa, og redusere antall ulykker som skjer der om vinteren.

Det er også ønskelig å endre fartsgrensen i den andre enden av strekningen. 

– Vi mener dagens 60-sone starter for langt unna der behovet for nedsatt fartsgrense er. Vi vil derfor utvide generell-strekningen mot Coop Extra og varsle 50 km/t.

Sender inn forslag til vedtak
Overingeniør, seksjon vegforvaltning ved Trøndelag Fylkeskommune, Linn Mari Forfod, forteller at Statens vegvesen har saken til vurdering. 

– Dersom de er enige i vår vurdering vil de sende forslag til vedtak på høring til politiet og kommunen. Det er fire ukers høringsfrist, men om høringspartene sender svar tidligere får vi sannsynligvis vedtak tidligere også. (Jeg vet ikke om det er sendt på høring enda.) Vi lager ferdig en arbeidsordre i mellomtiden slik at den er klar. Når entreprenøren kan gjennomføre jobben har jeg dessverre ikke noe dato på enda. Det kommer an på hvor fort vi får vedtaket, på porteføljen til entreprenøren og været, skriver Forfod i en e-post til Rørosnytt.

Forslag til nye skiltplasseringer:

Rørosbanen stengt for andre dag på rad

Rørosbanen stenges for andre dag på rad. Det melder Bane Nor på sine nettsider. Rørosbanen mellom Elverum og Rena er stengt på grunn av overvann. Dette vil påvirke toglinjene Hamar-Røros-Trondheim S. Ifølge Bane Nor vil det komme en ny oppdatering klokken 10:00.

Dovrebanen er også stengt.