Kunsthistoriker om Kunst i Bergstaden – styrker Røros som kulturby

Barneverksted, utstillinger, kunstsamtaler, vandringer, omvisninger og kåserier er bare noe av det du kan oppleve under Kunst i Bergstaden som arrangeres på Bergstadens Hotel denne uka. 

I år er det tiårs-jubileum når Kunst i Bergstaden arrangeres for siste gang, og vi vil få se kunstnere som Håkon Gullvåg, Anders Bjørgaard, treskjæreren Klas Olsen Prytz og Eli Wintervold.

Vi har snakket med kunsthistoriker og professor i kunsthistorie, Øivind Storm Bjerke, om betydningen av Kunst i Bergstaden. 

Styrker Røros som kulturby
Øivind tror at Kunst i Bergstaden har vært med å styrke Røros som kulturby, og forteller at noe av det han synes er mest interessant med prosjektet er at det ikke bare er fokus på kjente og nasjonalt anerkjente navn, men at de kjente kunstnerne settes sammen med sentrale lokale aktører.

– Det er kanskje noe av det aller viktigste med dette prosjektet, at man etterhvert har gått mer og mer i retning av å vise frem det etablerte til å legge større vekt på det uetablerte, forklarer Bjerke. 

Videre sier han at det har vært viktig å vise et bredt utvalg av ulike kunstformer, og at Kunst i Bergstaden i Bergstaden blir de ulike kunstneriske uttrykksmåtene vist side om side. Det at utstillingen foregår på et hotell og ikke i et tradisjonelt kunstgalleri har bidratt til ytterligere å utviske skillene mellom kunstformene og gjøre kusten tilgjengelig for et bredere publikum.

– Noen kunstformer har særstatus, og der er maleri liksom på toppen, men det vi har greid å få til her, er å sette de ulike kunstformene på lik fot. Maleri, grafikk, fotografi, treskjæring, og det man vil kalle folkekunst og til og med amatørkunst, understreker Øivind.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bjerke snakker om kunstneren Anders Bjørgaard, som kanskje er best kjent for å ha illustrert tegneserien om Jens von Bustenskjold. Foto: Svend Agne Strømmevold

Dekanoniserer kunst
Videre forteller kunstprofessoren at en trend innen kunstformidling har vært å såkalt dekanonisere kunsten. Dekanonisering handler om å gå bort fra tanken om at kunsten skal ha en fast kanon, og hander blant annet om å ha et kunstnerisk mangfold og en teoretisk tilnærming til kunsten som er mer inkluderende overfor ulike kunstneriske uttrykk og tradisjoner, og som i større grad kan innforlive såkalt ikke-vestlige kulturuttrykk.

Bjerke forklarer at Kunst i Bergstadens fokus på å samle ulike kunstformer går fint sammen med dekanoniserings-tanken.

– Man kan si at Kunst i Bergstaden er den ideelle realisering av Nasjonalmuseets bestrebelser med å dekanonisere norsk kunst. 

– Er det ikke litt trist at dette er siste gang Kunst i Bergstaden arrangeres?

– Tja, det er akkurat som å bli pensjonist; er det slutten på noe eller begynnelsen på noe nytt? En slutt er også en begynnelse på noe, og en av fruktene av dette prosjektet er at Røros har styrket sin posisjon som kulturby.

Tyngre soloppgang i 2022

Soloppgangen Helse og miljø as hadde et tyngre år i 2022, med en tilbakegang i driftsinntektene på om lag to millioner kroner mot året før. Likevel viser årsregnskapet et lite plussresultat.

Soloppgangen hadde driftsinntekter på over ni millioner kroner i både i 2020 og 2021. Regnskapet for 2022 viser imidlertid en tilbakegang i driftsinntektene, som ender på 7.05 millioner kroner.

Tross en tilbakegang til flere års før pandemien med tanke på størrelsen på driftsinntektene leverer selskapet et årsresultat i pluss. Også dette er kraftig redusert i forhold til de siste årene, da årsresultatet har havnet på 7-800.000 kroner i pluss. For 2022 kan selskapet oppsummere årsresultatet med 18.000 kroner i pluss.

Ingolf og Randi Olsen har eid Soloppgangen Helse og miljø as, men solgte selskapet tidlig i 2023.

Brevproblemene i Helseplattformen – status for Røros kommune: 21 brev har ikke blitt sendt ut

Mandag 6. mars ble det hasteinnkalt til et møte med Helseplattformen AS (HPAS). Innkallingene gikk til ledelsen i de ni kommunene som allerede har tatt i bruk Helseplattformen i full drift. 

På møtet ble det informert om at det under feilsøking i Helseplattformen ble avdekket at feilen som ble funnet på St. Olavs hospital også rammet kommunene som har tatt i bruk løsningen. På daværende tidspunkt ble antall brev som ikke hadde blitt sendt ut estimert til 13 brev for Røros sitt vedkommende. 

– Etter en ny gjennomgang fikk vi melding på ettermiddagen 9. mars, at tallet var sluttført til å være 21 brev. Dette opplyser Røros kommune i en oppdatering. 

Overvåkning iverksatt 
– Leverandøren har iverksatt overvåkning i systemet slik at vi får melding dersom brev og meldinger stopper opp. Leverandøren sørger også for at brukere av systemet ikke får mulighet til å sende ut meldinger dersom de er kodet på en mangelfull måte. 

Vi har god tro på at Helseplattformen AS avdekker og retter opp de feil og mangler som nå er påvist så raskt som mulig, og at selskapet bidrar til at ambisjonen om en innbygger – en journal blir realisert på best mulig måte, skriver kommunen videre.

Gjennomgang 
Samtidig som kommunen fikk oversikt over antall brev, ble det samtidig avklart hvordan de aktuelle brevene skal gjennomgås etter at de blir sendt tilbake til sluttbruker (det vil si de som sendte ut brevene). Da vil alle brevene/henvendelsene gjennomgås, og kommunen får klarhet i innhold og eventuelle konsekvenser som følge av at de ikke er blitt sendt. Videre oppfølging tas i så fall så raskt som mulig. Alt dette gjøres i samarbeid med HP og i dialog med Trondheim kommune. Røros, Os og Holtålen kjører også en samtidig prosess. 

Trondheim kommune meldte i en pressmelding 10. mars at de snart var i mål med å få oversikten. Så langt tyder ikke funn i materialet på at noen innbyggere der har mistet helsehjelp eller fått mangelfull oppfølging som følge av brev-problemene. 

Ferdigstilles i løpet av uken 
Røros kommune har svært få brev som skal gjennomgås, så tidlig i løpet av denne uken vil de kunne si konkret hva resultatet av gjennomgangen vil være. Ulike medier har også de siste dagene omtalt feil ved 3400 henvisninger gjennom Helseplattformen. Røros kommune har fått bekreftet at dette handler om interne henvisninger ved St. Olavs hospital, og at de ikke omfattes av materialet som kommunene nå gjennomgår.

Oskar er valgt til fylkesleder for Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag

Oskar Tørres Lindstad (22) fra Røros er aktiv som lokalpolitiker, student, og bor og jobber på et  småbruk på Feragen. Oskar har solid organisasjonserfaring, og er opptatt politisk arbeid, rekruttering  og de lange linjene i jordbruket. 

– Vi står for alvor ved et veiskille for norsk landbruk i dag. Krav til drifta krever ombygging av fjøs,  med en investering som ikke gir avkastning på investert kapital. Effektivitetskravet er et hån mot det  norske landbrukets tradisjonelle verdier om bærekraft og nøysomhet. Velger vi bort et landbruk med  små og mellomstore gårdsbruk i dag, blir vi en mye fattigere nasjon om noen tiår. Vår felles historie,  vårt vakre kulturlandskap, faller i gapet på markedsliberalistenes streben etter økonomisk vekst og  billig produksjon og billige varer, skrev Oskar Tørres Lindstad i en pressemelding når han først ble innstilt som fylkesleder.

UTPOST presenterer: Team Hegdal

Fredag 24. mars er det klart for konsert med Team Hegdal på Thomasgaarden.

Spellemannsvinnende Team Hegdal har sin femte utgivelse i bagasjen da de kommer til Røros.

«Vol 5» er den første kvartettutgivelsen siden «Vol 1» (2010). «Vol 2-4» har alle gjesteopptredener, med musikere som Mattias Ståhl, Ola Kvernberg og Oscar Grönberg. Nå står André Roligheten (saxofoner/bassklarinett), Ole Morten Vågan (kontrabass), Gard Nilssen (trommer) og Eirik Hegdal (saxofoner/klarinett) støtt alene, med musikk komponert av sistnevnte.

Team Hegdal:
Eirik Hegdal – saksofoner/klarinett/komposisjoner

André Roligheten – saksofoner/bass klarinett

Ole Morten Vågan – kontrabass

Gard Nilssen – trommer

UTPOST er en konsertserie på Røros initiert av folkemusiker Olav Luksengård Mjelva og jazzmusiker Tollef Østvang. Målsetningen er å skape et mer regelmessig og sjangeroverskridende konserttilbud som spenner fra folkemusikk til jazz og fri-improvisasjon.