Siste sjanse til å melde seg på UKM

UKM Røros 2023 arrangeres på Ungdommens Hus Røros torsdag 30. mars. Påmeldingsfrist for kulturinnslag er mandag 13. mars, så det er enda litt tid til å melde seg på.

Eksempler på hva som kan meldes på er foto, musikk, dans, video, kunst, bilde, teater, cosplay eller litteratur. 

– Her kan barn og unge i alderen 10 til 20 år som går på skole eller bor i Røros kommune melde på sin interesse og kulturuttrykk for å vise fram det de synes er kult og artig å holde på med. Alt er lov. Alene eller sammen med andre. Det er gratis å delta. Vi håper enda flere melder seg på. Vær kreativ og ha det gøy i prosessen, skriver lokalkontakt UKM Røros, Ove Testad i en pressemelding.  

For påmelding gå inn på ukm.no/roros.  

– Vi ønsker oss også mange som kommer for å se og høre våre unge og flinke sine fine innslag! For å oppleve årets kulturelle og flotte bidrag så kom innom Ungdommens Hus Røros torsdag 30. mars, og det er gratis inngang for alle, skriver Testad.

Ung spellemann hyller kulturlivet på Røros

Interessen for musikk, dans og jakt henger sammen for Jesper Norvik (16), som lenge har vært en ivrig folkemusikk-entusiast, og som har med seg toraderen hvor enn han går.

Jesper er født og oppvokst på Røros, og studerer for tiden på Melhus. Interessen for folkemusikk har den unge spellemannen hatt siden han var liten, og det var gjennom interessen for jakt at han virkelig fikk opp øynene for folkemusikk.

– Vi satt i jaktbua under elgjakta, også var radioen på, og da var det ofte torader og gammeldans det gikk i, og det er kanskje gjennom det at jeg først begynte å høre på folkemusikk, sier Jesper. 

Norvik forteller at interessen for musikk bare blir sterkere med årene, og at han alltid har med seg toraderen hvor enn han går. Noe av det han liker best med musikken er å spille til dans.

– Vi er en del kompiser som spiller, og noe av det artigste er når vi spiller til dans, sier Norvik, som i tillegg til musikken har en aktiv interesse for gammeldans. 

Det var først like før koronaen at Jesper selv begynte å spille torader, og i det siste har han også fattet interesse for andre instrumenter som gitar og trekkspill.

Som forbilder innen folkemusikken vil Norvik trekke fram Hallingdal Kraftlag, og lokalt nevner han Dalakopa, Olav Mjelva og ikke minst Sven Nyhus som inspirasjoner. 

Ung kultur
Jesper forklarer at det er et levende lokalt miljø blant unge folkemusikere og dansere på Røros.

– Vi er en god gjeng som både danser og spiller sammen, og da møtes vi gjerne på Sangerhuset, sier Norvik, som pleier å reise fram og tilbake fra Melhus til Røros på samme dag for å være med å danse på mandager i Sangerhuset.

Norvik sier at i de siste årene har flere og flere unge blitt dratt inn i kulturen på Røros, og at det er et engasjert miljø av folk på hans alder som involverer seg i folkemusikken og gammeldansen.

– I starten var det bare jeg og en kompis som holdt på, og det ble litt langdrygt, men etterhvert har flere funnet hverandre både i dansen og musikken, sier Norvik.

Hyller lokal kultur
Jesper sier at han ønsker å flytte til Røros når han blir voksen, og forteller at han synes det er et fantastisk kulturliv her.

– Og martnan er høydepunktet. Da kommer det folk langveisfra med samme interesser, og vi spiller opp til dans og danser gjennom martnasuka. Det er noe av det morsomste vi gjør, fastslår den unge spellemannen.

Trøndercupen i Klatring for barn og ungdom på Røros i mårra

Røros Klatreklubb inviterer til Trøndercupen i Klatring for barn og ungdom (6-19 år) i verket lørdag 11.03.

Deltagere må være medlemmer i en klatreklubb for å kunne delta og påmelding skjer ved oppmøte.

TrønderCup er en konkurranse for barn og ungdom. Cupen er der for å dekke behovet for lokale konkurranser i Trøndelag og er ment å fungere som et samlingspunkt for de unge klatrerne og deres foreldre. Mestring og klatreglede skal være i fokus.

Om Konkurransen:
Konkurranseformen er veldig uhøytidelig og det klatres på topptau. Det vil være fem ulike aldersklasser og det er ruter med varierende vanskelighetsgrad.

Klassene er delt inn i:

6år – 10år

11år – 12år

13år – 14år

15år – 16år

17år – 19år

Opp 7,5 millioner

R.K. Betongpartner leverer et kjemperesultat i sitt årsregnskap for 2022, og øker driftsinntektene med 7,5 millioner kroner i samme periode.

Med 5,5 millioner kroner i driftsinntekter i 2021 var R.K. Betongpartner ned tre millioner kroner i driftsinntekter fra 8,5 millioner kroner i 2020. I 2022 viser årsregnskapene at veksten er tilbake, og det gir også utslag på årsresultatet.

Med 13 millioner kroner i driftsinntekter for 2022 leverer dermed bedriften sitt beste år, etter å ha endt på  10,2 millioner kroner i driftsinntekter i 2019 som det nest høyeste.

Og med et driftsresultat på 2,4  millioner kroner før skatt betyr det at bedriften etter skatt sitter igjen med et årsresultat på 1,9 millioner kroner i pluss. Egenkapitalen er dermed opp på 2,1 millioner kroner.

Rimutis Kazlauskas står oppført med 100 prosent av aksjene i det Rørosregistrerte selskapet og er også daglig leder. R.K. Betongpartner ble etablert i 2018.

Folkestyret: Vil ha mer makt til folket

Eli Marie Jensen (44) er født og oppvokst i Trondheim, og har bodd og jobbet som grafisk designer i Oslo i mange år, før hun flyttet til Røros for fire år siden.

– Jeg har alltid vært knyttet til Røros, og føler meg mest hjemme her, sier Eli Marie, og forklarer at det er kombinasjonen mellom å være en liten by med tilgang til naturen var noe av det som trakk henne hit. 

Da hun kom til Røros begynte hun å jobbe som free lance-journalist for Arbeidets Rett, hvor hun arbeidet i tre år. 

Folkestyret
Nylig begynte Jensen å involvere seg i organisasjonen Folkestyret, som jobber med å innføre et mer desentralisert styresett. Tanken er at folket i større grad skal ha mulighet til å direkte påvirke og delta i demokratiske prosesser.

– Det er en frivillig interesseorganisasjon som jobber for å fremme det vi ser på som ekte demokrati, sier Jensen.

Folkestyret har utformet ti demokratiske prinsipper som skal ligge som et grunnlag for organisasjonens retning og politikk.

– Uavhengig av parti så kan hvem som helst stille til valg basert på de ti prinsippene, og de vil få hjelp og støtte fra oss, sier Jensen.

– Det dreier seg om å få et mer lokalt styresett slik at alle kan påvirke hverdagen og livene våre i større grad enn vi har gjort, sier Eli Marie.

Demokratiske prinsipper
For et år siden søkte organisasjonen frivillige, og det var da at Jensen tok kontakt og meldte seg inn. I organisasjonen vil hun jobbe med tekst, sosiale medier og profilering av kommunikasjon.

– Hvis enkeltpersoner ser verdien i de demokratiske prinsippene, og setter seg på liste til høstens valg, så kan de ha prinsippene med seg når de stemmer i enkeltsaker, sier Eli Marie.

Jensen understreker at hun selv ikke er en politiker, men en bekymret innbygger. 

– Våre modige samiske ungdommer eksponerte en rettsstat som er ute av funksjon. Landets lover og regler er skapt for å beskytte folkets interesser. 

Nå vil hun gjerne oppfordre lokalpolitikere til å involvere seg i organisasjonen.

– Det er mange lokalpolitikere her som gjør en veldig bra jobb, og som vil det beste for folk, og jeg vil gjerne oppfordre dem til å involvere seg i Folkestyret. Politikere på Røros kan stille til valg med oss i ryggen, helt uavhengig av politisk parti, så lenge man stiller seg bak de ti prinsippene, sier Jensen.

Folkestyret er en frittstående interesseorganisasjon med formål å styrke demokratiet og individets frihet gjennom å innføre et mer desentralisert folkestyre i Norge. Folkestyret er politisk og religiøst nøytralt.

  1. Mennesket eier seg selv og er suveren i egen kropp og sinn
  2. Mennesket har eiendomsrett og eier samfunnet sammen
  3. Menneskets grunnleggende individuelle behov ivaretas av samfunnet
  4. Den demokratiske makten har sitt sete hos individet
  5. Samfunnet styres av folket gjennom en desentralisert styreform
  6. Myndighetene er underlagt folket
  7. Demokratisk makt i samfunnet kan ikke overføres ut av landet
  8. Demokratisk makt i samfunnet som allerede er ført ut av landet tilbakeføres
  9. Naturressursene eies av folket – og kan ikke selges til andre
  10. Naturens regenerative egenskaper og helhet er vårt livsgrunnlag og skal beskyttes