Vellykket surdeigskurs i snekkerverksted

Rundt ti personer samlet seg da Slow Food Røros arrangerte surdeigkurs i helgen.

Kursleder var Niels Noer. Noer er opprinnelig dansk og har vært en lidenskapelig surdeigsbaker i mange tiår.

Under kurset tok Noer utgangspunkt i økologiske mjøltyper som kan kjøpes på Røros, og gikk gjennom hvordan man lager surdeigsstarter, hvordan man mater starteren og hvordan man setter deiger til ulike typer brød.

– Vi bakte vanlig grovt hvetebrød på sammalt spelt, hvete og grov sammalt hvete, samt en loff for å se forskjellen, og store grove danske rugbrød, skriver Slow Food Røros på sine nettsider.

Hver deltaker satte sin egen deig og ble veiledet av kursleder. 

– Noen hadde for hard deig, noen for våt deig og noen hadde klumper i deigen. Vi lærte hvordan vi skulle håndtere de ulike variantene, og hva det utgjorde på hevetid, steking osv. Ikke minst lærte vi på hvilket tidspunkt deigen skulle saltes, for å få mest hensiktsmessig resultat.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Slow Food Røros.

Surdeigskurset gikk over to dager, og søndag var det felles frokost hvor deltakerne smakte på de ulike brødtypene.

– Alle som deltok på kurset fikk Niels’ private oppskrifter, og fikk selvsagt med seg hjem de gode brødene som ble bakt. Og motivasjonen var stor – flere tar mål av seg til å sette et surdeigsbrød hver helg, skriver Slow Food Røros.

Rørosinger i Vasaloppet

Blant de over 15.000 som deltok i Vasaloppet i helga, var det flere rørosinger som valgte å gjennomføre det 90 kilometer lange rennet. 

Rørosingene som deltok var Erik W. Slettum, Arnt Erik Skancke, Trond Morten Gløtheim, Grete Gløtheim, Tove Iren Ryttervoll og Helge Sundberg.

Vasaloppet er et svensk turrenn i langrenn som går mellom Sälen og Mora i Dalarne, Sverige. Strekningen er på 90 kilometer. 

Arnt Erik Skancke har planlagt å delta på rennet siden i fjor, og forteller at det har vært et mål å gjennomføre. 

– Hvordan var det å delta?

– Det ble vondt, for å si det sånn. Det var litt av et show og veldig artig å være med, sier Skancke, og legger til at han hadde tre uker med influensa i forkant, – så jeg visste at det kom til å bli tungt, men det var atskillig tyngre enn jeg hadde trodd.

Av over 15.000 deltakere kom Erik W. Slettum på 506. plass. Slettum forteller at inntill for halvannet år siden har han ikke pleid å gå mye på ski, men at han har trent mye siden da. Egentlig hadde Erik planlagt å være med i fjor, men fikk korona og måtte avlyse. 

– Det er ett ord som beskriver hvordan det var: hardt, sier Erik, – Det er langt med ni mil når en skal gå fort, men det var artig, og veldig mye folk så det ble vanvittig trøkk.

Vasaloppet. Opp første bakken. Foto: Privat.

Kan få 383.500 kroner

Røros dører og vinduer as har søkt om støtte til bedriftsintern opplæring. Fylkesutvalget behandle saken 7. mars og fylkesdirektøren er positiv til søknaden. Opplæringen skal sikre bedre flyt og en slankere produksjon gjennom en bred LEAN-opplæring.

Fylkesdirektøren skriver itt forslag til innstilling ar: Fylkesutvalget innvilger støtte til Røros dører og vinduer AS med inntil kr 383 500 til kompetansehevende tiltak fra støtteordningen, BIO Trøndelag 2023. Før eventuell delutbetaling forutsettes at det foreligger avtale mellom tilbyder av kompetansetiltaket og Røros dører og vinduer AS.

Bedriftsintern opplæring (BIO) Trøndelag er en støtteordning som skal bidra til kompetansehevingstiltak i bedrifter. Støtte fra ordningen skal brukes til kompetanseheving av ansatte slik at bedriften som søker skal klare nødvendig omstilling – enten i form av endring i bedriftens produksjon eller ved etablering i nye markeder.

RDV utvikler stadig nye type vinduer til nye deler i vindusmarkedet, hvor antikvar-serien er et av våre nyeste produkter. Kundespesifikk ordreproduksjon av et bredt produktspekter, krever en ekstrem fleksibilitet i produksjonen. En bred Lean-opplæring vil gi en økt forståelse for hvordan dette kan gjøres, samtidig som en oppnår en kortere gjennomløpstid i fabrikken, skriver firmaet i sin søknad.

Det kan også nevnes at bedriften allerede har implementert Lean, blant annet igjennom en Leanleder og Lean systemer som 5S og tavlemøter. Dette fungerer godt i dag. Samtidig er det en utfordring at det tidvis er mye omarbeiding i produksjonen. Vi tror at en bred involvering igjennom en grunnopplæring av alle ansatte innen Lean-filosofien vil underbygge det Lean-arbeidet som allerede gjøres, i tillegg til at vi får en økt forståelse, og implementert flere elementer fra Lean-filosofien, heter det videre.

Luftforsvaret mellomlandet på Røros lufthavn

Fem Bell 412 helikoptre fra luftforsvaret mellomlandet på Røros flyplass i dag.

– Det er relativt sjeldent at det kommer så mange på en gang. De stoppet hos oss for å tanke. Det er som kjent en ganske stor NATO-øvelse i nord-Norge, sier lufthavnsjef ved Røros lufthavn, Gudbrand Rognes.

Bell 412. Foto: Gudbrand Rognes.

Vinterfestspill: Alehouse på Sangerhuset 

For et musikalsk innblikk i Englands puber fra det 17. århundre, inviterer Barokksolistene til Alehouse på Sangerhuset 18.mars.

Englands puber fra det 17. århundre var ikke bare serveringssteder, de var også de første konsertlokalene. Fra enkle drikkeviser kunne en blanding av musikk, sang og dans utvikle seg til å bli hele forestillinger.

Det blir full fest i Sangerhuset når Barokksolistene inviterer til «Alehouse»

Barokksolistene er et norsk musikkensemble innen barokkmusikk og tidligmusikk. Ensemblet ble startet i 2005 av Bjarte Eike som er kunstnerisk leder og fiolinist i orkesteret.

Vinterfestspill i Bergstaden er en årlig kammermusikkfestival i hjertet av verdensarven Røros bergstad og Circumferensen. Her møter fremragende nasjonale og internasjonale musikere et entusiastisk publikum. Årets festival foregår fra 16.- 19. mars.

Nå kan du søke tilskudd til inkludering i kulturliv

For å realisere Fritidserklæringens mål om at alle barn og unge skal ha muligheten til å delta i minst ett fritidstilbud, er det nå åpent for å søke tilskudd til inkludering i kulturliv hos Kulturtanken på vegne av Kultur- og likestillingsdepartementet.

Ordningen er på 13 millioner, og søknadsfristen er 1. mars.

Det overordnede målet med ordningen er å gi barn og unge mulighet til å delta i felles kulturaktiviteter på tvers av blant annet kjønn, etnisitet,  funksjonsevne, sosial- og økonomisk bakgrunn og bosted.

Det er snakk om aktiviteter innen feltene musikk, teater, dans, litteratur, film og medias, visuell kunst, dataspill, kulturarv, arkitektur og design og tverrgående kunst og kultur.

Det kan søkes tilskudd til:

  • Leie av eksterne lokaler
  • Materialer
  • Honorarer til eksterne bidragsytere
  • Markedsføring
  • Deltakeravgift
  • Aktiviteter

Tilskuddet skal gå til tiltak rettet mot barn(6-12) og ungdom(13-19).

Søker må være registrert i Frivillighetsregisteret.

Enkeltpersoner, kommuner eller kommunale virksomheter og kommersielle foretak kan ikke stå som søker av støtte.

Samarbeid
Søkere skal initiere samarbeid om tiltaket. Samarbeidet kan bestå av en blanding av aktører. Eksempelvis kan samarbeidspartnere være:

  • Kommune, skole, fritidsklubb eller ungdomsråd
  • Andre frivillige organisasjoner
  • Kommunale aktører som bibliotek, kulturskoler, kulturhus, kommunale frivilligsentraler, museer eller bygdetun
  • Søknaden må spesifisere hvordan den enkelte aktør skal bidra og hvilken rolle de har.