Trøndersk Matmanifest 2.0

Trøndelag fikk som den første regionen i verden et eget matmanifest i 2011. Nå er mange av de åtte målene i manifestet nådd og alle Trønderske kommuner har signert på manifestet. Det har også drøyt 60 offentlige og private aktører.

Fikk 300.000,- til nytt grunnlag
Det operative ansvaret for utarbeidelse og implementering av matmanifestet ble lagt til Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS.

Trøndelag fylkeskommune har tidligere anmodet Oi! om å vurdere en revidering av matmanifestet. I denne forbindelse fikk Oi! høsten 2019 innvilget et tilskudd på kr 300 000 til utarbeidelse av et grunnlag.

Det er nå lagt ned et betydelig arbeid med revidering av matmanifestet. Det nye manifestet skal være et verktøy for det videre arbeid med utvikling av matregionen Trøndelag.

Følgende forslag ligger til grunn for et nytt, revidert matmanifest, som politikerne i Hovedutvalg for næring i fylkeskommunen skal behandle onsdag 8. februar:

Matglede, mersmak og merverdi
Trøndersk Matmanifest skal styrke matregionen Trøndelag. Mat og drikke er et nødvendig verktøy for å utvikle en attraktiv og innovativ region. Gjennom tydelige løfter skal enkeltmennesker, organisasjoner og bedrifter jobbe sammen for å øke kunnskap om, stolthet til og bruken av trøndersk mat og drikke. Bærekraft ligger til grunn for alt vi gjør.

Vi slutter oss til følgende løfter:
1. Ta vare på natur, mennesker og dyr i matregionen
2. Jobbe helhetlig med matsystem
3. Trygge matsikkerheten
4. Sikre rekruttering og kunnskap
5. Dyrke mangfold og særpreg
6. Fremme matkultur og matidentitet
7. Skape måltidsglede i hele livsløpet
8. Bruke mat og drikke som attraksjon

Å slutte seg til Trøndersk Matmanifest innebærer at vi erkjenner de verdier og intensjoner som beskrives, og lar dette påvirke strategier, beslutninger og handlinger.

Trøndersk Matmanifest gir inspirasjon til, og er et verktøy i vårt arbeid mot FNs Bærekraftmål.

Trøndersk Matmanifest ble første gang utarbeidet i 2011 etter inspirasjon fra Nordisk Kjøkkenmanifest.

Saken har i utgangspunktet ingen direkte kostnader for Trøndelag fylkeskommune. Hovedansvaret for operasjonalisering av manifestet er lagt til Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS som en del av det årlige oppdraget finansiert over fylkeskommunens driftsbudsjett.

Målet er å få til en re-signering under Trøndersk Matfestival 3. august i år.

Det er fylkestinget som endelig vedtar matmanifestet.

Drømmen om å bli en god hundekjører

Friluftslivet, hundene og det sportslige er noe av det Aleksander setter pris på med hundekjøringa, en hobby som kan koste så mye som 17.000 i måneden å holde på med.

Aleksander Søtvik (25) jobber til daglig som miljøarbeider med Tjenester for funksjonshemmede. I tilleg driver han et enkeltpersonsforetak som snekker og tømrer for å finansiere hundekjøringa. 

Aleksander har drevet mye med idrett, og forteller at hundekjøring må være den mest kompliserte sporten han kan tenke seg.

– I hundekjøring er det så mye man må tenke på og så mye som må klaffe. Du har ikke bare deg selv å tenke på, men du må også alltid passe på hundene, sier Aleksander, og fortsetter:

– Det får treningstimene til langrennstopper til å se ut som en vits. For det er klart, en treningsøkt i desember varer i ni-ti timer, og det gjør du en fire-fem ganger i uka, så det er ganske brutalt, forklarer Søtvik.

– Hvor mye tid bruker du på hundekjøring?

– Det varierer. Det blir mer og mer fra sommeren og utover sesongen, og i desember og januar så går det stort sett i jobb, hunder og søvn, sier Aleksander.

Ingen billig hobby
Hundekjøring er ingen billig hobby, forklarer Aleksander. Mange hundekjørere bruker hundretusenvis i løpet av et år.

– Hvor mye bruker du på hundemat på et år?

– Jeg tror det blir mellom 70- og 100.000. I fjor tror jeg at jeg må ha brukt rundt 17.500 kroner i måneden på hundekjøring, innrømmer Søtvik.

Aleksander forklarer at du må ha en bil som klarer å trekke en tung henger, også har du høye utgifter på diesel. I tillegg må du ha en hel del utstyr, og mye av det krever vedlikehold og ofte reperasjoner.  Aleksander sier at det blir en god del overtid i jobben, og mye arbeid med enkeltpersonsforetaket for å få det hele til å gå rundt.

– Hva er det som er så tiltrekkende med hundesporten?

– Friluftslivet, hundene og det sportslige. Jeg har alltid vært interessert i idrett, og har drevet med bryting, styrkeløft, håndball og mye forskjellig opp gjennom oppveksten. I tillegg har jeg vært interessert i jakt, fiske, turer og sånne ting, sier Aleksander, og forklarer at hundekjørersporten kombinerer alle interessene. Søtvik sier at det som imidlertid tiltrekker han mest ved sporten er dyrene, og det å ha et hundespann som man jobber med over tid.

Drømmen om å fullføre
Aleksander forteller at han i utganspunktet var mest interessert i jakthunder, og at det var mens han sto på venteliste på en vorstehhund at muligheten dukket opp til å låne seg noen hunder 

– Det var liksom en sånn bucket-list-greie jeg hadde, at jeg ville fullføre Femundløpet, sier Aleksander, – Da fikk jeg låne hunder og prøvde med for første gang på Femundløpet, men jeg endte opp med å bryte løpet. 

Siden har Aleksander deltatt i løpet to ganger til, men brøt også løpet de to gangene.

– Første året kunne jeg nok ha fullført, og da sto det bare på mangel av erfaring. I fjor så fikk jeg Korona, mens i år så hadde jeg bare maks uflaks med diverse småtteri,  så jeg har fortsatt ikke krysset det av bucket-lista, sier Søtvik.

Aleksander sier at det er en veldig krevende sport, og at det nettopp er utfordringen som gjør det så attraktivt å holde på med. 

– Jeg liker å forholde meg ydmyk og har veldig stor respekt for dem som er flink i sporten, for jeg vet hvor mye som kreves, og det legger jeg aldri skjul på. Man må legge ifra seg ego, for man har ansvaret for hunder som går til dem stuper for deg, sier Aleksander.

Salg, Service og Reiseliv vant fire gjeve priser

De to ungdomsbedriftene på VG1 Salg, service og reiseliv og VG2 Salg og reiseliv på Røros videregående skole vant fire priser under regionmesterskapet i ungdomsbedrift på Tynset i dag.

Krystallkaramellene UB fikk prisen for beste ungdomsbedrift i tillegg til å vinne andrepremien i kategorien beste forretningsplan. All-in UB fikk førstepremie i to kategorier; beste team og beste forretningsplan.  Dette opplyser Røros videregående i en pressemelding.

Elevbedrifter og ungdomsbedrifter fra hele fjellregionen konkurrerte i dag om premier i flere kategorier knyttet til arbeidet med elevbedrift i ungdomsskolen, og ungdomsbedrift i videregående skole.

Arbeid med ungdomsbedrift blir brukt som en pedagogisk metode for å lære om entreprenørskap, og elevene får kunnskap om økonomi, produktutvikling, bærekraftige forretningsmodeller, salg og markedsføring gjennom dette arbeidet. Elevene får jobbe mye selvstendig og har ulike roller i bedriftene basert på interesser og ferdigheter. Noe av det aller viktigste de lærer er å samarbeide i team.

– Det å vinne premier er med på å motivere til videre arbeid med bedriften, og styrker selvtilliten til elevene, skriver lektor ved Røros videregående skole, Solfrid Augensen i en pressemelding.

Krystallkaramellene UB vant prisen for beste ungdomsbedrift.

Se hvem som har søkt på stilling som servicemedarbeider

Det er seks personer som har søkt på stillingen som servicemedarbeider ved Storstuggu.

Annette Ruud (24). Bor på Røros

Kasper Skogås Sjøvold (15). Bor på Røros

Catharina Holmer (49). Bor på Røros

Zahra Noori (22). Bor på Tolga

Jonas Jensen Midtdal (42). Bor på Os

Tollef Volden Ormestøyl (30). Bor på Røros

Ap-lista klar

Røros Arbeiderparti har nominert 25 kandidater til høstens kommunevalg.

Øverst på lista etter ordføreren, er Sadmira Buljubasic som er nominert som Aps varaordfører.

– Jeg tror vi går en spennende tid i møte, og det er utrolig artig å få være med. Jeg må takke for tilliten, sier Sadmira. 

Ordfører Isak V. Busch sier at han synes Ap har fått på plass en fin liste.

– Vi er veldig spent på høstens valg Sadmira blir en utmerket varaordfører-kandidat. Jeg synes det er god spredning på lista vår i kjønn, alder, beskjeftigelse som jeg tror er viktig for å ha en representativ liste for rørosbefolkningen, sier Busch.

Nominasjonsmøtets vedtatte liste til kommunevalget 2023

  • Isak Veierud Busch f. 1988, Ordførerkandidat
  • Sadmira Buljubasic, f. 1987, Varaordførerkandidat
  • Jon Anders Kokkvoll, f. 1962
  • Elin Tamnes, f. 1975
  • Oskar Tørres Lindstad, f. 2000
  • Tonje Tronsvang Sandnes, f. 1999
  • Rune Tørresvold, f. 1989
  • Lone Sundt Kokkvoll, f. 1963
  • Per Erik Sandnes, f. 1974
  • Paula Blomlie, f. 1956
  • Jakob Tidemann, f. 2002
  • Ingvild Feragen Sæther, f. 2000
  • Henrik Grønn, f. 1946
  • Ida Sofie Bengtsson Skott, f. 1988
  • Christer Tamnes Tronsmed, f. 1980
  • Kjell Morten Hansen, f. 1963
  • Anita Tustervatn, f. 1959
  • John Helge Andersen f. 1944
  • Bjørg Figenschou, f. 1940
  • Thor Kjøsen, f. 1966
  • Ingerd Sandvik, f. 1952
  • Erling Sven Busch, f. 1944
  • Lene Gullikstad, f.1976
  • Hans Wendelbo f. 1949
  • Knut Brandstorp, f. 1931

Røros IL: gratis treningstøy til lavinntektsfamilier

For å motarbeide utenforskap, har Røros IL har i samarbeid med Lotteri- og stiftelsestilsynet, Sport 1 Røros og Scan Trade fått laget utstyrskasser til håndball og fotballgruppa med treningstøy som kan lånes ut til barn og ungdommer som ikke har råd til eget tøy.

Leder for Røros Idrettslag, Anita Sivertsgård, forteller at det er viktigere enn noengang nå når flere og flere barnefamilier opplever trange økonomiske tider. 

– Vi i idrettslaget merker godt de økonomiske utfordringene som vi ser hos barnefamilier i dag, og da er det ekstra viktig at idrettslaget kan hjelpe familier som ikke har råd til å delta i fritidsaktiviteter, sier Anita. 

Anita forklarer at klærne de har fått i spons er av god og ordentlig kvalitet, og at de ikke skiller seg fra tøyet som resten av medlemmene har. Sivertsgård understreker viktigheten av barn fra familier med dårlig råd skal slippe å føle at de ikke får innpass i idretten, og at det ikke skal være noen stigmatisering. Økonomi kan være en barriere for mange når det gjelder deltagelse i fritidsaktiviteter, og ved å ha gratis utstyr til utlån, kan lavinntektsfamilier slippe den ekstra kostnaden for å delta.

– Vi har fått på plass i klær i alle størrelser nå, som både barn og voksne kan låne av idrettslaget, og når de har vokst i fra dem, kan det leveres tilbake og byttes i et nytt sett med større størrelser, sier Anita. 

Ordentlige treningsklær
Nå har idrettslaget shortser, T-skjorter, bukser og jakker til utlåns. Alt er trykt med logo, så de ser like ut som klærne til de som kjøper eget. Klærne, forsikrer Sivertsgård, er gode og ordentlige treningsklær.

Daglig leder for Sport 1 Røros, Trond Morten Gløtheim, er glad for å kunne bidra til det som for mange er en krevende tid. 

– Forespørselen kom fra idrettslaget, og vi syntes det var et veldig godt initiativ som vi gjerne ville være med å støtte opp under, sier Gløtheim.

Emil Holden er fra Scan trade AS, som er utstyrsleverandøren.

– For oss var det ikke noe å tenke på en gang, spesielt i de tøffe tidene vi går inn i nå, når så mange har økonomiske vansker. For oss så handler idrett om identitet, og alle ønsker å se likens ut. Da må vi legge til rette slik at det ikke blir noen skiller, for sånne ting plukker unge opp fort, sier Emil.

Sjeleglad for spons
Leder for fotballgruppa, Anita Galåen, sier at det er et sårt tiltrengt tilbud, og at det vil lette på situasjonen for mange. 

– Trenere og lagledere som er tett på den daglige driften, ser at det har kommet flere og flere henvendelser og spørsmål rundt økonomi og hvordan vi skal løse det. Jeg er sjeleglad for at vi har fått spons slik at vi er bittelitt forberedt nå inn mot en sesong hvor det durer i vei, sier Galåen.

Galåen forteller at det for medlemmene bare er å ta kontakt med trenere, materialforvalter eller andre støttespillere dersom man har økonomiske utfordringer. 

– Noen kan synes det er litt vanskelig, så her må vi bare hjelpe hverandre og være litt åpen, sier Galåen.

Ønsker å sende 200 syklister gjennom Mølmannsdalen naturreservat 

Savalen sykkelklubb planlegger å sende 200 syklister på en 300 km lang tur, og søker i den anledning tillatelse til å ferdes gjennom Mølmannsdalen.

Arrangementet North East Gravel Adventure er planlagt 7. august, og starter og ender på Tynset. Leden fører syklistene om Glåmos – Røros -Mølmannsdalen naturreservat og opp over Grådalen til Tufsingdal.

GPS sporet følger Dalsvegen frem til Tørresdalen/Femundveien. Arrangementet åpner for at deltakere kan benytte seg av el‐sykkel.