Foretaksendringer fra den siste tiden

Nyregistrerte selskaper, endringer og sletting – se den siste tidens foretaksendringer.

Foretaket Kjerkgata 6 as er registrert i foretaksregisteret 10. januar. Formålet til selskapet er kjøp, salg, utvikling og utleie av fast eiendom, med kort- og langtidsleie for overnatting, medvirke i andre selskaper med samme virksomhet, samt alt som hører til dette. Daglig leder er Kenneth Bakken Ericson.

Den 10. januar er enkeltpersonforetaket Erkan Yüksel registrert i Foretaksregisteret. Foretakets virksomhet er drosjebiltransport.

Huggu Buver holding as har endret foretaksnavn, og heter nå Huggu Buver AS. Selskapet har forretningsadresse Lergruvbakken 10 på Røros. I tillegg har selskapet endret vedtektsdato til 29. desember 2022.

Enkeltpersonsforetaket Ratchaneekorn W Bukkvold er slettet i Foretaksregisteret 9. januar.

Det er registrert flere  endringer for Varmbobygg AS, som har forretningsadresse Langegga 1 i Røros. Daglig leder i Varmbobygg Røros AS har utgått. Selskapet har i tillegg endring av signatur, hvor styrets medlemmer signerer hver for seg. Begge endinger er registrert 12. januar. Varmbobygg har endret styre, og styrets leder er nå Jan Ivar Skjetne, mens styremedlemmer er John Martin Illøkken og Sten Roger Myren. Vedtektsdato er endret til 16. desember 2022.

8,8 prosent i lavinntektshusholdninger

Nesten ni prosent av Rørosbefolkningen bor i en lavinntektshusholdning. Dette er noe under det nasjonale snittet på 10,5 prosent.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Av andre kommuner i Rørosregionen finner vi Tolga (13,7%), Tynset 10,9%), Os (10,8%), og eneste kommune med lavere prosent er Holtålen med 7,2 prosent personer i lavinntektshusholdninger.

På “toppen” av statistikken finner vi Gamvik kommune med 18,4 prosent og nederst Årdal kommune med 5,4 prosent av innbyggerne i lavinntektshusholdninger. 

Med en prosent på 8,8 betyr det at 490 personer på Røros bor i en lavinntektshusholdning. Ifølge EU sin skala er den definert som inntekt under 60 prosent av medianinntekten i et land, per forbrukerenhet. For en enslig person vil lavinntektsgrensen tilsvare 251.600 kroner i 2021.

Andelen barn i husholdninger med vedvarende lavinntekt på landsbasis fortsetter å øke, og i alt 115 000 barn tilhørte en husholdning som over tre år hadde så lave inntekter at de havnet i denne lavinntektsgruppen.  

Barn som vokser opp i lavinntektshusholdninger, har økt fare for å oppleve at de ikke har de samme godene som andre barn. Studier viser at personer født inn i lavinntektsfamilier har økt fare for å bli hengende etter på flere levekårsområder, blant annet viser oppvekst i lavinntekt sammenheng med negative helseutfall. Det er også påvist at barns mentale helse påvirkes av å tilhøre en lavinntekstfamilie.

Finn Bjelke til Røros – holder PopQuiz hos Kunst og kaos

Finn Bjelke kommer til Røros, og selvfølgelig blir det PopQuiz. 9. februar rigger det lille galleriet Kunst og kaos til Finn Bjelkes kjente quiz-konsept.

Finn Bjelke er en tidligere musikkjournalist og har 25 års fartstid som programleder i NRK P3 og P1, bl.a «Herreavdelingen» og «Pop Quiz». Finn Bjelke holder Pop Quiz over hele Norge og har vært å se på festivaler som Legends Live, Norwegian Wood, Lillehammer Classic Rock Festival og Slottsfjellfestivalen. Han har hatt fast quiz på Josefine i Oslo i 20 år og fyller opp lokalet hver måned. I februar kommer han til Røros.

– Vi gleder oss veldig, og vi synes det er kjempeartig å få Bjelke hit, sier gallerist Sigrid Jansen ved Kunst og kaos.

Jansen oppfordrer alle til å lage seg et lag å bli med. 

–  Dette blir bare en engangsgreie, så da er det bare for hvem som helst å ta med laget sitt eller samle sammen en fire-fem venner og lage et quizlag, sier Jansen.

(NB – Pågangen har vært stor, og det er bare plass til ett lag til)

PopQuiz med Finn Bjelke er åpent for alle som måtte ønske å delta. Man melder seg på som et del av et lag.

– Det er jo en begrensning på hvor mange lag vi har plass til i galleriet, forteller Sigrid – men vi håper alle som har lyst finner eller lager seg et lag. Dette blir en morsom kveld.

Finn Bjelke var også mangeårig paneldeltager i «20 Spørsmål» på NRK Radio og TV før han meldte overgang til Radio Vinyl i 2018. Der leder han «Finn Bjelkes Pop Quiz» og er medprogramleder i «Bjelke & Beranek». 

Bjelke har gitt ut 12 bøker (Gyldendal og Aschehoug); som «Pappa For Første Gang» og «Gretne Gamle Gubber». Han har bl.a. ledet Brageprisen og Oslofilharmoniens julekonserter og ble i 2006 kåret til «Årets programleder» i Prix Radio. I 2007 mottok han Riksmålsforbundets «Lytterpris».

SV-lista klar

Røros SVs liste til kommunestyrevalget er vedtatt.

Kandidatene er som følger:

1.Christian Elgaaen

2.Hilde M.G Danielsen

3.Rune Hansen Steinnes

4.Marianne Moseng Breigutu

5.Jon Are Dahl

6.Ida Østby

7.Berit Konstad Graftås

8.Torfinn Rohde 

9.Signe Johanne Nordermoen

10.Martin Røsand

11.Julie Engtrø

12.Jakob Dille

13.Olin Steinsvik

14.Thorleif Thorsen

15.Hanne Hauge

16.Andreas Jensvold

17.Maln Østby

18.Trond Erling Pedersen

19.Oliver Brean

Idrettspresident Berit Kjøll åpner Femundløpet 2023

Når årets Femundløp arrangeres i starten av februar kommer idrettspresident Berit Kjøll for å åpne løpet.

– Vi er glade for at idrettspresident Berit Kjøll har takket ja til vår invitasjon til å komme til Røros for å oppleve Femundløpet 2023, skriver Femundløpet på Facebook.

Idrettspresidenten vil forestå den offisielle åpningen av løpet og NM i langdistanse 2023.

Berit Kjøll ankommer Røros onsdag 1.februar og blir med på den offisielle åpningen i Bergstaden Ziir. Kjøll vil være til stede ved starten både på F650 og F450 torsdag 2.februar 2023.

Partner-NM i hundekjøring

Kanskje deltar Berit Kjøll i Femundløpets høyst uoffisielle partner-NM i hundekjøring? Dette finner sted på Kennel Dølanvollen torsdag 2. februar 2023 kl. 11.30  Kennel.

Symposium – Frivillighet

Torsdag 2.feb 2023, kl 18:00 inviteres til åpent symposium om frivillighet. Her vil Berit Kjøll representere Norges Idrettsforbund og i tillegg deltar flere andre frivillige organisasjoner, blant annet Medvandrerne. Dette finner sted i Storstuggu.

Foreslår ny utsettelse: Vil avvente strategien til Visit Røros og Østerdalen

Kommunedirektøren i Tynset kommune foreslår at kommunestyret venter med et endelig vedtak om å melde kommunen inn i Visit Røros og Østerdalen. Forutsetningen for medlemskap må være at selskapet utarbeider og vedtar en nye strategi der hele regionen tydeligere inkluderes i de strategiske målene.

Saken ble første gang publisert i vår samarbeidsavis Tynsetingen.no.
Tekst: Erland Vingelsgård.

Tynset kommunestyre utsatte endelig behandling av saken i november. Da hadde kommunedirektøren ei innstilling om at kommunen skulle melde seg inn i det nyetablerte/reetablerte Visit Røros og Østerdalen. Innstillinga den gang inneholdt også en passus om at selskapet utarbeider en ny strategi der hele regionen tydeligere inkluderes i de strategiske målene. Nå kan det ble en ny utsettelse av saken, mot slutten av mars måned.

Sterke protester

Savalen Utvikling og de store reiselivsaktørene på Tynset har har protestert sterkt mot at kommunen knytter seg til Visit Røros og Østerdalen, som de ser på som en konkurrent. Allerede i oktober konkluderte den største aktøren, Savalen Drift, med at deltakelse i Visit Røros og Østerdalen fordrer at Tynset kommune og Savalen har en reell innflytelse på de strategiene som ligger til grunn for etablering av et mer robust destinasjonsselskap i Nord-Østerdal, samt reell innflytelse på styring av selskapet.

Jobber med eget selskap i Tynset

Sentrale reiselivsaktører gikk tidlig i november sammen om å etablere et eget selskap for Tynset – Visit Savalen-Tynset, forkortet ViST.

Klosser Innovasjon er leid inn for å etablere selskapet. Statusen er ifølge saksframstillinga til næringssjef Dag Nyeggen og kommunedirektør Erling Strålberg blant annet:

  • Allerede halvparten av selskapet ViST er finansiert.
  • Gjennom medlemsfinansiering fra andre næringslivsaktører, samt midler fra Tynset kommune og Innlandet fylkeskommune kan budsjettet på 1,3 millioner i 2023 bli en realitet.
  • ViST kan på kort tid gjøre dette reiselivssamarbeidet konkret ved å satse på utvalget arrangement og i 2023 skal det satses på fjellsykkelfestivalen, boblefestivalen/byfesten og spekematfestivalen.
  • Det planlegges også en årlig reiselivskonferanse på Tynset for å øke samarbeidet, få nye impulser og læring fra andre.

Store ambisjoner

Initiativtakerne Per Morten Hektoen, Roar Maske og Valon Salihu ved Savalen Fjellhotell & Spa, Tynset Rom og Camping og Tynset Hotell viser til at de står for 95 prosent av overnattingsdøgnene i Tynset. Over 30 bedrifter i Tynset har signalisert støtte til ViST. Per i dag er kun tre bedrifter i Tynset medlemmer i Visit Røros og Østerdalen.

Visit Savalen-Tynset har ambisjoner om å markedsføre, pakketere og koordinere reiselivet. Det skal gjøre Tynset og Nord-Østerdal mer attraktivt å besøke og bo. Det skal bidra til både økt befolkningsutvikling og omsetning innen ulike næringer, samt øke salget av tomter, fritidsboliger og boliger. Turister og tilreisende legger årlig igjen 136 millioner kroner i Tynset kommune i overnatting og annet forbruk, ifølge saksframlegget.

– Uenige om forventningene

Kommunedirektøren konstaterer at Savalen utvikling, SU, er uenig med Tynset kommunes uttalte forventninger om et samarbeid mellom reiselivet i Tynset og Visit Røros og Østerdalen, VIRØST.

– Hovedbegrunnelsen er at den vedtatte strategien hevdes å være ufordelaktig for aktører utenfor Røros. Dernest så opplever SU reiselivet på Røros som en konkurrent. En eventuell løsning med at strategien endres i etterkant av VIRØST sin etablering, oppleves som uryddig og i feil rekkefølge. I møtet, og i andre fora, blir disse motsetningene uttrykt så tydelig at et videre kommunalt samarbeid med VIRØST vil oppfattes som et signal om at Tynset kommune har redusert vilje til å satse på utvikling på Savalen. Og at dette vil kunne medføre redusert satsning fra aktørene selv på Savalen, skriver kommunedirektøren blant annet.

– Handler om tillit

Kommunedirektøren synes det er positivt at VIRØST uttaler vilje til å endre strategien, men man har ikke noen garanti for at flertallet i organisasjonen går med på et slikt vedtak:

– Samtidig vil en ny strategi utarbeides av markedsrådet og vedtas av medlemmene i VIRØST. Da er fortsatt Savalen-aktørene på sidelinja, og den uttalte forventningen om medvirkning til strategiutviklingen er fortsatt ikke løst. Og sist men ikke minst, ønsker Savalen-aktørene et medlemskap i VIRØST uansett strategi? Så må nok disse spørsmålene og eventualitetene leses fra to synsvinkler. Det vil si om målet er medlemskap i VIRØST eller om målet er samarbeid mellom VIRØST og ViST. Til syvende og sist handler alle disse spørsmålene om grunnleggende vilje og tillit. Tillit til om et samarbeid med VIRØST på et generelt grunnlag vil tilføre reiselivet i Tynset positive verdier og i hvilket omfang. Eller om det er en ren konkurransesituasjon.

Regional aktør

Kommunedirektøren mener at saken er klar dersom man bare har et kommunalt næringsperspektiv.

– Kommunen er primært til for sine innbyggere og sitt næringsliv. Likevel vil det være et regionalpolitisk element som bør omtales i denne saken. Det politiske Røros- og Tynset-samarbeidet har lange tradisjoner. Det er mange eksempler på at et samarbeid mellom Nord-Østerdalskommunene og Røros er viktig. Ikke minst innen helseområdet, skriver kommunedirektøren.

– Tynset kommune er selv en betydelig vertskommune for mange typer samarbeid i regionen. Som vertskommune fronter Tynset i mange sammenhenger betydningen av godt samarbeid. Det er da betimelig å spørre om ikke Tynset kommune burde fronte et samarbeid med nabokommunene innen reiseliv? I alle fall den gang våre nærmeste naboer i sør og nord har vedtatt å bli med i VIRØST.

Mulige løsninger

Kommunedirektørene ser tre mulige løsninger som kan bli utfallet av denne saken.

  1. Kommunestyret velger å følge signaler fra en tydelig majoritet blant kommunens egne reiselivsaktører. Dette betyr at innmelding i VIRØST avslås, og at kommunen jobber videre med å bygge opp under et lokalt Visit-selskap.
  2. Kommunestyret velger å slutte seg til VIRØST, og videre jobbe aktivt for å
    tilrettelegge for en strategisk utvikling som tilrettelegger for økt deltakelse fra Tynset-bedrifter.
  3. Kommunestyret avventer å fatte beslutning om deltakelse i VIRØST inntil ny strategi foreligger. Og det gjøres da en vurdering om hvorvidt dette kan være grunnlag for et samarbeid mellom reiselivsaktører i Tynset og Virøst.

Kommunedirektøren fraråder en eventuell løsning med å støtte begge visit-selskapene, både hensyn til ressursbruk og fare for en konstant dragkamp om ressurser og utviklingsretning.

Kommunedirektøren foreslår at kommunestyret skal avvente den nye strategien som Visit Røros og Østerdalen har signalisert og utsetter vedtaket til utgangen av første kvartal, altså mot 1. april.