Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk skaper den gode julestemningen med både juleøl og julebrus, og tilbyr utradisjonelle varianter i et tradisjonspreget marked.
Siden Røros Mineralvannfabrikk ble etablert på 1900-tallet med “Brus Ola” som bestyrer, har bedriften vært gjennom en lang utvikling og fornyelsesprosess. Senest under pandemien gjorde selskapet omstillinger blant annet ved å satse mer på dagligvaremarkedet, siden storhusholdningsmarkedet – med levering til hoteller, restauranter, kafeer og catering – ikke var like innbringende under Koronaen.
Mellom utvikling og tradisjon
Daglig leder i Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk, Robert Holm, forteller at de i år har hatt to juleprodukter, juleøl og julebrus. Salget har gått bra, sier han, og legger til at de allerede er utsolgt for juleøl.
– Det er enormt stort tilbud av juleøl i Norge. Det er veldig mange bra bryggeri, og det er veldig god kvalitet på ølet i Norge, og det er ekstremt mange varianter av juleøl både i dagligvare og på polet, forklarer Holm.
For å skille seg ut i markedet, har Røros Bryggeri tatt noen grep, og utviklet produkter som skiller seg ut fra mange av alternativene.
– Vi prøver å tenke litt utenfor boksen, for det er klart at øl er også knyttet veldig opp mot tradisjoner, men man er nødt til å tenke produktutvikling, og man er nødt til å tenke nytt hele tida, sier Holm, og legger til:
Robert forteller at det er tøft å komme inn i et marked som er såpass tradisjonsbundet, og at de har valgt å produsere en julebrus som skiller seg ut ved å ikke være så søt eller så sterkt karbonisert.
– Også er det en krangel på rød eller brun julebrus. Vi i Trøndelag er vant til brun, og vår julebrus er jo brun. Men den har vel kanskje ikke en smak som ligner på den som E.C Dahls har, som jeg har vokst opp med og som jeg fortsatt synes er god, medgir Holm.
Et alkoholfritt alternativ
Robert forklarer at bryggeriet prøver å lage sin egen tradisjon, og at julebrusen ikke bare er tilpasset unger, men at den også passer for en litt eldre generasjon. Brusen fungerer også som et alkoholfritt alternativ til julemat, sier Holm.
Juleøl pleier vanligvis å være mørkere og ha en sterkere smak enn Fairytale of Røros, men på bryggeriet er det nettopp et poeng å tilby noe nytt i et tradisjonsbasert marked.
– Når det gjelder juleølen så har vi lagd en gyllen ale, det vil si at den er ikke så kraftig og heller ikke så mørk, men det er fordi vi ønsker å treffe dem som er mest glad lyst øl, og det er jo lyst øl som selger best i Norge, sier Robert, og forklarer at ølet skal være et litt lettere alternativ til dem som ikke er så glad i det mer vanlige tunge og mørke juleølet.
Selv er ikke Robert en av dem som i følge sine egne ord «må drikke mengder av julebrus eller juleøl» , men sier at juletradisjoner betyr mye for han, og at han som vanlig har planlagt en storslått julefeiring.
– Det er klart jula er bestandig spesiell, og det er jo noe du ser fram til i ei mørk årstid, så vi har pakka fullt huset med folk på julaften, og da er det mye glede, god mat, og trivsel med familien, sier Robert, og forteller at i år skal de være 13 stykker til bords.